Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: "Dialogul dintre Putin și Trump oferă șansa de a face progrese"

  • 07 Mai 2019 12:32
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo:

Convorbirea telefonică dintre cei doi lideri rus și american, Vladimir Putin și, respectiv, Donald Trump, permite țărilor să "avanseze", a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-un interviu acordat publicației "Helsingin Sanomat", informează Agenția de presă RIA NOVOSTI, preluat de Rador.


După cum a mai menționat, în interviu, diplomatul american, Washingtonul mizează pe faptul să înceapă convorbirile cu Moscova și cu Beijingul pe tema elaborarii unor noi acorduri privind controlul asupra armelor. 

"Președintele Trump și președintele Putin au avut o convorbire favorabilă, care sper să le ofere părților posibilitatea de a avansa. Președintele Trump recunoaște că avem nevoie de doi parteneri care să fie dispuși să respecte tratatul", a declarat Pompeo, citat de Agenția de presă TASS. 
În acest context, secretarul de stat al SUA a menționat că este oportun să ne convingem de faptul că există un sistem diferit față de Tratatul INF, care să inducă părțile către respectarea prevederilor.

"Președintele recunoaște că în momentul de față există o a treia parte. Aceste acorduri au fost concepute cu zeci de ani în urmă, atunci când China era diferită de cea de acum. În momentul de față, China reprezintă o amenințare geostrategică și, ca urmare, președintele Trump și-ar fi dori ca R. Chineză să fie parte a oricărui tratat care este semnat, ceea ce vom încerca să obținem", a adăugat Pompeo. El și-a exprimat convingerea că respectivele convorbiri ar putea avea loc.

"Poate că este extrem de ambițios să faci referire la o perspectivă atât de scurtă ca durată. Până la expirarea Tratatului INF au mai rămas doi ani. Probabil că vom fi nevoiți să desfășurăm activitatea în format bilateral, dar eu sper că dialogul se va derula într-un context pozitiv pentru a găsi posibilitate unei cooperări tripartite", a afirmat Pompeo. Potrivit afirmațiilor sale, lumea va avea de câștigat într-o măsură extrem de semnificativă.

Comentând zilele trecute posibilitatea unei noi întrevederi între Putin și Trump, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat: "Râmâne de văzut!". 
Pe data de 3 mai cei doi președinți au avut o convorbire telefonică, care a durat mai mult de o oră. Trump a numit-o drept una productivă și, de asemenea, a mai spus că Statele Unite intenționează să "negocieze mult" cu Rusia. Totodată, el a menționat "potențialul colosal" pentru relații excelente cu Rusia.

Sursa:Rador 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău