Science Report: Marea Britanie va testa în premieră vaccinul anti-cancer. Aveți grijă la emoții, că îmbătrâniți mai repede și mai urât
-
16 Ianuarie 2023 15:20
Marea Britanie va testa în premieră vaccinul anti-cancer. Guvernul Marii Britanii a anunțat recent că a încheiat un parteneriat cu BioNTech, compania farmaceutică germană care a dezvoltat alături de Pfizer un vaccin anti-Covid, cu scopul de a testa un nou vaccin anti-cancer, dar și altele împotriva altor boli grave, scrie hotnews.ro.
Scopul este ca, până în anul 2030, circa 10.000 de pacienți britanici să beneficieze de un vaccin personalizat. Mai mult, distribuirea acestora va începe încă din toamna acestui an.
Companiile Moderna și Merck anunțaseră deja în luna decembrie a anului trecut o serie de rezultate pozitive la testele cu un nou vaccin anti-cancer. De asemenea, BioNTech lucra la un astfel de vaccin, însă apariția pandemiei Covid a pus în așteptare toate demersurile.
Vaccinul se bazează pe tehnologia ARN și, așa cum au subliniat autoritățile britanice, va fi unul de tip personalizat. Marea Britanie va deveni astfel prima țară care testează un astfel de vaccin iar asta chiar ar putea fi una dintre cele mai importante știri medicale ale deceniului.
Proasta dispoziție poate fi benefică, măcar până la un punct
Imaginați-vă că aveți un telefon ale cărui performanțe ar fluctua în funcție de nivelul bateriei! Oricât ar părea de ciudat, voi cam așa funcționați. Asta o explică un grup de specialiști din SUA, Olanda și Germania în revista de specialitate Frontiers in Communication.
Și, spun oamenii de știință, să te afli într-o dispoziție proastă poate îți crească nivelul atenției, mai ales atunci când este vorba de percepția limbajului, fie scrie, fie vorbit. În acest scop, ei au realizat niște teste pe mai mulți voluntari, teste în care respectivii trebuiau să urmărească imagini dintr-un film trist fie, o parte dintre ei, o comedie. După asta, li s-au dat niște teste.
A reieșit că ăia cu filmul trist, respectiv cu o stare proastă indusă de imaginile de acolo, au fost mult mai atenți la detalii. Practic, creierul lor a funcționat pe un tipar analitic, în timp ce la ceilalți nu s-a observat așa ceva.
Cum ar veni, când vine și te ceartă nevasta, ea este, cert, într-o stare foarte proastă. Tu, venind din oraș cu băieții, ești într-o stare bună. De aia vedea ea toate hibele, iar ție și se părea totul frumos. Iată că s-a explicat și științific acum. De la creier era.
Aveți grijă la emoții, că îmbătrâniți mai repede și mai urât!
Cine îmbătrânește omul? Nu doar apa și sifonul! Se pare că și anxietatea, depresia și emoțiile negative. Mă rog, nu e vreo mare revelație, că toți știam asta. Doar că o echipă de neurocercetători de la Universitatea din Geneva a și arătat științific cum funcționează treaba.
În acest scop, oamenii de știință au testat mai mulți subiecți cu vârste de peste 65 de ani, dar și unii în jur de 25 de ani, arătându-le imagini care să stârnească emoții negative. A reieșit că că unii dintre cei supervizați tind să păstreze emoțiile negative mai multă vreme. Mai exact, la unii dintre aceștia, au fost activate mai puternic acele părți din creier care procesează stimulii emoționali. Iar astfel de conexiuni au fost mai puternice la indivizi care prezintă anxietate și gânduri negative.
Iar acele părți din creier sunt cele mai afectate de demență, fapt care arată o legătură între cauză și efect. Una dintre concluzii ar fi că imposibilitatea de a te distanța de gândurile negative duce la un ric crescut al apariției bolilor neurodegenerative.
Evident, vor mai trebui efectuate și alte studii până la aflarea unui rezultat 100% cert dar, în principiu, cam asta trebuie să faceți ca să nu îmbătrâniți prematur... stresați-vă mai puțin! Știm că e un sfat inutil, că asta știați și voi, dar uite că o recomandă și medicul.