Sărăcia scoate bătrânii în stradă (Revista presei)
-
28 Noiembrie 2017 09:35
Revista presei din 28 noiembrie 2017
Sărăcia scoate bătrânii în stradă, titrează Timpul. În fiecare sector al Capitalei, pe trotuar, putem vedea cum oamenii în etate își vând ceea ce mai au prin casă, ca să-și asigure existența. Cineva este gata să renunțe la colecția de cărți și cere doar 5 sau 10 lei pentru o carte, iar altcineva vine tocmai de la țară cu produse alimentare sau flori. Stau în frig ore în șir și câștigă doar 20-30 de lei. Bătrânii sunt nevoiți să economisească pentru tot, începând cu produsele alimentare și terminând cu serviciile comunale. Pensiile mici și lipsa copiilor îi scot pe oamenii în vârstă pe marginea drumului”, scrie Timpul.
„Într-un an de mandat, Igor Dodon nu a realizat nimic din ceea ce a promis”, constată istoricul Anatol Petrencu, într-un interviu publicat pe pagina electronică a ziarului Timpul. Publicația scrie că „în cele 12 luni de mandat, președintele s-a remarcat printr-o serie de vizite la Moscova și prin vacanțe de lux. Din promisiunile făcute în campania electorală prezidențială, nu a reușit să realizeze aproape nimic și s-a lansat mai mult în discuții ce țin de limbă și istorie. În loc de un raport de activitate, președintele a lansat filmul „Istoria Moldovei”, care deja a fost botezat de specialiști drept o peliculă de propagandă. Istoricul amintește că Dodon a mai promis oferirea unui statut special raioanelor din stânga Nistrului, dar a depus flori la monumentul invadatorilor străini, a promis să anuleze BAC-ul, fără să cunoască prevederile Codului Educației. Prin urmare, niciuna din promisiunile, formulate în timpul campaniei electorale din 2016, Igor Dodon nu a realizat-o”.
„UE nu mai vrea să tolereze situația în care banii săi sunt folosiți de către grupuri oligarhice în scopuri antieuropene”, atenționează expertul Igor Munteanu, într-un interviu în Ziarul Național. Fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, constată că Summitul PaE din 24 noiembrie nu a schimbat esențial optica strategică a UE față de vecinii săi estici. Comisia Europeană a accept un document cu 20 de obiective prin care se angajează să amplifice, să accelereze și să cimenteze progrese concrete pe domeniul de apropiere a statelor din PaE de spațiul comunitar. Potrivit expertului, nu ar trebui să neglijăm deloc această abordare. Se pare că UE nu mai vrea să tolereze situația în care banii săi sunt folosiți de către grupuri oligarhice în scopuri antieuropene și nici să se lase vrăjită de politicieni individuali”.
Potrivit editorialistului Nicolae Negru, care comentează ultimele acțiuni în problema transnistreană, „acordurile semnate recent la Tighina pot fi privite din două unghiuri: ca o „reintegrare pe furiș” și ca o pregătire către acceptarea și recunoașterea de facto a „statutului special” federativ pentru raioanele separatiste. Potrivit autorului, am fi naivi dacă am crede că aceste schimbări, exceptând punctul vamal comun moldo-ucrainean, se produc fără știrea Moscovei. De altfel, remarcă Nicolae Negru, semnarea ultimilor înțelegeri сu Chișinăul a fost precedată de vizita principalului separatist Vadim Krasnoselski la Moscova. Editorialistul se mai întreabă în Ziarul Național în ce constă „apostilarea” documentelor de studii? Vor figura pe ele denumirea „Republica Moldovenească Nistreană”, stema și drapelul separatiștilor sau nu? Include restabilirea conexiunii telefonice cu malul stâng și un prefix aparte pentru legăturile internaționale cu Transnistria? Dacă da, atunci sprijinul politic pe care l-a anunțat liderul PD, Vald Plahotniuc, acestui proces poate să fie aplaudat de Dodon și dodoniști, dar fluierat de ceilalți cetățeni, care nu doresc ca Rusia să manipuleze Republica Moldova trăgând de „coada” transnistreană”.