Săptămâna într-o oră din 27 octombrie 2017

  • 27 Octombrie 2017 09:23
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Noul ministru al apărării a depus jurământul

Ministerul Apărării are din această săptămână un conducător cu acte în regulă, la aproape 10 luni după ce Igor Dodon l-a demis pe Anatol Șalaru din funcția de ministru la propunerea Partidului Liberal care i-a retras sprijinul politic. Noul ministru al apărării, Eugen Sturza, numit în funcție printr-o procedură juridică inedită, a depus marți, 24 octombrie a.c., jurământul în cadrul unei ceremonii organizate la Reședința de Stat. Decretul de numire a fost semnat de președintele Parlamentului Andrian Candu, în calitate de președinte interimar, după intervenția Curții Constituționale, în condițiile în care șeful statului, Igor Dodon, a respins de două ori candidatura lui Eugen Sturza.

***

Pavel Filip: Oficiul de legătură NATO va fi deschis până în decembrie

Premierul Pavel Filip a declarat în cadrul ceremoniei de inaugurare a noului ministru al apărării, Eugen Sturza, că Oficiul de legătură NATO la Chișinău ar urma să fie deschis până în luna decembrie. Potrivit premierului, R. Moldova este o țară neutră, dar această neutralitate nu înseamnă și izolare. Pavel Filip a recomandat noului ministru al apărării să asigure o mai bună colaborare cu NATO. Acordul privind deschiderea oficiului NATO la Chișinău a fost semnat în noiembrie 2016, însă deschiderea centrului a fost amânată de câteva ori din motive tehnice și de infrastructură.

***

Dosarul privind tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc, transmis în judecată

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanță cauza penală privind tentativa de asasinare a liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Procurorii au prezentat miercuri, 25 octombrie a.c., probe din dosar. Cei șapte inculpați sunt acuzați de mai multe crime inclusiv tentativă de omor, procurare și păstrare ilicită a armelor, ședere ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că cel care a organizat tentativa de omor este interlopul Grigori Karamalak, care se află în Federația Rusă, fiind vizat în câteva dosare în Republica Moldova.

***

Comitetul de asociere RM-UE s-a reunit la Strasbourg

Miercuri și joi, 25 și 26 octombrie a.c., la Strasbourg a avut loc a V-a reuniune a Comitetului parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Implementarea Acordului de Asociere de către autoritățile moldovene, realizarea reformelor sectoriale și modificarea sistemului electoral au fost printre principalele subiecte de discuție în cadrul Comitetului. Reforma sistemului electoral a fost una dintre cele mai sensibile chestiuni din dezbatere, deputații europeni subliniind importanța asigurării imparțialității în definirea circumscripțiilor electorale cu mandat unic.

***

Marian Lupu a lansat critici la Tallinn la adresa unor ONG-uri

Capitala Estoniei, orașul Tallinn, a găzduit  începând de miercuri, 25 octombrie a.c., o conferință de trei zile a societății civile din cele 6 state-membre ale Parteneriatului Estic al UE. Evenimentul anticipează Summit-ul parteneriatului de la Bruxelles, din 24 noiembrie 2017. În prima zi a conferinței de la Tallinn, în sesiunea de deschidere cu tema „Relațiile dintre guverne și societatea civilă”, printre vorbitori s-a numărat și deputatul democrat Marian Lupu, copreședinte al Euronest. În timp ce unii au vorbit despre importanța ONG-urilor în democratizarea unei societăți, Marian Lupu și-a început discursul cu critici la adresa societății civile, sugerând că problema principală este afilierea politică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău