Schimburi de focuri la frontiera dintre Kârgâzstan și Tadjikistan. Se prefigurează un nou război între două foste republici sovietice

  • 29 Aprilie 2021 19:41
Schimburi de focuri la frontiera dintre Kârgâzstan și Tadjikistan. Se prefigurează un nou război între două foste republici sovietice

Schimburi de focuri între forțele armate din Kârgâzstan și Tadjikistan la frontieră s-au soldat cu cel puțin un mort și 18 răniți, au anunțat joi autoritățile din cele două țări din Asia Centrală, relatează AFP.

Potrivit Ministerului kârgâz al Sănătății, 17 persoane au fost rănite în aceste înfruntări, între care una "mortal", în timp ce Consiliul de securitate din Tadjikistan avansează un bilanț de doi răniți, dintre care unul grav, transmite Agerpres.

Incidentul a avut loc în jurul enclavei tadjice Voruh din Kârgâzstan, zonă de tensiuni recurente legate de probleme de acces la apă între cele două foste republici sovietice.

Cele două părți au dat vina una pe alta pentru incident. Comitetul național de securitate kârgâz a afirmat că Tadjikistanul "a provocat deliberat un conflict" la frontieră.

"Au izbucnit tiruri între unități militare (ale celor două țări - n.r.). Potrivit informațiilor preliminare, partea tadjică se instalează pe poziții pentru a efectua tiruri de mortiere", a adăugat această sursă.

De cealaltă parte, Consiliul național de securitate din Tadjikistan a anunțat că armata kârgâză a deschis focul asupra unor trupe tadjice "situate la baza de distribuție a apei din Golovnaia, pe cursul superior al râului Isfara".

Potrivit acestei surse, un conflict a izbucnit aici între civili și șapte tadjici au rost răniți de pietre aruncate în timpul ciocnirilor.

Mari porțiuni de la frontiera între cele două țări nu au fost demarcate de la ieșirea lor din URSS, tensiunile etnice fiind accentuate de rivalitățile pentru acces la apă și teritorii.

Incidentele soldate cu morți între Tadjikistan și Kârgâzstan au fost brutale mai ales în 2019. În luna septembrie a acelui an, trei grăniceri tadjici și cel puțin unul kârgâz au fost uciși în schimburi de focuri care s-au mai soldat și cu circa zece răniți, printre care și civili.

Liderul autoritar tadjic Emomali Rahmon s-a întâlnit în iulie 2019 cu președintele kârgâz din epocă, Sooronbai Jeenbekov, pentru o strângere de mână simbolică în orașul frontalier Isfara, în Tadjikistan.

Dar aceste discuții privind "delimitarea frontierelor naționale" și "prevenirea și soluționarea conflictelor frontaliere" nu au dus la niciun rezultat.

Conform unor imagini difuzate pe Twitter, se pare că tancuri tadjice se îndeaptă către frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău