Săptămâna într-o oră din 6 septembrie 2019
-
10 Septembrie 2019 15:10
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Igor Dodon, în vizite la Moscova și Bruxelles
Președintele Rep. Moldova, Igor Dodon, a fost săptămâna aceasta la Bruxelles, într-o vizită de lucru, a doua în calitate de șef de stat, după cea întreprinsă în 2017. El a avut joi, 5 septembrie a.c., întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. La conferința de presă comună, Igor Dodon a vorbit din nou despre neutralitatea Rep. Moldova, iar Jens Stoltenberg i-a amintit președintelui moldovean că NATO respectă această alegere, dar că acest lucru nu înseamnă și izolare. Înainte de a merge la Bruxelles, Igor Dodon, s-a aflat luni, 2 septembrie a.c., într-o scurtă vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Kozak și cu președintele Gazprom-ului, Alexei Miller.
**
Chișinăul analizează ce opțiuni are dacă Ucraina va interzice tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul său
Autoritățile de la Chișinău încearcă să se pregătească pentru ceea ce poate fi mai rău, dacă Ucraina va interzice tranzitarea acestuia pe teritoriul său de la 1 ianuarie 2020, situație în care Rep. Moldova ar putea să rămână fără gaze. Una dintre soluții ar fi acordarea unui credit de urgență din partea Uniunii Europene pentru achiziționarea și stocarea a aproximativ 400 milioane metri cubi de gaze naturale, în lunile ianuarie - februarie 2020. Subiectul a fost discutat miercuri, 4 septembrie a.c., la Bruxelles de ministrul economiei și infrastructurii Vadim Brânzan.
**
Liderul PPE Joseps Daul s-a întâlnit cu Maia Sandu și Andrei Năstase
Partidul Popular European, cel mai important grup politic din Parlamentul european, este gata să susțină reformele actualei guvernări a anunțat joi, 5 septembrie, la Chișinău liderul PPE, Joseph Daul, după o întrevedere cu premierul Maia Sandu. La conferința de presă comună, Maia Sandu a recunoscut că reformele decurg anevoios, dar a exprimat determinarea autorităților de a continua acest proces. Joseph Daul s-a întâlnit a doua zi cu vicepremierul Andrei Năstase. Primele rezultate ale activității noii guvernări sunt deja vizibile, chiar dacă reformele decurg într-un ritm mai lent, iar Uniunea Europeană este gata să deblocheze asistența financiară pentru Rep. Moldova, a declarat după întrevedere președintele PPE.
**
Igor Munteanu: contractul cu Avia Invest poate fi considerat nul
Compania Avia Invest, care a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, nu a făcut investiții în dezvoltarea Aeroportului, conform prevederilor contractuale, afirmă președintele comisiei parlamentare de anchetă privind privatizările din perioada anilor 2013-2019, Igor Munteanu. Deputatul a declarat la Radio Chișinău că acest contract poate fi considerat nul din start, pentru că au fost încălcate mai multe proceduri și norme legale. Compania nu a respectat prevederile contractului, iar investițiile efectuate au fost făcute din taxa aeroportuară de 9 euro pe care o achită fiecare pasager, dar nu din banii companiei, a mai spus Igor Munteanu.
**
Air Moldova, privatizată în mod ilegal potrivit comisiei parlamentare de anchetă
Compania aeriană de stat Air Moldova ar fi fost privatizată în mod ilegal, iar fosta guvernare a fost neglijentă la acest capitol, susține președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind privatizările din ultimii șase ani, deputatul Igor Munteanu. El a declarat marți, 3 septembrie a.c., la finalul unor audieri organizate în comisie că scopurile privatizării nu au fost atinse nu au fost atinse: până la privatizare, Air Moldova avea datorii de 1,3 miliarde de lei, care între timp nu s-au diminuat. Igor Munteanu a precizat că Ministerul Economiei și Infrastructurii urmează să realizeze un audit asupra contractului de privatizare a companiei Air Moldova.
**
Chiril Moțpan: fosta conducere a SIS, responsabilă de expulzarea profesorilor turci în 2018
Președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan a anunțat în această săptămână că fosta conducere a Serviciului de Informații și Securitate ar fi responsabilă de expulzarea ilegală, anul trecut, a celor șapte cetățeni turci de la liceul Orizont. El a declarat joi, 5 septembrie a.c., într-o conferință de presă, că expulzarea profesorilor turci a fost făcută cu grave încălcări ale legislației. Recent Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul expulzării a 5 profesori turci, fiind obligată să le plătească fiecăruia câte 25.000 de euro. Ceilalți doi profesori s-au adresat Curții cu plângeri similare.