Satul care a adormit. Medicii sunt uimiți (VIDEO)

  • 20 Martie 2015 12:00
Satul care a adormit. Medicii sunt uimiți (VIDEO)

Locuitorii satului Kalachi din Kazahstan sunt afectați, de doi ani, de o maladie misterioasă care îi face să intre într-un somn adânc, ce durează uneori săptămâni la rând, și, deși cauza acestei ciudate boli nu a fost încă descoperită, sătenii refuză să se mute din localitatea natală.Într-o zi din vara anului trecut, Viktor Kazachenko a pornit…

Locuitorii satului Kalachi din Kazahstan sunt afectați, de doi ani, de o maladie misterioasă care îi face să intre într-un somn adânc, ce durează uneori săptămâni la rând, și, deși cauza acestei ciudate boli nu a fost încă descoperită, sătenii refuză să se mute din localitatea natală.

Într-o zi din vara anului trecut, Viktor Kazachenko a pornit la drum, prin stepele din nordul Kazahstanului, unde se află satul Kalachi, informează Mediafax.

Bărbatul conducea spre cel mai apropiat oraș pentru a rezolva unele probleme personale, dar nu a mai ajuns la destinație.

"Creierul meu s-a oprit. Asta e. Nu îmi amintesc", a declarat kazahul. Kazachenko a căzut victimă a așa-numitei "boli a somnului" care bântuie satul Kalachi, un sat izolat, aflat la circa 480 de kilometri vest de Astana, capitala Kazahstanului.

Misterioasa afecțiune îi face pe rezidenții acestui sat să intre într-un fel de comă, care durează uneori mai multe zile. "Mergeam la oraș pe 28 august", a povestit Viktor Kazachenko pentru EurasiaNet.org, încă vizibil afectat de cele întâmplate. "Mi-am revenit pe 2 septembrie. Când m-am trezit la spital, am aflat că adormisem", a spus săteanul.

Kazachenko și-a pierdut cunoștința în timp ce își conducea motocicleta, cu soția pe locul din spatele său. "E bine că măcar nu conduceam mașina aia străină", a glumit bărbatul, arătând cu mâna către automobilul parcat lângă căsuța sa albă. "Mașina aia e rapidă, o motocicletă merge mai încet", a mai spus Viktor Kazachenko, care nu s-a plâns de problemele de sănătate apărute în urma accidentului prin care a trecut din cauza adormirii sale bruște.

Accidentul de motocicletă a reprezentat cel de-al doilea episod când bărbatul a fost afectat de ciudata "boală a somnului". "Prima dată am dormit trei zile", a spus Kazachenko, râzând. Bărbatul are încă simțul umorului atunci când vine vorba de această întâmplare, care are implicații serioase din punct de vedere al sănătății.

"După ațipeala asta, tensiunea arterială a început să-mi crească fără niciun motiv. Dureri de cap, nici nu pot să le descriu. Timp de șase săptămâni nu am știut ce să fac. Chestia asta îți afectează foarte grav mentalitatea. Sunt foarte nervos, la limită", a explicat Viktor Kazachenko.

În ultimii doi ani, sătenii au suferit stări de comă și simptome invalidante precum amețeli, greață, dureri de cap foarte severe și pierderi de memorie.

Boala a lovit satul pentru prima dată în primăvara anului 2013 și a afectat circa 120 de oameni, circa un sfert dintre locuitorii din Kalachi. Ultimele două cazuri au fost înregistrate pe 1 martie, iar numărul total al persoanelor afectate a crescut la 152. Unii săteni, precum Kazachenko, au căzut victime ale afecțiunii de mai multe ori.

Medicii și oamenii de știință sunt nedumeriți de "boala somnului", savanții investigând o posibilă creștere a nivelurilor de radiații, de monoxid de carbon, radon (element chimic radioactiv, sub formă de gaz, provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului, n.r.) sau săruri de metale grele, care pot fi foarte toxice.

Oamenii de știință spun că nivelul de radiații se încadrează în limitele normale, ca și concentrația de săruri ale unor metale grele. Investigațiile au arătat o creștere a concentrațiilor de radon și monoxid de carbon în regiune, dar acestea au fost apoi excluse ca posibile cauze ale ciudatei afecțiuni.

În luna ianuarie, Sergey Lukashenko, directorul Institutului pentru siguranță radioactivă din cadrul Centrul Nuclear Național, a recunoscut că într-unele dintre locuințele sătenilor afectați s-au înregistrat concentrații de monoxid de carbon de zece ori mai mari decât limita maxim admisă. Lukashenko a spus că aceste concentrații ar fi putut cauza simptome similare "bolii somnului".

Guvernul Kazahstanului a anunțat că satul se află pe "radarul personal" al președintelui Nursultan Nazarbayev, iar premierul Karim Masimov a format o comisie care să coordoneze ancheta: până la sfârșitul anului trecut fuseseră executate peste 20.000 de teste clinice și de laborator asupra aerului, solului, apei, alimentelor, animalelor, materialelor de construcție și a sătenilor înșiși. Testele continuă și în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
2
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
1
Arhivă Radio Chișinău