Scrimă: Scrisoare adresata CIO după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost reprimiți în competiții

  • 28 Martie 2023 14:28
Scrimă: Scrisoare adresata CIO după ce sportivii din Rusia și Belarus au fost reprimiți în competiții

​Peste 300 de scrimeri au calificat drept „o eroare catastrofală” decizia Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și a Federației Internaționale de Scrimă (FIE) de a permite sportivilor din Rusia și Belarus să participe la competițiile de scrimă, informează Reuters.

În ianuarie, sportivilor din Rusia și Belarus le-a fost oferită posibilitatea de a obține locuri la Jocurile Olimpice din 2024 prin calificările asiatice și de a concura la Paris sub drapel neutru, scrie Hotnews.

Decizia de a autoriza participarea acestora la evenimentele internaționale de scrimă a fost luată la 10 martie, în cadrul Congresului extraordinar al FIE.
 
Interesele rusești prevalează asupra drepturilor sportivilor din Ucraina

318 scrimeri din Europa, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Chile și Japonia (286 aflați încă în activitate, restul retrași) au semnat o scrisoare adresată lui Thomas Bach (președintele CIO) și lui Emmanuel Katsiadakis (președintele interimar al FIO), cu doar câteva zile înainte de deschiderea ferestrei de calificare pentru JO 2024.

„Cu un dispreț total față de vocile sportivilor, ați permis atât Rusiei, cât și Belarusului să revină în competițiile FIE, precum și la un turneu suspect găzduit pe pământ rusesc.

Aceasta este o aparentă abatare de la poziția CIO... și expune încă o dată interesele rusești care prevalează asupra vocii și drepturilor sportivilor, în special a celor din Ucraina.

Acest război flagrant, neprovocat și încălcarea armistițiului olimpic nu pot fi ignorate sau recompensate. Revenirea la lucruri ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat ar fi o eroare catastrofală”, se arată în scrisoarea scrimerilor.

Sportivii ucraineni trebuie să fugă, ei mor în acest război

În urma deciziei luate de CIO și FIE, Germania a renunțat la organizarea unei etape de Cupă Mondială la floretă, iar Polonia se gândește să facă același lucru.

„Nimic nu este sigur în acest moment, totul este în mișcare, iar noi ne aflăm chiar înainte de calificările pentru Jocurile Olimpice și nimeni nu știe cum se întâmplă acest lucru, cum se poate întâmpla acest lucru?

Este încă greu de admis că sportivii ruși nu pot concura, pentru că și ei au vise olimpice. Dar, pe de altă parte, aveți și interesele sportivilor ucraineni. Ei trebuie să fugă. Ei mor în acest război.

Ce trebuie să se mai întâmple pentru a sancționa un stat pentru ceva, când (președintele rus Vladimir Putin) încalcă principiile sportului? Unul dintre cele mai importante principii este pacea", a declarat Lea Kruger, scrimeră din Germania, care a adăugat că unii dintre colegii ei nu erau siguri că vor semna scrisoarea, temându-se de represalii.

Potrivit Global Athlete, 343 de baze sportive din Ucraina au fost distruse, lăsând aproximativ 140.000 de tineri fără facilități, în timp ce 40.000 de sportivi ucraineni se antrenează în străinătate.
 
CIO cere ridicarea sancțiunilor pe care le-a recomandat la începutul războiului

La 28 februarie 2022, CIO a emis recomandări către federațiile sportive internaționale pentru a interzice accesul sportivilor din Rusia și Belarus la turneele internaționale, invocând drept motiv „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina.

CIO s-a răzgândit la începutul acestui an, iar pe 23 ianuarie a invocat o „viziune unificatoare” și a anunțat că trebuie găsită o cale prin care rușii și belarușii să poată participa la competiții, afirmând că interzicerea unui sportiv pe baza pașaportului său reprezintă o discriminare.

„CIO, fiind angajat față de drepturile omului, ca și federațiile sportive internaționale, trebuie, desigur, să abordeze aceste preocupări serioase", a declarat Thomas Bach, președinte CIO și medaliat cu aur olimpic la scrimă în 1976, la Montreal.

Stanislav Pozdnyakov, președinte al Comitetului Olimpic Rus, fost șef al Confederației Europene de Scrimă și de patru ori campion olimpic, a afirmat într-un comunicat că „vocea bunului simț a fost auzită”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău