Scoția relaxează majoritatea restricțiilor antiepidemice

  • 18 Ianuarie 2022 18:49
Scoția relaxează majoritatea restricțiilor antiepidemice

Majoritatea restricțiilor anti-COVID-19 din Scoția vor fi relaxate începând de lunea viitoare, a anunțat guvernul scoțian marți, după "o scădere importantă" a numărului de infectări noi provocate de noul coronavirus, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Creșterea numărului de cazuri de COVID-19 provocate de varianta Omicron a culminat în prima săptămână a lunii ianuarie, iar noi ne aflăm acum pe panda descedentă a acestui val de îmbolnăviri", a declarat prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, în Parlamentul scoțian.

Ea a anunțat anularea restricțiilor aflate încă în vigoare, dar a îndemnat totodată populația la prudență.

Începând de luni, discotecile vor putea să se redeschidă, iar capacitățile de primire ale sălilor de spectacole vor fi crescute.

În prezent, doar membrii din trei familii diferite puteau să se întâlnească în spații închise, iar această limită va fi la rândul ei anulată.

Nicola Sturgeon a subliniat totuși că "în pofida ameliorării situației, nivelul cazurilor de COVID-19 în rândul populației este încă ridicat". "Deci, pentru a minimaliza riscul de a contracta virusul, ar fi înțelept să rămânem cu toții prudenți în interacțiunile noastre sociale în acest stadiu", a adăugat ea.

Munca la domiciliu va fi în continuare recomandă acolo unde este posibilă, iar măștile sanitare vor rămâne obligatorii în spațiile publice închise și în transportul în comun.

În Marea Britanie, fiecare națiune constituentă decide propria politică în materie de sănătate. Guvernul galez a anunțat și el săptămâna trecută o relaxare progresivă a restricțiilor asociate noului coronavirus, după ce Țara Galilor a depășit vârful valului de infectări cauzate de Omicron, iar numărul cazurilor de COVID-19 continuă de atunci să scadă.

Ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, s-a declarat marți "prudent de optimist" în legătură cu faptul că restricțiile asociate COVID-19 - printre care telemunca și pașaportul sanitar în anumite spații - vor putea fi "puternic reduse" în Anglia începând de săptămâna viitoare.

Sajid Javid a declarat în fața deputaților englezi că este posibil ca vârful numărului de spitalizări să fi fost deja atins.

Peste 152.000 de persoane au murit în Marea Britanie în primele 28 de zile după ce au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Cele mai recente statistici disponibile arătau luni că numărul noilor cazuri săptămânale a scăzut cu 41,7% în raport cu săptămâna precedentă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău