Scriitoarea Emilia Plugaru a lansat trei cărți: romanul „Aglaia a Vădănii” și două cărți pentru copii

  • 02 Octombrie 2022 19:11
Scriitoarea Emilia Plugaru a lansat trei cărți: romanul „Aglaia a Vădănii” și două cărți pentru copii

Joi, 29 septembrie 2022, scriitoarea Emilia Plugaru și-a lansat la Chișinău trei cărți: primul său roman – „Aglaia a Vădănii”, precum și două cărți pentru copii scrise și ilustrate de autoare: „Cine e Țepuș” și „Țepuș e frumos”

Lansarea romanului „Aglaia a Vădănii” de Emilia Plugaru a avut loc în incinta bibliotecii „Onisifor Ghibu” din Chișinău în prezența criticului literar Vitalie Răileanu, a editorului cărții Rodica Plugaru și a prietenilor autoarei. Vitalie Răileanu a afirmat că: „„Aglaia a Vădănii” este un roman – doină. Un roman ce conturează verva interioară a neamului nostru.”

Criticul literar s-a declarat convins că romanul va avea un public foarte larg „pentru că astfel de romane răscolesc, mențin în noi umanitatea... Aglaia este un exemplu de umanitate. Acest personaj feminin poate fi întâlnit în toate satele noastre. Descrierile pe care le face Emilia Plugaru sunt smulse din țesutul, covorul satului. Prin acest text, această galerie de personaje, prozatoarea parcă ne învelește cu șalul cald al bunicii, ne adună, ne face să citim, ne face să medităm.”

Autoarea Emilia Plugaru a menționat că romanul „Aglaia a Vădănii” este despre „oamenii de la sat, oameni tineri, deștepți și frumoși care în anii dinaintea războiului, erau cu gândul la a-și face familii și a trăi fericiți, dar s-a început războiul, au venit sovieticii, le-au luat pământul, mai mare tragedie pentru țărani decât să li se ia pământul nu putea fi. Când li s-a dat înapoi, nu mai aveau puteri să-l lucreze pentru că erau în vârstă. Însă atunci când erau tineri și frumoși, li s-a secerat viața și viitorul. Iată despre ce am dorit să scriu. Aglaia s-a născut înainte de război și a trecut prin tot ce știți și voi că au trecut părinții și buneii voștri.”

Dumitru Patrașcu, doctor habilitat, profesor universitar la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a afirmat că a fost impresionat de istoriile de viață ale părinților și buneilor Emiliei Plugaru care au inspirat-o: „Sunt istorii pe care unii dintre noi ar vrea să le scrie, dar nu toți o pot face. Putea să scrie acest roman numai un om care are putere, care iubește pământul și în genere care iubește viața” a mai adăugat profesorul Patrașcu.

În cadrul lansării a intervenit și editorul cărții, Rodica Plugaru, care a subliniat utilizarea în cadrul romanului a limbii vorbite de către țărani în perioada sovietică, „ce ne demonstrează cu forță că oamenii de la sat au păstrat în pofida rusismelor impuse în acele timpuri un vocabular al limbii române vechi extrem de bogat”.

Tot în aceeași zi, scriitoarea Emilia Plugaru a lansat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din capitală și două cărți pentru copii: „Cine e Țepuș” și „Țepuș e frumos”, un personaj imaginat și desenat de autoare. În prezența directorului instituției, doamna Eugenia Bejan, și a copiilor grădiniței „Auraș-Pacuraș” din Chișinău, Emilia Plugaru a afirmat că s-a inspirat din copilăria sa de la sat, plină de flori, gâze și animale, pentru a scrie poveștile aricelului Țepuș.

Născută în 1951 în satul Cetireni, Republica Moldova, Emilia Plugaru este o scriitoare cunoscută pentru opera sa pentru copii. Înainte de a se consacra pe deplin scrisului, a activat ca arhitect. Debutează în 1996 cu volumul de versuri pentru copii „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. Piesele sale de teatru au fost premiate în cadrul Concursului Național de Dramaturgie și jucate pe scena Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău. Cartea „Anotimpuri colorate” (2017) a fost distinsă cu premiul special al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. În 2019 apare primul volum de poezie pentru adulți: „A sunat aseară mama (2019), urmat de „O toamnă ca un cântec” (2020) și „Cer de sineală” (2021). „Aglaia a Vădănii” este primul său roman.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău