Săptămâna într-o oră din 26 octombrie 2018

  • 26 Octombrie 2018 17:56
Săptămâna într-o oră din 26 octombrie 2018

Cele mai importante evenimente ale săptămânii.

Anunțata creștere a salariilor – acțiune PDM cu tentă electorală, potrivit experților

Liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat marți, 23 octombrie a.c., la tradiționalul briefing al formațiunii, că salariile unor categorii de bugetari vor crește, de la 1 decembrie, în proporție de la 20 la 90 la sută. PDM și-a întitulat programul „Salarii bune pentru Moldova”, la fel ca alte proiecte ale guvernării din acest an, precum „Drumuri bune pentru Moldova” sau ”Apă bună pentru Moldova”. Potrivit portalului Mold-street, această nouă inițiativă a PDM-ului de fapt nu este nouă și a fost prevăzută de conceptul unitar de salarizare aprobat de Guvern încă acum un an. Unii experți economici susțin că în condițiile în care inițiativa a fost lansată cu doar câteva luni înainte de alegeri denotă faptul că este o acțiune cu tentă electorală.

**

Promo-Lex: partidele n-au raportat cheltuieli de cca 12 mil. de lei în primul semestru 2018

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința sa de marți, 23 octombrie a.c., hotărârea cu privire la examinarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru primul semestru al anului 2018. Pe de altă parte, experții de la Asociația Promo-Lex susțin că partidele politice n-au raportat la CEC mai multe cheltuieli în valoare estimată la circa 12 milioane de lei. Partidul Șor, Partidul Democrat, Partidul Nostru și Platforma DA au omis raportarea cheltuielilor în valoare de aproximativ nouă milioane de lei pentru organizarea evenimentelor. De asemenea, PDM, PSRM și Partidul „Șor” au utilizat transferul de imagine în activitățile promoționale din partea fundațiilor caritabile ori a SRL-urilor asociate unor politicieni.

**

Curtea Constituțională va putea interpreta și legile adoptate înainte de 1994

Curtea Constituțională va avea și prerogativa de a efectua controlul constituționalității legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege adoptat joi, 25 octombrie, de Parlament în prima lectură. În prezent, Curtea poate supune acestui control doar actele legislative adoptate după data de 27 august 1994 când a intrat în vigoare Legea Supremă. Inițiativa propusă de Guvern a provocat dezbateri în plenul Parlamentului.

**

Banca Mondială critică din nou reforma fiscală și legea amnistiei de capital

Directoarea Băncii Mondiale pentru Moldova Anna Akhalkatsi a supus criticilor pachetul de legi adoptat de Parlament vara trecută privind reforma fiscală și amnistia capitalurilor. Într-un interviu pentru revista Profit.md, ea susține că reducerea ratei contribuiților sociale va diminua câștigurile fiscale obținute ca rezultat al reformei sistemului de pensii, iar amnistia de capital va face sistemul vulnerabil la fluxurile ilicite.

**

Puterea de cumpărare a populației în R. Moldova, una dintre cele mai mici în Europa

Rep. Moldova va înregistra o creștere economică de 4 la sută în 2018, mai mare decât media regională, însă puterea de cumpărare a populației rămâne una dintre cele mai mici din Europa, potrivit publicației „Tendințe în Economia Moldovei”, lansată marți, 23 octombrie a.c., de Institutul Național de Cercetări Economice. Sectorul bancar a înregistrat tendințe pozitive în prima jumătate a anului, însă creditarea economiei este în scădere. De asemenea, volumul investițiilor străine directe este redus, neajungând nici la situația de acum un deceniu, mai arată analiza.

**

Problema admiterii automobilelor transnistrene în traficul internațional, audiată de o comisie a Parlamentului

În jur de 600 de vehicule din regiunea transnistreană au primit până acum plăcuțe de înmatriculare cu numere neutre pentru a fi admise în  traficul internațional, au anunțat reprezentanții Agenției Servicii Publice în cadrul unor audieri organizate miercuri, 24 octombrie a.c., de Comisia pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. Totodată, au fost înregistrate și peste o sută de cazuri de refuz pentru că solicitanții nu întruneau condițiile necesare.

**

Campanie IGP de încurajare a predării armelor deținute ilegal

Inspectoratul General al Poliției a lansat marți, 23 octombrie a.c., o campanie de sensibilizare și de motivare a cetățenilor să predea armele deținute ilegal. Astfel, cei care vor preda benevol la poliție armele de foc deținute ilegal nu vor mai fi sancționați. Autoritățile mai spun că prin această acțiune se va reduce numărul armelor neautorizate și al infracțiunilor. Potrivit unor experți, campania este bună, însă nu este exclus ca acțiune să fie legată de viitoarele alegeri parlamentare.

**

Noul ambasador al SUA la Chișinău și-a făcut prezentarea printr-un mesaj video

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a anunțat joi, 25 octombrie a.c., sosirea noului ambasador american în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Cu o experiență diplomatică de 20 de ani, el a fost anterior în diverse misiuni în Rusia, Azerbaidjan și Afganistan. Înainte de a veni în Republica Moldova, Dereck J. Hogan  a fost secretar executiv adjunct în Departamentul de Stat, având ca specializare zona Europei de Est. Numit în funcție vara trecută, Dereck J. Hogan este succesorul lui James D. Pettit care a fost șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău în ultimii patru ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău