Scandalul lactatelor | Autoritățile amenință cu sancțiuni dure, dar amână aplicarea normelor UE (Mold-Street)

  • 11 Februarie 2018 12:19
Scandalul lactatelor | Autoritățile amenință cu sancțiuni dure, dar amână aplicarea normelor UE (Mold-Street)

Publicarea rezultatelelor unei expertize de laborator executate la comanda Fundației Est-Europene, care au arătat neconformități de calitate în 126 de probe de lactate supuse testelor de laborator, a provocat un scandal de proporții la Chișinău, punând pe jar autoritățile și lăsând consumatorii să se întrebe dacă acestea își fac treaba. 

Cel mai mare producător din țară, grupul JLC, vizat în studiu, susține că acestea rezultate nu corespund realității și că totul ar fi fost făcut la comanda cuiva.

În plus administrația JLC se întreabă de ce rezultatele testelor au fost publicate abia după două luni după colectarea probelor, când întreprinderea nu mai poate prezenta produsele fabricate în acea perioadă pentru o expertiză suplimentară. 

Rezultatele testelor au provocat și o serie de întrebări referitor la activitatea autorităților, care sunt responsabile de monitorizarea situației din domeniu, dar și față de autorii acestui studiu, care nu a cuprins pe toți cei 26 de producători din Moldova, subliniază portalul de știri economice Mold-Street.

În scop de elucidare a situației ANSA s-a autosesizat și a aprobat un plan de acțiuni privind controlul la acești producători prin verificarea stocurilor de produse și neadmiterea plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă. De asemenea, s-a decis de a verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră.

De asemenea, ANSA a propus ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de “produs lactat”. Totodată, produsele cu conținut de grăsimi vegetale ar urma să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate.

Aici apar însă mai multe semne de întrebare: potrivit raportului Guvernului privind realizarea Planului Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE (PNAAA), acest Regulament urma să fie modificat și aprobat încă în anul 2017, fapt care arată că Guvernul întârzie cu adoptarea unor reglementări importante în domeniul laptelui și a produselor lactate.

Fostul minister al Agriculturii și Industriei Alimentare raporta încă doi ani în urmă că acest proiect "este în proces de elaborare, iar în scopul consultării acestuia, în 2015 au fost organizate 2 ședințe cu procesatorii de lapte".

Deficiențe tehnice în drum spre UE

În 2015, o versiune a proiectului a apărut pe pagina Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, dar abia pe 1 decembrie 2017 și pe particip.gov.md. Peste câteva zile documentul însă a fost retras fără vreo explicație. El mai poate fi găsit în cash, dacă se face o căutare pe Google, sau poate fi descărcat aici.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) au explicat retragerea documentului prin faptul că el ar avea anumite deficiențe tehnice. Încercarea de a discuta cu specialiștii responsabili de acest proiect a suferit eșec. Unul nu mai este angajat al instituției, iar altul e în concediu.

De notat că documentul transpune Regulamentul UE nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și elimină o serie de lacune existente în actualele reglementări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău