Secretarul de stat al Ministerului de Externe: Moldova va raporta peste un an despre îndeplinirea condițiilor UE

  • 23 August 2022 18:12
Secretarul de stat al Ministerului de Externe: Moldova va raporta peste un an despre îndeplinirea condițiilor UE

Vara viitoare, Moldova va trebui să prezinte un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor propuse de Comisia Europeană la acordarea statutului de țară candidat al UE. Potrivit INFOTAG, despre aceasta a declarat, marți, la conferința „Politica externă și de securitate a Republicii Moldova în contextul integrării europene", secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc.

El a explicat termenele respective prin faptul că în octombrie 2023 UE va rezuma rezultatele politicii de extindere și, prin urmare, raportul Moldovei ar trebui depus în vară.

Cuc a amintit că în iunie, când țara noastră a primit statutul de candidat la UE, Comisia Europeană a înaintat Moldovei nouă condiții.

Potrivit lui, la pregătirea planului de acțiune pentru implementarea acestora au apărut anumite dificultăți din cauza faptului că condițiile Comisiei sunt prea generalizate.

„Cu excepția uneia sau a două condiții în care așteptările UE sunt clare, în alte cazuri noi singuri a trebuit să stabilim ce vrem să realizăm în acest sau acel punct", a spus secretarul de stat.

Cele nouă condiții despre care vorbește Cuc se referă la reforma justiției, lupta împotriva corupției și crimei organizate, crearea unui cadru legislativ pentru restituirea bunurilor furate în cadrul furtului unui miliard, reforma administrației publice, sistemul de achiziții publice, implicarea societății civile în procesul decizional și protecția drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
13
Sun
16
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău