Se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859 (FOTO)

  • 24 Ianuarie 2016 10:14
Se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859 (FOTO)

Unirea Principatelor Române de la 1859 a fost marcată la Chișinău printr-o conferință științifică la care au participat istorici, cercetători științifici dar și elevi ai mai multor licee.

”Unirea Principatelor Române reflectată în publicistica basarabeană”, ”Reformele lui Ioan Cuza”, ”Aspecte didactice în formarea conștiinței și identității naționale în cadrul orelor de istorie” sunt câteva dintre comunicările prezentate în cadrul simpozionului dedicat Micii Uniri de la 1859.  

Despre rolul Basarabiei la înfăptuirea unității neamului românesc  a vorbit în discursul de deschidere a simpozionului, doctorul habilitat Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe.

”Basarabia a fost prezentă la făurirea acestor mari evenimente istorice și la 1859 și la 1918, care rămân în istoria noastră ca niște împliniri dătătoare de speranță, de optimism, mai ales în condițiile grele de astăzi, în condițiile de criză, avem nevoie de asemenea reconsiderări. Cred că avem potențialul necesar pentru a extrage lecțiile necesare din aceste împliniri istorice ale poporului nostru”, a constatat Gheorghe Cojocaru.

Ideea unității naționale este o idee permanentă în conștiința națională,  și străbate întreaga istorie a românilor, susține istoricul Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, care a descris contextul în care a avut loc unirea celor două Principate.

”Mica Unire s-a înfăptuit într-un context european. În acea perioadă era ca să spunem așa, ora astrală a popoarelor din Europa, ora naționalităților, s-au format și statele naționale, și națiunile, națiunea germană, franceză, italiană, dar și cea română. Fiind acest context, națiunilor le-a fost mult mai ușor să se ajute să obțină acea recunoaștere internațională”, a precizat Ion Negrei.

Mica Unire a fost evenimentul care a dus la schimbarea destinului întregului neam românesc, consideră istoricul Andrei Grosu, care este și șeful Direcției Educație a sectorului Râșcani.

”Unirea Principatelor Române din 1859 cât și Marea Unire de la 1918 sunt o operă istorică făurită de poporul român care a încoronat lupta de veacuri a românilor de pretutindeni pentru unirea lor în granițele unui singur stat  național, puternic și național”, a declarat Andrei Grosu.

Prezent la eveniment Gari Cârcâș, elev la Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din Chișinău, spune cum vede el viitorul Republicii Moldova.

”Astăzi politicienii noștri în loc să se lupte între ei, în condițiile în care suntem la limita sărăciei și nu ne interesează luptele lor, cred că în loc să promoveze acele lupte ar trebui să se concentreze mai bine pe reunirea celor două state românești Republica Moldova și România. După părerea mea este singura șansă pentru noi pentru a rezista în contextul geo politic de astăzi”, a mărturisit Gari Cârcâș.

Amintim că anul acesta la 24 ianuarie s-au împlinit 157 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, înfăptuită sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău