Săptămâna într-o oră din 5 octombrie 2018

  • 05 Octombrie 2018 18:41
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii

Privatizarea Air Moldova, criticată de experți

Întreprinderea de stat Air Moldova a fost vândută unei companii străine în care cota cea mai mare este deținută de Blue Air din România, iar printre acționari se numără și doi cetățeni ai R. Moldova. Agenția Proprietății Publice a anunțat marți, 2 octombrie a.c., că valoarea tranzacției  ar fi de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Potrivit experților, Air Moldova a fost adusă în mod intenționat în prag de faliment prin gestiune ineficientă pentru a fi privatizată la preț redus.

**

Audierile privind furtul miliardului, amânate

Parlamentul a decis joi, 4 octombrie a.c., amânarea audierilor privind furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, motiv pentru care opoziția a părăsit  ședința în plen. Majoritatea parlamentară a respins și demersul opoziției de a-i audia pe premierul Pavel Filip și pe alți responsabili din Guvern pe marginea privatizării Air Moldova.

**

Protest al opoziției în fața parlamentului

Mișcarea de Rezistență Națională ACUM a protestat joi în fața Parlamentului și a Guvernului cerând investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul bancar. În același timp, reprezentanți ai Organizației de tineret a Partidului Democrat au protestat față de o presupusă finanțare din exterior a Partidului Acțiune și Solidaritate și a Platformei Demnitate și Adevăr.

**

Guvernul și-a vândut acțiunile din Moldova-Agroindbank

Executivul a vândut 41% din acțiunile celei mai mari bănci din Republica Moldova, Moldova-Agroindbank, unui consorțiu internațional creat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Autoritățile de la Chișinău consideră că preluarea unui pachet important de acțiuni de către un investitor de încredere va securiza și va stimula sistemul bancar din Republica Moldova.

**

Au intrat în vigoare prevederile reformei fiscale

Luni, 1 octombrie a.c., au intrat în vigoare noile prevederi fiscale ce introduc o singură cotă de impozitare a persoanelor fizice de 12 la sută. Până acum, acestea erau impozitate cu 7% pentru veniturile de până la 33 de mii de lei și cu 18% pentru cele care depășesc această sumă. De asemenea, scutirea personală crește de la 11.280 de lei, până la 24 de mii de lei anual.

**

Summit GUAM la Chișinău

Republica Moldova a găzduit vineri, 5 octombrie a.c., summit-ul GUAM, organizație din care mai fac parte Georgia, Ucraina și Azerbaijan. La reuniunea prezidată de Pavel Filip, au participat premierul georgian Mamuka Bakhtadze, cel ucrainean Volodymyr Groysman, precum și vicepremierul azer, Ali Akhmedov. Cele patru țări și-au anunțat disponibilitatea de a-și intensifica relațiile comercial-economice, inclusiv prin crearea unei zone de comerț liber, dar și să depună eforturi comune pentru internaționalizarea subiectului conflictelor teritoriale cu care se confruntă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău