Se cere repetat scoaterea Partidului „Șor” în afara legii (Revista presei)

  • 14 Martie 2023 10:04
Se cere repetat scoaterea Partidului „Șor” în afara legii (Revista presei)

Nicolae Negru comentează în Ziarul Național intenția guvernării de a retroceda către Mitropolia Basarabiei edificiul fostului, până în 1944, Seminar Teologic de pe strada 31 august 1989, aparținând astăzi Bibliotecii Naționale. Decizia a declanșat o reacție vehementă din partea „bibliofililor” de toate culorile politice și ideologice, oripilați de concesia pe care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar face-o unei instituții românești anacronice, retrograde, care ar intoxica poporul, în detrimentul unei instituții moderne, care îl luminează. Potrivit publicistului , conflictul este mai curând de cultură politică, din punctul nostru de vedere. E „bolșevismul” nostru reflexiv, intoleranța funciară, când observăm paiul din ochiul altuia, când dreptatea, adevărul, modernitatea, internaționalismul, eficiența, progresul, evoluția, buna intenție etcetera e doar de partea noastră, iar de cealaltă parte e – intenția rea, retardul, arhaicul, cultura necorespunzătoare, mentalitatea, comportamentul de grotă… Și când te gândești că ceva timp în urmă ultimii erau primii, te pomenești într-un cerc vicios…

Partidul „ȘOR” a organizat un nou protest împotriva guvernării, scrie ZDG. Protestatarii au blocat mai multe drumuri din țară și au cerut „achitarea facturilor”. Deputata „Șor”, Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, a declarat că la protestul din 12 martie „au fost depistate mai multe forțe străine, agenți străini în civil”. În acest sens, Tauber spune că a depus o interpelare oficială către toate „organele corespunzătoare” prin care cere informații despre „forțele de ordine din alte state” care ar fi participat la protestul de duminică.

Se cere repetat scoaterea Partidului „Șor” în afara legii, iar Tauber o ia înainte și cere explicații despre „străinii mascați” la protestul de duminică, observă Gazeta de Chișinău. Ziarul menționează că, în dimineața zilei de duminică, 12 martie, în ziua în care a fost organizat mitingul cu pricina, oamenii legii au anunțat despre o amplă operațiune de destructurare a  unei grupări criminale care pregătea dezordini în masă în timpul acțiunilor de protest. Au fost reținute 25 de persoane, 7 dintre care – în calitate de lideri ai grupărilor. Potrivit oamenilor legii, toate acțiunile erau coordonate de o persoană din Federația Rusă, care comunica direct cu un individ cu dublă cetățenie, care se afla la Chișinău. Ultimul racola tineri, în special recidiviști și sportivi, gata să participe la provocările planificate minuțios. În total erau pregătite 10 grupări, iar membrii acestora erau instruiți pentru acțiunile ulterioare de destabilizare. Plata pentru remunerare se ridica până la 10 000 de dolari per persoană.

Planurile Rusiei de a destabiliza Moldova, în vizorul UE și SUA, titrează DW. Politicienii pro-ruși încearcă să bagatelizeze reușita polițiștilor în anihilarea unei grupări coordonate de FSB pentru destabilizarea țării. SUA și UE abordează amenințările la adresa Moldovei la cel mai înalt nivel. Despre situația de securitate din Moldova au discutat duminică telefonic președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Charles Michel. Discuția a precedat o dezbatere despre amenințările care planează asupra Moldovei în Parlamentul European, care va avea loc săptămâna aceasta, scrie DW.

Procurorii, lăsați cu buza umflată. Nu mai au pârghii să-l tragă la răspundere pe Alexandru Jizdan pentru îmbogățire ilicită, titrează Anticorupție. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia luată câteva luni în urmă de magistratul Constantin Damaschin de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chișinău prin care a fost anulată ordonanța procurorilor privind pornirea urmăririi penale pentru îmbogățire ilicită pe numele ex-ministrului de Interne în perioada guvernării lui Plahotniuc, Alexandru Jizdan. Decizia instanței este irevocabilă, astfel procurorii nu mai pot să-l atragă la răspundere penală pe Jizdan, doar dacă vor apărea circumstanțe noi.

News Maker scrie că Procuratura Anticorupție a anunțat, la 13 martie, că a transmis în instanța de judecată dosarul pe numele ex-deputatului Vladimir Andronachi, care este acuzat de complicitate în furtul miliardului, spălare de bani și escrocherie. Acesta riscă privațiune de libertate pe un termen de până la 15 ani. În schimb, dosarul pe numele fostului ministru de interne Alexandru Jizdan a fost clasat. Procuratura Anticorupție a mai comunicat că a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de peste 1 milion de lei, care aparțin persoanelor vizate în dosarul cu privire la achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către Agenția Servicii Publice și ÎS Registru.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău