Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

  • 22 Decembrie 15:52
Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Fondul Monetar Internațional (FMI) a finalizat cea de-a șasea revizuire a Mecanismului extins de creditare pentru Ucraina și a făcut două scenarii cu privire la încheierea războiului, scrie Ukrainska Pravda.

Scenariul de bază actualizat al FMI pentru Ucraina anticipează că războiul se va încheia la sfârșitul anului 2025, în timp ce o altă formă a scenariului, cea pesimistă, prevede că acesta va continua până la mijlocul anului 2026, transmite Digi24

Astfel, scenariul de bază al FMI pentru Ucraina susține că războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia până la sfârșitul anului 2025.

În cadrul celei de-a șasea revizuiri, FMI preconizează o creștere a PIB-ului real al Ucrainei de 4% pe an în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 1 punct procentual față de previziunile sale anterioare.

FMI remarcă, de asemenea, că impactul economic al penuriei de electricitate din iarnă ar putea fi mai puțin sever decât se anticipase inițial, citând investițiile întreprinderilor în capacitatea de producție privată, potențialul extins de import din Europa și eforturile în curs de desfășurare pentru repararea și îmbunătățirea capacității de producție și a rețelelor de distribuție.

Inflația de la sfârșitul anului a fost revizuită în creștere cu 1 punct procentual, la 10%, ca urmare a creșterii prețurilor la alimentele brute care afectează produsele de bază, a efectelor deprecierii monedei din perioadele anterioare, a creșterii salariilor și a costurilor energiei.

Previziunile privind creșterea PIB real în 2025 rămân la 2,5-3,5%. Această proiecție reflectă potențialul impuls dat de accelerarea reparațiilor capacității energetice în 2024 și de lansarea de noi instalații în 2025, contrabalansate de impactul unei piețe a forței de muncă mai restrânse, care ar trebui să impulsioneze creșterea veniturilor și a consumului pe măsură ce presiunile asupra prețurilor se atenuează.

Prognoza medie privind inflația a fost, de asemenea, ajustată, crescând cu 1,3 puncte procentuale până la 10,3%, comparativ cu revizuirea anterioară a FMI.

Scenariul „B” (pesimist)

Un alt scenariu (să îl numim scenariul pesimist) al FMI presupune un război mai îndelungat, care se va încheia la mijlocul anului 2026.

Acesta implică un șoc mai lung și mai intens pentru activitatea economică, nevoile fiscale și balanța de plăți în comparație cu scenariul de bază, cu implicațiile corespunzătoare pentru politica macroeconomică.

Decalajul total de finanțare externă în scenariul cel mai pesimist este de 177,2 miliarde USD, comparativ cu 148 miliarde USD în scenariul de bază.

Scenariul pesimist prevede, de asemenea, un declin al PIB real urmat de o redresare lentă, o inflație mai ridicată și mai persistentă, o deteriorare a soldului contului curent excluzând subvențiile, rezervele internaționale rămânând sub 100% din criteriul ARA până în 2027, iar deficitul global excluzând subvențiile rămâne peste 20% până în 2026.

La 21 decembrie, Consiliul de administrație al FMI a finalizat cea de-a șasea revizuire a Mecanismului extins de creditare pentru Ucraina și a aprobat o nouă tranșă de 1,1 miliarde USD. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
3
Tue
6
Wed
3
Thu
2
Fri
1
Arhivă Radio Chișinău