Schimbările climatice au impact asupra sănătății copiilor (studiu)

  • 04 Martie 2021 14:14
Schimbările climatice au impact asupra sănătății copiilor (studiu)

Efectele schimbărilor climatice sunt deja vizibile, chiar și asupra sănătății. Și în unele locuri riscă să cântărească mai mult decât în ​​alte părți. Un studiu publicat recent în revista „Nature Sustainability”, care a analizat efectele anomaliilor ploii asupra sănătății nou-născuților din Amazon, reamintește urgența luptei împotriva schimbărilor climatice atât pentru planetă, cât și pentru locuitorii săi. Studiul a descoperit că a fi născut în urma evenimentelor meteorologice extreme, precum ploile abundente, este asociat cu o greutate mai mică la naștere și cu nașteri premature. Dezavantaje asupra sănătății care riscă să fie adăugate celor sociale, cu posibile repercusiuni asupra viitoarelor generații, avertizează autorii studiului.

Potrivit g4media.ro, ideea echipei conduse de Erick Chacon-Montalvan de la Universitatea Lancaster a fost de a înțelege dacă evenimentele extreme provocate de clima de azi au produs schimbări măsurabile în unele populații. Pentru a face acest lucru, s-au concentrat pe Amazon, o zonă afectată atât de ploi intense și inundații în ultimii ani, cât și de secetă, reamintesc autorii. Oamenii de știință explică faptul că este de înțeles că locuitorii zonei pot suferi efectele: ploile extreme și seceta pot pune în pericol productivitatea culturilor, pot favoriza apariția infecțiilor și pot crește nivelurile de stres și îngrijorare. Toți sunt factori care pot influența la rândul lor rezultatele unei sarcini, explică autorii. O fac? Cum?

Pentru a răspunde, oamenii de știință s-au concentrat pe analiza caracteristicilor nou-născuților de la mame din statul Amazonas, în nord-vestul Braziliei, concentrându-se pe populațiile strict dependente de râuri, inclusiv pentru transport. Datele demografice despre aproximativ 300.000 de copii născuți între 2006 și 2017 au fost, apoi, combinate cu cele referitoare la evenimente extreme, cum ar fi ploile și inundațiile, dar și perioadele de secetă, extrapolate și prin utilizarea datelor satelitare pentru zonele analizate. Ideea a fost să înțelegem dacă aceste informații erau legate între ele și în ce mod. Și corelații, așa cum au sugerat și studiile anterioare, există. Nou-născuții din zone cu ploi extreme au cântărit cu aproape 200 de grame mai puțin sau au venit pe lume în urma unor nașteri premature. Și evenimente mai puțin extreme, însă anormale, cum ar fi ploile abundente sau un sezon mai uscat decât media, riscă să reducă greutatea la naștere. Nașterile premature, greutatea redusă la naștere pot avea repercusiuni asupra sănătății bebelușilor, mai ales dacă sunt nașteri foarte premature, cu risc de infecții, probleme metabolice, probleme de vedere și auz.

„Anomaliile în căderea ploilor aduc dezavantaje intergeneraționale pentru populațiile dependente de râuri, care trăiesc în zonele uitate din Amazon. Aceste populații marginalizate suferă nedreptăți pentru că, deși contribuie puțin la schimbările climatice, sunt responsabile pentru protejarea majorității pădurilor rămase și sunt extrem de sensibile la șocurile climatice”, scriu autorii studiului. Și, în unele cazuri, riscă să plătească un preț foarte ridicat, care se adaugă la costurile sociale: cei născuți de mame indigene adolescente pot cântări cu până la 600 de grame mai puțin decât cei născuți de mame mai bogate, amintesc oamenii de știință. Aceste populații trebuie ajutate, având în vedere evenimentele extreme din ce în ce mai frecvente, concluzionează Luke Parry de la Universitatea Lancaster, unul dintre autorii lucrării: „Va fi nevoie de investiții mari pentru a atenua sărăcia și a îmbunătăți sistemul sanitar”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău