Șapte inspectorate de poliție au primit câte un laborator criminalistic mobil (FOTO)

  • 12 Decembrie 2017 15:59
Șapte inspectorate de poliție au primit câte un laborator criminalistic mobil (FOTO)

Centrul tehnico-criminalistic și expertiză judiciară al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a primit șapte laboratoare criminalistice mobile dotate cu echipament modern de investigație a locului infracțiunii ce au fost repartizate inspectoratelor de poliție din teritoriu.

Automobilele au fost procurate cu sprijinul Guvernului SUA, în cadrul proiectului „Suport pentru reforma poliției în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova.

„Dotarea și echiparea criminaliștilor cu instrumentarul necesar este esențială pentru consolidarea capacităților de investigare a poliției și alinierea acesteia la standardele internaționale. Laboratoarele criminalistice, donate astăzi de partenerii noștri, vor duce la ridicarea capacității și calității de expertiză și implicit la descoperirea mai rapidă a infracțiunilor. Astfel, cetățenii Republicii Moldova se vor simți mai în siguranță.” a menționat Alexandru Pînzari, șeful poliției.

Laboratoarele criminalistice mobile sunt destinate investigării diferitor tipuri de infracțiuni, fiecare din ele fiind dotat cu șapte truse criminalistice și alte instrumente pentru cercetarea la fața locului, inclusiv pentru identificarea și prelevarea probelor de la locul comiterii infracțiunii, cum ar fi: urme biologice, digitale, balistice, de transport, de încălțăminte și altele. La fel, automobilele sunt dotate cu tracțiune integrală, ceea ce va permite cercetarea locului infracțiunii în zone greu accesibile sau în condiții meteorologice dificile.

Noi suntem convinși că atât cursurile de pregătire, precum și echipamentul pe care îl avem astăzi în față vor spori eficiența Centrului criminalistic al Poliției, fortificând în așa mod sistemul de justiție penală în Republica Moldova. Laboratoarele mobile oferă avantajul utilizării echipamentului criminalistic avansat pe o raza mai mare, acoperind practic tot teritoriul Moldovei. Desigur că este important să ai în dotare echipament potrivit, dar totuși factorii care cu adevărat vor determina obținerea acreditării ISO sunt munca asiduă și dedicația celor care activează în cadrul organelor de ocrotire a normelor de drept din Moldova”, a spus James D. Pettit, Ambasadorul SUA la Chișinău.

În cadrul acestui eveniment, experții criminaliști au prezentat noile capacități de investigare, menționând pentru ce vor fi utilizate trusele și instrumentele din dotarea automobilelor.

Eforturile noastre comune se referă la faptul că poliția trebuie să devină un organ de aplicare a legii mai profesionist și mai receptiv, care servește comunitatea și asigură drepturile fundamentale ale tuturor oamenilor din Moldova. Specialiștii criminaliști ai poliției efectuează anual aproximativ 18 000 de cercetări la fața locului și este esențial ca aceștia să aibă instrumente avansate pentru a identifica, colecta, păstra și a procesa probe de la fața locului.", a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă a ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD.

Laboratoarele mobile au fost repartizate inspectoratelor de poliție (IP) din teritoriu, după cum urmează: Ialoveni, Căușeni, Briceni, Sîngerei, Călărași și IP Centru și Ciocana din municipiul Chișinău. Datorită acestora automobile inspectoratele vor reuși să investigheze și să descopere infracțiunile mult mai rapid, oferind probe exacte și calitative.

Pe lângă laboratoarele mobile, criminaliștii au primit mai multe tipuri de software specializat pentru extragerea, recuperarea și analiza datelor și informației de pe diferite dispozitive electronice. De asemenea, cu suportul financiar al partenerilor de dezvoltare a fost posibilă reutilarea și echiparea parțială a unui automobil procurat de poliție ce este folosit de experții criminaliști pentru dezamorsarea obiectelor explozibile și cercetarea post-explozie la fața locului. Și Direcția Bălți a Centrului tehnico-criminalistic și expertiză judiciară a beneficiat de susținerea donatorilor, fiind dotat cu tehnică de calcul și mobilă necesară.

Valoarea totală a donație este de 440.000 USD.

Reamintim, că în iunie 2016, cu suportul Ambasadei Statelor Unite și PNUD Moldova, alte opt laboratoare criminalistice mobile (3 laboratoare criminalistice mobile au fost repartizate către oficiile regionale ale Centrului tehnico-criminalistic si expertize judiciare din nord (Bălți), centru (Chișinău) și sud (Cahul), și 5 automobile pentru cercetarea la fața locului – către  inspectoratele de poliție din Hîncești, Orhei, Drochia, municipiul Bălți și sectorul Rîșcani al municipiului Chișinău), precum și un sistem portativ de prelucrare cu vapori de cianoacrilat a urmelor și amprentelor de pe obiectele mari la locul comiterii infracțiunii, au fost donate poliției din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău