Scandal la ONU: Israel cere demisia șefului agenției pentru refugiați palestinieni, iar nouă țări și-au suspendat finanțarea

  • 28 Ianuarie 14:35
Scandal la ONU: Israel cere demisia șefului agenției pentru refugiați palestinieni, iar nouă țări și-au suspendat finanțarea

Ministrul de externe israelian Israel Katz i-a cerut demisia șefului agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA), după acuzații potrivit cărora 12 angajați ai agenției au fost implicați în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

“Domnule Lazzarini, vă rog, demisionați”, a scris Israel Katz sâmbătă noapte pe platforma X, scrie Calea Europeană.

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, avertizase anterior că asistența acordată în Gaza de agenția pe care o conduce este practic în colaps după ce mai multe state și-au suspendat temporar finanțările către organizație.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că este un front al Hamas. “Pur și simplu este o acoperire pentru Hamas”, a scris el pe X.

Nouă state, între care Statele Unite, Australia, Canada, Italia, Marea Britanie și Finlanda, și-au suspendat temporar finanțarea pentru UNRWA după ce Israelul a acuzat 12 din cele câteva mii de membri ai organizației din Fâșia Gaza că au fost implicați în atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care au fost uciși circa 1.200 de oameni.

Agenția ONU i-a concediat pe respectivii angajați și și-a exprimat intenția de a investiga acuzațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău