Seceta a lăsat fermierii fără furaje, mulți dintre ei renunță la animale și le duc la abatoare, iar prețurile la produsele lactate riscă să se majoreze. INTERVIU cu președinta Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte
-
05 Mai 2020 13:11
Sectorul zootehnic din Rep. Moldova riscă să intre în colaps. Din cauza secetei, fermierii au rămas fără furaje, iar prețurile la cereale s-au majorat. Mulți dintre ei renunță la animale și le duc la abatoare. Reprezentanții asociațiilor de fermieri au sesizat autorităților statului în legătură cu această situație, însă, adresările au rămas fără răspuns.
Într-un interviu pentru Radio România Chișinău, președinta Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte”, Carolina Linte, a spus că produsele lactate se vor scumpi, dacă, în continuare vor crește prețurile la furaje și cereale.
Care este situația în domeniul zootehnic, ținând cont de condițiile meteorologice care au fost înregistrate în ultimele luni, în special, seceta?
Carolina Linte: Noi tot menționăm că va fi o catastrofă dacă nu va fi asigurată securitatea alimentară, inclusiv pentru animale. Una este când tu ai pâine pentru populație, dar pe lângă pâine trebuie să mai fie carne și produse lactate. În sectorul zootehnic cea mai mare problemă sunt furajele și cerealele care sunt utilizate ca hrană pentru animale. Circa 80% din costurile care sunt pentru producerea cărnii și a laptelui sunt furajele. Și până în prezent noi nu avem nici un răspuns. Deci, ceea ce se menționează în presă de către Guvern că situația este sub control, nu-mi prea vine să cred, fiind că, exportul continuă, prognozele în ceea ce privește însămânțările de iarnă, deci, ele sunt la zero, practic. Permanent ni se spune că se evaluează, dar un rezultat al acestei evaluări noi până în prezent nu avem nici de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, nici din partea Guvernului, nici din partea Parlamentului.
Ploile din ultima perioadă salvează cumva situația?
Carolina Linte: Situația nu va fi salvată nici cu ploile care au fost în ultima perioadă, fiindcă însămânțările din toamnă sunt la zero. Eu vorbesc de orz, în special. Dacă porumbul poate fi semănat și ceva putem să avem pe domeniul furajelor pentru animalele mari, dar asta este sub semnul întrebării. Noi nu știm cum va fi vremea în următoarea perioada, lunile mai, iunie, iulie, august. Noi avem nevoie să facem rezerve de furaje, în special pentru animalele de lapte. Mai mult, 95 la sută din animale sunt concentrate în gospodăriile casnice. Persoana fizică dacă nu are cu ce întreține animalele, ea nu are acces nici la creditare, ea nu are acces la nici un suport suplimentar din partea statului. Dacă nu va fi asigurată baza furajeră pentru persoanele fizice, în cazul dat animalele vor fi duse la abator. Noi dacă pierdem efectivul de bovine, el practic, în gospodăriile casnice nu poate fi restabilit. Dacă la fermă, după o perioadă poate fi restabilit, dar nu știu cine va mai risca cu așa abordare din partea statului să investească într-un sector atât de complicat și atât de anevoios. Nu are nici un suport fermierul astăzi.
Noi riscăm să avem prețuri mai mari la produsele lactate în următoarea perioadă, ținând cont că nu avem furaje cu ce să hrănim aceste animale?
Noi am transmis și rația alimentară pentru fiecare animal. Rația alimentară conține fân, pe care noi astăzi nu îl avem și îl importăm din străinătate. Porumbul – 5kg pe zi pentru fiecare anima. Deci, astăzi, un kilogram de porumb costă deja 3,55 lei. Toate celelalte componente, șrotul de soia, inclusiv, șrotul de grâu, mai multe componente care intră în rația alimentară ele, deja, s-au scumpit cu 10-15%. Si în cazul dat, sigur, că costurile influențează asupra prețului la produsul finit laptele. Fermierii se străduie, încă, cumva, cumva să mențină prețurile, dar dacă va fi în continuare majorarea aceasta la cereale, sigur că vom avea majorări de prețuri.