Experți | Sărăcia și declinul demografic se vor accentua în 2017
-
27 Ianuarie 2017 11:12
Anul 2017 va reflecta grave probleme social-demografice în Republica Moldova. Creșterea economică mediocră și reputația îndoielnică a mediului de afaceri generează sărăcie și reducerea locurilor de muncă, care afectează colectarea resurselor la bugetul public.
La aceste concluzii au ajuns mai mulți analiști care au elaborat o publicație despre riscurile anului 2017, prezentată de IDIS „Viitorul”, transmite IPN.
„Avem o tendință de depopulare masivă a Republicii Moldova. Conform estimărilor academice, se presupune că, dacă mergem în același ritm, în anul 2050 fiecare a treia persoană din Republica Moldova va fi de peste 60 de ani. Or această tendință înseamnă o îmbătrânire și o dispariție practic a populației Republicii Moldova. Din păcate, ceea ce vedem acum, pentru anul 2017, nu există niște programe ori proiecte asumate sub responsabilitate guvernamentală pentru redresarea acestor probleme majore”, a declarat director executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu,
Potrivit analiștilor, criza socială a populației generează îmbătrânire rapidă, emigrație record, având drept efect și o descurajare și demoralizare a populației, care-și propune să emigreze cu orice preț dintr-o țară fără viitor. Aceste tendințe se vor accentua în 2017, pe fundalul apatiei politice și a risipirii capitalului social. În opinia lor, anumite partide, care-și propun să formeze centrul puterii politice, caută să reducă discutarea acestor subiecte dureroase pe motiv că sunt distructive, influențând astfel standardele de presă liberă și căutare a soluțiilor față de aceste provocări. Este posibil ca, în 2017, să se intensifice acțiunile de protest în stradă ale maselor pe fundalul stagnării economice, în care reacția contra autorităților și lipsa de bunuri sociale este faza reală a cadrului economic de perspectivă.
Experții estimează că pe parcursul acestui an vor crește prețurile la electricitate, căldură, petrol, mărfuri de primă necesitate, generând astfel nemulțumirea cetățenilor care, ulterior, vor fi implicați în desfășurarea protestelor organizate de partidele de opoziție în raport cu actualul Guvern și Parlament.
Odată cu alegerea lui Igor Dodon în funcția de președinte, analiștii cred că se vor accentua diviziunile adânci geopolitice din societate. Primele acțiuni ale noului președinte – modificarea limbii pe site-ului Președinției, retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu – confirmă prevalența simbolismului antinațional în discursul noului șef de stat. Acestea decizii vor reanima controverse politice în societate și vor stimula acțiuni de răspuns din partea grupurilor unioniste.
Previzionarea riscurilor a fost efectuată cu implicarea unor comunități de policy thinkers. Respondenții au fost rugați să simuleze cele mai mari provocări ale anului 2017 pentru Republica Moldova.