Săptămâna se anunță cu vreme uscată și liniștită

  • 04 Noiembrie 20:54
Săptămâna se anunță cu vreme uscată și liniștită

În următoarele zile, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță vreme uscată și liniștită din punct de vedere al vântului, transmite MOLDPRES.

Potrivit SHS, vântul va sufla rece din nord-vest, slab până la moderat. 

„În același timp, regimul termic prevede, noaptea, temperatura minimă cuprinsă între -5..0°C. Ziua, maximele se mențin între +6..+11°C”, indică sursa citată.

Specialiștii Serviciului Hidrometeorologic afirmă că luna noiembrie pe teritoriul țării este ultima lună din an, când în medie pentru șirul multianual de observații se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului – aceasta constituie în teritoriu de la +3ºC în nord până la +5ºC în sud. Valorile temperaturii medii zilnice ale aerului pe parcursul lunii pot varia în teritoriu între -10..-17ºC (1892) și +16..+19ºС (2010, 2019). Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +5ºC (sfârșitul perioadei de vegetație la majoritatea culturilor agricole) se înregistrează în medie între 2 și 14 noiembrie. La sfârșitul lunii, în nordul țării se stabilește regimul de iarnă al vremii.

Suma precipitațiilor căzute în teritoriu pe parcursul lunii noiembrie constituie în medie 25-45 mm. Însă, în unii ani nu s-au semnalat precipitații pe parcursul întregii luni. Numărul de zile cu precipitații în luna noiembrie pe teritoriul țării constituie în medie 10-13 zile, cu ceață – 3-9 zile, cu ghețuș – 1-2 zile, cu viscol – mai puțin de o zi. Precipitațiile cad preponderent sub formă de ploaie. Ninsoare pe teritoriul țării se semnalează în medie în prima jumătate a lunii noiembrie, dar zăpada repede se topește. Stratul de zăpadă în medie se formează doar în jumătatea de nord a țării, în fond, la sfârșitul lunii noiembrie. Grosimea lui medie decadică nu depășește 3 cm. 

În luna noiembrie, dintre fenomenele meteorologice extreme, cel mai mare pericol îl prezintă ninsorile abundente și vântul puternic (în medie o dată în 7-8 ani), sunt posibile viscole și depuneri de polei și chiciură (în medie o dată în 20 ani). În prima jumătate a lunii noiembrie pe teritoriul țării are loc încetarea procesului de vegetație a plantelor. La măr, prun, cais, cireș, vișin și păr în această perioadă se finalizează desfrunzirea.
Potrivit datelor medii multianuale, vegetația culturilor de toamnă încetează în medie în intervalul 21-26 noiembrie. Această perioadă corespunde cu trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +3°С în direcția scăderii ei. De obicei, către acest termen culturile de toamnă se află în faza de înfrățire în masă.

În luna noiembrie se finalizează toate lucrările agricole. Numărul de zile favorabile pentru lucrările de câmp în luna noiembrie sunt în descreștere. Astfel, dacă în prima decadă ele alcătuiesc în medie 8-9 zile, în decada a doua – 4-7 zile, iar în decada a treia – numai 2-5 zile. În restul zilelor din luna noiembrie lucrările agricole nu pot fi efectuate din cauza supra umezirii, înghețării solului sau formării stratului de zăpadă.
La sfârșitul lunii noiembrie, până la semnalarea temperaturii aerului de -6ºC și mai jos, coardele de viță-de-vie la soiurile de masă și tehnice nerezistente la temperaturi joase pretutindeni se îngroapă pentru perioada de iarnă.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Tue
4
Wed
6
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău