Se va schimba atitudinea Rusiei față de problema transnistreană, după Vilnius? (Ziarul de Gardă)
-
24 Octombrie 2013 10:09
REVISTA PRESEI DIN 24 OCTOMBRIE
Adevărul relevă că printre vameșii și polițiștii de frontieră reținuți marți ar fi și șeful postului vamal Leușeni, Mihail Filimon, dar anchetatorii evită să confirme informația.
Paradă proeuropeană la ordinul guvernanților, titrează Adevărul, referindu-se la intenția coaliției pro-europene de a organiza o acțiune în susținerea cursului european al Moldovei. Experții spun însă că cetățenii așteaptă de la autorități fapte concrete, nu populism integraționist. Totodată aceștia îi sfătuie pe liderii partidelor să se mobilizeze la maxim pentru ca un astfel de eveniment să nu aibă imaginea demonstrațiilor PCRM, la care participă câteva persoane.
Aceeași publicație se întreabă care e publicul-țintă al manifestării anunțată de liderii Coaliției Proeropene și dacă vor reuși prin mitinguri să schimbe mentalitatea celor care încă oftează nostalgic după vremea sovietică a „specialitilor“ veniți din Rusia acum 50 de ani sau a tinerilor care din trei în trei luni merg la stroikă la Moscova?
Constantin Tănase susține în Timpul că Comuniștii și toată haita lor de „stânga” nu doresc integrarea Republicii Moldova în UE pentru a nu se pomeni parte a României! Un adevăr pe care haita nu-l rostește, dar fostul premier Vasile Tarlev l-a rostit, amintește publicistul de la Timpul.
Ziarul de Gardă caută răspuns la întrebarea dacă se va schimba atitudinea Rusiei față de problema transnistreană, după Summitul de la Vilnius, așa cum crede președintele Nicolae Timofti. Atitudinea Rusiei față de problema transnistreană nu se va schimba, deoarece această situație, a conflictului înghețat, convine intereselor Moscovei, consideră experții, care amintesc de hărțuirea militară a Moldovei, hărțuirea termo-energetică a partenerilor europeni, hărțuirea democrației și a propriilor cetățeni în Rusia. E posibil ca Rusia să facă noi presiuni asupra conducerii Republicii Moldova ca aceasta să renunțe, până la urmă, la cursul de integrare europeană, atenționează comentatorii politici, făcând referire la posibile provocări din partea separatiștilor transnistreni. Totodată Ziarul de Gardă subliniază necesitatea revizuirii în primul rând a formatului de negocieri – Rusia să fie recunoscută parte în conflict, iar statutul UE și al SUA trebuie schimbat din observatori în participanți.
Fiul unui judecător recunoaște că a luat mită „pentru a lămuri întrebări în instanță”, mai relevă Ziarul de Gardă. Avocatul Dorin Melinteanu, fiul magistratului milionar de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, Iurie Melinteanu, a recunoscut în fața procurorilor Anticorupție că a luat mită de 800 de euro pentru a influența judecătorii de la Apel.