Șeful Oficiului CoE, William Massolin: În cursul ultimilor 26 de ani, Consiliul Europei și R.Moldova au lucrat împreună pentru o viziune comună: drepturi și șanse egale pentru toți.

  • 13 Iulie 2021 14:13
Șeful Oficiului CoE, William Massolin: În cursul ultimilor 26 de ani, Consiliul Europei și R.Moldova au lucrat împreună pentru o viziune comună: drepturi și șanse egale pentru toți.

Astăzi se împlinesc 26 de ani de când Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Consiliului Europei la 13 iulie 1995 - cea mai importantă organizație pentru drepturile omului din Europa, transmite într-un comunicat al Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău.

În cursul ultimilor 26 de ani, Consiliul Europei și Republica Moldova au lucrat împreună pentru o viziune comună: drepturi și șanse egale pentru toți. Atunci când se afla la o răscruce de drumuri, Consiliul Europei s-a dovedit a fi un partener dedicat al Republicii Moldova și va continua să fie alături de cetățenii săi pentru apărarea valorilor democratice, a drepturilor omului și a statului de drept. Votul cetățenilor exprimat în alegerile parlamentare anticipate recente este o parte esențială a procesului democratic. Consiliul Europei este gata să își extindă cooperarea deplină în aria sa de expertiză cu noul Parlament și Guvern”, a declarat William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău.

De la aderarea Republicii Moldova, Consiliul Europei susține în mod constant dezvoltarea cadrului legislativ și instituțional al țării care a asigurat tranziția sa de la un regim totalitar la un sistem democratic. Grație calității de stat membru, cetățenii moldoveni au acces gratuit la justiția europeană, iar drepturile lor sunt protejate de cele mai importante convenții ratificate de stat.

În ciuda unor restricții impuse în timpul pandemiei COVID-19, echipa Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, împreună cu beneficiarii proiectelor noastre, lucrează pentru a asigura implementarea obiectivelor noastre comune în numeroase domenii de activitate.

Anul acesta a fost marcat de două evenimente majore: lansarea oficială a Noului Plan de Acțiune pentru Republica Moldova și a 10-a aniversare a Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Planul de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost lansat oficial pentru prima dată la Strasbourg în prezența Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu și a Secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.

Republica Moldova a fost primul stat CSI care a aderat la Consiliul Europei. Apartenența sa în Consiliul Europei, împreună cu alte 46 de state europene, continuă să fie o forță motrice pe calea Republicii Moldova către democrație și statul de drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău