Se construiește prima fabrică spațială. Când va fi lansată pe orbită și ce ar putea produce

  • 31 Octombrie 2022 19:30
Se construiește prima fabrică spațială. Când va fi lansată pe orbită și ce ar putea produce

O tânără companie europeană, Space Cargo Unlimited, are în plan construcția, până în 2025, a unui vehicul care va servi drept fabrică spațială, scrie digi24.ro.

Contractul pentru fabricarea REV1, un vehicul autonom fără echipaj la bord, a fost atribuit Thales Alenia Space (TAS), companie specializată în module presurizate, a anunțat, joi, start-up-ul cu sediul în Luxemburg și Franța.

Vehiculul spațial cu o greutate mai mică de trei tone va putea fi reutilizat de douăzeci de ori și va rămâne pe orbita joasă, la câteva sute de kilometri distanță de Pământ, timp de două până la trei luni în cadrul fiecărei misiuni. Construcția se bazează pe experiența în acest domeniu a companiei TAS, care dezvoltă pentru Agenția Spațială Europeană (ESA) vehiculul spațial Space Rider după IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), care a zburat cu succes în 2015.

„Am strâns fondurile necesare pentru a asigura dezvoltarea primei faze a vehiculului”, a dat spus Nicolas Gaume, CEO al Space Cargo Unlimited. Compania mizează pe o nouă economie emergentă, producția spațială, despre care se estimează că va avea până în 2040 o valoare de 10 miliarde de dolari, potrivit Morgan Stanley. Aplicațiile sunt numeroase, de la agricultură și farmacologie la materiale noi, după cum a explicat Nicolas Gaume. Space Cargo a trimis deja în spațiu 320 de plante de viță de vie, timp de 14 luni.

„Expunerea lor la mediul spațial a condus la evoluții care au oferit caracteristici de rezistență naturală sporită a acestor plante în fața schimbărilor climatice”, a explicat el, amintind că „gravitația este singurul parametru al vieții care n-a înregistrat nicio schimbare timp de 4 miliarde de ani” și că absența acesteia conduce la „evoluții accelerate”.

Compania intenționează să scoată pe piață aceste soiuri mai rezistente de Cabernet Sauvignon și Merlot în 2024. Producția în spațiu poate permite, de asemenea, polizarea lentilelor optice de înaltă precizie, depășind constrângerile asociate gravitației și poate chiar să ofere „încăperi perfect curate” pentru fabricarea microprocesoarelor, spre exemplu.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău