Secerișul 2019: specialiștii prognozează o roadă bună

  • 25 Iunie 2019 14:57
Secerișul 2019: specialiștii prognozează o roadă bună

Recoltarea cerealelor din grupa I este abia la început, demarând tradițional în sudul țării, dar prognozele pentru secerișul din acest an sunt optimiste pentru că se prevede o roadă destul de bună, au relatat pentru MOLDPRES surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

“Prognozele preliminare arată o recoltă globală de grâu, principala resursă alimentară din țară, de peste un milion de tone. Avem practic aceeași situație ca și în ultimii cinci ani. Desigur, ploile abundente și grindina de la începutul verii au afectat unele terenuri agricole, dar este vorba de cazuri izolate care nu vor afecta starea de lucruri generală”, a explicat, la solicitarea Agenției, Marin Grama, consultant superior la Direcția MADRM pentru politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală.

Totodată, sursa citată a îndemnat producătorii agricoli să țină cont de anumite recomandări, pentru a asigura buna desfășurare a campaniei de recoltare, a reduce pierderile și a evita riscul apariției incendiilor.

Astfel, ținând cont de faptul că recoltarea cerealelor se efectuează într-o perioadă caniculară, fermierilor și autorităților locale li se recomandă să sporească acțiunile de pază și securizare antiincendiară a recoltei, precum și să izoleze lanurile ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, spații verzi, poduri și căi ferate.

„De asemenea, este recomandat ca în campania de recoltare  să fie utilizate combinele, camioanele și tractoarele dotate cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție. În același timp, este necesar să se asigure controlul riguros al tuturor edificiilor destinate depozitării și păstrării cerealelor și furajerelor. Sunt niște norme, respectarea cărora va aduce doar plusvaloare campaniei de recoltare”, a menționat Marin Grama pentru MOLDPRES.

Și salvatorii avertizează agricultorii să respecte regulile de securitate în câmp - să nu fumeze și să nu aprindă ruguri pe lanuri, miriști, alături de combine sau mijloace de transport.   

Recoltarea culturilor cerealiere de grupa I (orzul, grâul, rapița, mazărea), de regulă, începe în luna iunie și se finalizează în iulie. Anul trecut, ploile abundente au determinat prelungirea campaniei de recoltare a cerealelor. În acest an, primii (17 iunie) au început secerișul agricultorii din UTA Gagauz-Yeri.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău