Secetă: ONU cere ''să se acționeze acum'' pentru a evita ''dezastre umane''

  • 17 Iunie 2022 20:00
Secetă: ONU cere ''să se acționeze acum'' pentru a evita ''dezastre umane''

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cerut vineri ''să se acționeze acum'' împotriva secetei și a deșertificării pentru a evita ''dezastre umane'', în timp ce multe țări se confruntă cu valuri de căldură extremă, relatează AFP.

''Este timpul să acționăm: fiecare acțiune contează'', a declarat secretarul executiv al Convenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD), Ibrahim Thiaw, în cadrul unei conferințe la Madrid, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Secetei, scrie Agerpres.

''Știm cu toții: un număr tot mai mare de țări și oameni sunt afectați de secetă'', a continuat el, amintind că ''se așteaptă că jumătate din populația lumii să se confrunte cu o lipsă gravă de apă în următorii opt ani''.

În acest context, este esențială ''punerea în aplicare a unor sisteme eficiente de avertizare timpurie și mobilizare a unor finanțări durabile pentru a ameliora reziliența'' populațiilor în fața deșertificării și a evita ''dezastre umane'', a insistat responsabilul ONU.

''Nu există niciun loc pe pământ unde să te ascunzi... Nicio țară, săracă sau bogată, nu este în siguranță'', a conchis el.

Aceste afirmații survin în timp ce mai multe țări, între care Statele Unite, dar și Spania, Italia și Franța, se confruntă de câteva zile cu un val de căldură extremă și neobișnuită în această perioadă a anului, cu temperaturi care depășesc 40 de grade, o consecință directă a încălzirii globale. .

''Ne confruntăm cu temperaturi care nu mai sunt anecdotice'', a insistat, în cadrul conferinței, premierul spaniol Pedro Sanchez, amintind că în ultimele zile s-au înregistrat vârfuri de ''43 de grade'' în unele orașe din Spania.

''Ne confruntăm cu un proces care este imposibil de negat, în fața unei dovezi științifice (...) Încălzirea globală duce la multiplicarea evenimentelor climatice extreme, precum valul de căldură pe care îl trăim în prezent'', a insistat el.

Țările mediteraneene, între care Spania, se numără printre zonele lumii cele mai afectate de lipsa apei și de consecințele schimbărilor climatice.

Potrivit guvernului spaniol, 74% din țară se confruntă cu riscul deșertificării. O situație care presupune, în opinia premierului Sanchez, o muncă importantă de ''planificare''.

Această conferință organizată la Madrid survine la aproape o lună după COP15 împotriva deșertificării, care a reunit 7.000 de persoane la Abidjan, Coasta de Fildeș, și care s-a angajat să restaureze un miliard de hectare de teren degradat până în 2030 pentru a răspunde la ''urgența climatică''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău