Se cam strânge lațul la gâtul Rusiei (Revista presei)

  • 10 August 2017 09:41
Se cam strânge lațul la gâtul Rusiei (Revista presei)

Revista presei din 10 august 2017

Se cam strânge lațul la gâtul Rusiei, iar odată cu asta și la gâtul celor care-i reprezintă interesele pe la noi și prin zona noastră, scrie istoricul Octavian Tâcu în Timpul.  Autorul amintește de votul de săptămâna trecută din Congresul SUA privind sancțiunile contra Federației Ruse, care în opinia sa  creează o situație fără precedent în istoria Americii și a lumii în context post-Război Rece. Octavian Țâcu explică de ce este important pentru noi acest vot?  SUA au fost prinse pe picior greșit în campania electorală, implicată în această debusoladă creată de alegerea lui Trump cu ajutorul rușilor, iar împreună cu instabilitatea și incoerența din UE, s-a creat un context internațional favorabil pentru Putin de a avansa în Ucraina și Siria, dar și pentru a-l impune în R. Moldova pe Dodon cu ajutorul lui Plahotniuc, ambii fiind fără îndoială oamenii Moscovei. Ce au spus principalele partide europene față de reevaluarea acordului de asociere cu R.Moldova este o dovadă că atitudinea UE față de actuala guvernare se va schimba drastic, un semnal că jocul ei a fost deconspirat și că în ochii instituțiilor europene nu mai reprezintă un partener credibil. Odată cu definirea politicilor americane față de Rusia, pentru Moscova începe o perioadă complicată în care nu prea o să-i pese de ce se întâmplă în R. Moldova.

Una dintre principalele teme ale dezbaterii politice și mai ales războiul imagologic la nivelul Republicii Moldova, este astăzi definirea relației (în evoluție) dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și liderul coaliției, Oligarhul care a Capturat Statul, după propaganda opoziției din stradă, Vladimir Plahotniuc, consideră analistul politic Iulian Chifu. 

O relație care e în măsură să confirme sau nu modul în care se desenează perspectivele politice la Chișinău la viitoarele alegeri generale, scrie publicistul în Adevărul Faptul că pe această relație s-a glosat mult, se fac dezinformări și proiecte de propagandă și război informațional menite fie să apropie, fie să depărteze, fie să nuanțeze relațiile, e un lucru clar. Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Cibotaru, mai nou Renato Usatâi, cu toată suita lor de comentatori și strategi de la Chișinău și de peste hotare, insistă să acrediteze ideea de Binom, ceea ce presupune o formulă sudată de cooperare deplină între părți, care au drept orchestrator și șef suprem pe Vladimir Plahotniuc. Tema Oligarhului Rău care a Capturat Statul s-a mutat în tema Binomului, cu alt subtext, la fel de negativ, remarcă Iulian Chifu.

ZDG scrie astăzi  despre noile achiziții scumpe și luxoase pe care le-au făcut aleșii poporului, în timp ce oamenii pe care-i reprezintă trăiesc la limita sărăciei.  Ziarul s-a interesat la ce etapă se află dosarul „Șevciuk” și de ce autoritățile de la Chișinău îl protejează atât de mult. Ce stă în spatele acestor acțiuni? Citiți și cum a văzut Diaspora votarea grăbită a proiectului de lege privind schimbarea votului electoral.

Igor Dodon, vrea să schimbe imnul național „Limba noastră”, care în viziunea lui nu este „ca lumea” și nu face ca oamenii „să simtă fiori” când îl ascultă.

Dodon  spune că nu a renunțat la această idee, deoarece în loc să ne unească imnul național ne dezbină, scrie portalul moldova.ifo.
„Noi nici imn normal nu avem. Să treacă fiori prin tine când îl asculți. Noi nu ne-am creat ca stat, oamenii fie sunt trași spre România, Rusia, UE. Aici e tragedia noastră. De asta trăim cum trăim și ne dezvoltăm așa”, a recunoscut Dodon în cadrul unei conferințe de presă. În context, acesta a spus că nu a renunțat la ideea de a schimba imnul național, doar că nu are cu cine lucra pentru a realiza un produs frumos.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău