Săptămâna într-o oră din 3 februarie 2017

  • 05 Februarie 2017 13:45
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Reforma administrației publice și cea administrativ-teritorială, precum și o serie de inițiative în domeniul sănătății, se regăsesc printre prioritățile pentru acest an ale Parlamentului și Guvernului au anunțat joi, 2 februarie a.c., conducerile celor două autorități în cadrul unei ședinței comune. Unii președinți de comisii parlamentare sunt nemulțumiți însă de colaborarea cu Guvernul, precum și de calitatea unor proiecte de lege. Astfel, președinta Comisiei pentru protecție socială, Oxana Domenti (PCRM) a criticat Guvernul pentru că transmite pachetele de legi importante în ultimul moment. Pavel Filip a recunoscut că există deficiențe, dar a dat vina pe ritmul alert în care a fost obligat să activeze Guvernul.

***

Reforma administrativ-teritorială a fost mereu o prioritate pentru guvernările care s-au perindat de la 2009 încoace dar implementarea acesteia a fost amânată din cauza crizelor și a disputelor politice, susține analistul Vlad Țurcanu. El a declarat în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău că renunțarea la județe în 2002 s-a făcut din rațiuni ideologice dar și pur politice deoarece entitățile administrative fragmentate care nu se pot întreține pot fi mai ușor controlate. Vlad Țurcanu a menționat că decizia guvernării comuniste de a reveni la raioane a fost contraproductivă.

***

Rata medie a inflației în acest an va fi de 5,2%, iar în anul viitor –  de 4,9%, în creștere ușoară față de estimările anterioare, potrivit prognozelor Băncii Naționale a Moldovei. În perioada care vine vor exista mai mulți factori ce vor provoca presiuni inflaționiste, a declarat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea care a prezentat miercuri, 1 februarie a.c., primul raport asupra inflației din acest an. Acestea vor fi dictate de majorarea prețurilor la petrol și gaz, la produsele alimentare și posibila creștere a unor tarife cum ar fi cele la energia termică, energia electrică și la gaz, a declarat Sergiu Cioclea. Potrivit BNM, unele produse, precum lactatele și carnea, s-ar putea ieftini, după ce au expirat interdicțiile impuse la importul acestora din Ucraina.

***

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus miercuri, 1 februarie a.c., instituirea tichetelor de masă pentru angajați, ca „supliment la salariu”. La o întâlnire cu reprezentanții patronatelor, sindicatelor și instituțiilor de stat, Andrian Candu a menționat că în afara beneficiilor pentru alimentația angajaților, aceste sistem va fi și o măsură de luptă împotriva practicii „salariului în plic” și va aduce beneficii economiei țării. Pe de altă parte, reprezentanții mediului de afaceri au exprimat unele dubii în privința faptului că mecanismul propus ar fi agreat de unii angajați care vor prefera banii în locul tichetelor, precum și unele temeri că ar putea fi monopolizată piața în rândul operatorilor care vor fi autorizați să încheie contracte cu unitățile de alimentație publică.

***

La Comrat a fost organizat joi, 2 februarie a.c., un miting pentru a marca trei ani de la referendumurile din 2014 când locuitorii din regiunea autonomă găgăuză au votat pentru dreptul la autodeterminare și au optat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Autoritățile de la Chișinău au declarat atunci ambele plebiscite drept ilegale. Experții consideră că separatismul transnistrean și cel găgăuz este un insucces în consolidarea statului Republica Moldova. Presa locală scrie că la mitingul din centrul Comratului au participat peste două mii de persoane, în timp potrivit unor surse ale postului nostru de radio ar fi vorba de circa 200 de oameni. 

***

Președintele Igor Dodon a propus joi, 2 februarie a.c., instituirea unei noi sărbători naționale oficiale – ziua statalității care să fie celebrată în fiecare an la 2 februarie. Totodată, șeful statului a propus ca drapelul roșu cu cap de bour să fie instituit prin lege drept „Drapelul Istoric al Moldovei”. Premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului Andrian Candu au criticat inițiativele care vin să dezbine și mai mult societatea Republicii Moldova. Andrian Candu a menționat că asemenea inițiative ar urma să fie examinate de Parlament și și-a exprimat îndoiala că vor fi acceptate.

***

Comisia Electorală Centrală a stabilit marți, 31 ianuarie a.c., mărimea subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2017 destinate partidelor politice conform performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 și cele locale din 14 iunie 2015. Cei mai mulți bani va primi PLDM – aproximativ 8,5 milioane de lei. PDM și PSRM vor lua câte aproximativ 7,5 milioane de lei, PCRM aproape 6 milioane, PL – 4,5 milioane, formațiunea Partidul Nostru –  cca două milioane, iar PLR – un milion. Pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare partidele politice vor primi câte 1 leu și 11 bani, iar la cele locale – câte 47 de bani.

***

Ordonanța de urgență emisă marți seară de guvernul român care relaxează pedepsele penale pentru acuzațiile de abuz de putere și conflict de interese a scos săptămâna aceasta zeci și sute de mii de oameni în stradă la București și în mai multe orașe din România. Abia sâmbătă, după mai multe zile de protest, guvernul condus de Sorin Grindeanu a anunțat că renunță la ordonanța de urgență, iar duminică, într-o ședință specială aceasta a fost abrogată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău