Scădere dramatică a numărului de elevi în Republica Moldova

  • 15 Ianuarie 2015 14:46
Scădere dramatică a numărului de elevi în Republica Moldova

Numărul tot mai mic de elevi duce și la reducerea numărului de școli în Republica Moldova.

Cauzele principale rămân scăderea drastică a natalității, precum și emigrarea multor familii în străinătate. În ultimii ani a fost inițiat procesul de optimizare a rețelei de școli, iar ca urmare au fost închise sau reorganizate mai multe instituții.

În raionul Râșcani numărul elevilor scade în fiecare an cu aproximativ 250. Astfel, dacă acum 10 ani, în raion erau 13 mii de elevi, în prezent numărul acestora s-a redus în jumătate, fiind necesară și revizuirea rețelei de școli, a subliniat șeful direcției raionale  de învățământ, Viorel Dandara.

”La noi în raion au fost reorganizate 9 instituții de învățământ. Din cauza scăderii rapide a populației școlare, mai avem de reorganizat încă 10. Am încercat să explicăm Consiliului local că calitatea studiilor nu depinde de existența fizică a instituției de învățământ în sat, dar depinde de calitatea serviciile care sunt oferite”, a declarat Viorel Dandara.

Una dintre instituțiile care au trecut prin procesul de optimizare este școala din satul Petrunea, din raionul Glodeni, care, din cauza numărului mic de elevi, a fost reorganizată din liceu în gimnaziu. Directoarea instituției, Zinaida Lazari, susține că reorganizarea, deși utilă pentru procesul didactic, îi afectează pe pedagogi.
 
”Știți, profesorul a rămas undeva la mijloc. În toate satele din împrejurime sunt gimnazii, numărul de copii este mic și nu avem de unde ne suplini sarcina didactică. Iată aici este o problemă. Schimbările, reformele sunt bune, dar să nu uităm de om, pentru că în spetele fiecărei reforme stă un om”, a spus Zinaida Lazari.

Totuși, unele licee rurale reușesc să își mențină un număr de elevi suficient, pentru a putea funcționa. Totodată, reușesc să atragă elevi și din satele învecinate, oferind condiții de studiu mai bune, după cum afirmă directoarea liceului din localitatea Mereni, din Anenii Noi, Lidia Crețu.

”Da, am reușit să ne implicăm și în scrierea proiectelor și obținerea de proiecte. Dar atunci când instituția are elevi suficienți pentru completarea claselor, cu un număr nu mai mic de 25 de copii în clasă, instituția reușește să-și asigure întreținerea și respectiv, investește și în dezvoltarea instituției”, a declarat Lidia Crețu.

Scăderea în jumătate, în ultimii 20 de ani, a numărului de elevi în Republica Moldova, impune eficientizarea rețelei de școli, precum și a procesului didactic, consideră directoarea Centrului Pro Didactica, Rima Bezede.
 
”Eu zic că este absolut inerent, trebuie să ne obișnuim cu gândul că unele școli se vor reorganiza sau se vor închide, sau se vor transforma, având în vedere situația demografică, situația economică. Trebuie să fim vizionari și să gândim strategic”, a menționat Rima Bezede.

Datele Ministerului Educației arată că în perioada octombrie 2013 - octombrie 2014, au fost închise 20 de instituții de învățământ primar și secundar general, iar 42 au fost reorganizate. În Republica Moldova mai rămân peste 200 de școli mici, în special, în raioanele Rezina, Florești, Sângerei, Dondușeni, Soroca, Ștefan-Vodă, Drochia, Cahul și Florești.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău