Săptămâna într-o oră din 25 octombrie 2019

  • 27 Octombrie 2019 11:43
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Istoria se repetă. Ion Ceban vs Andrei Năstase, în turul doi pentru primăria Capitalei

În cursa pentru primăria Chișinăului, socialistul Ion Ceban a obținut 40,19% din voturi, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase – 31,08 la sută, rezultate similare cu cele de la alegerile noi de anul trecut. În turul doi, s-a impus atunci liderul Platformei DA, dar scrutinul a fost anulat de instanțele de judecată. Rata de prezență la alegerile din 20 octombrie 2019 din Chișinău a fost de numai 36 la sută, comparabilă cu cea de anul trecut, dar mult mai joasă față de scrutinul din 2015. Candidații care s-au plasat pe locurile trei și patru, liberalul Dorin Chirtoacă (10,15%) și Octavian Țîcu de la Partidul Unității Naționale (4,76%) și-au îndemnat alegătorii să voteze împotriva lui Ion Ceban, dar nu și-au manifestat deschis susținerea pentru Andrei Năstase.

*

514 primari aleși din primul tur

La 20 octombrie, în primul tur al alegerilor locale au fost aleși 514 primari, a anunțat Comisia Electorală Centrală. Cele mai multe posturi de primar au fost câștigate din primul tur de candidații Partidului Democrat (PDM) care s-au impus în 190 de localități. Partidul Socialiștilor (PSRM) a obținut 123 funcții de primar, iar Blocul ACUM – 81. Partidul Liberal Democrat (PLDM) s-a ales cu 26 primari, Partidul Șor (PPȘ) – cu 13, iar Partidul Nostru (PN) – cu 10. Partidul Comuniștilor (PCRM) a obținut 4 mandate de primar, Partidul Unității Naționale (PUN) – 2, iar Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidul Liberal (PL) – câte unul. În 63 de localități au câștigat independenții. Principalele trei formațiuni politice parlamentare vor avea cei mai mulți candidați la funcția de primar în turul doi de scrutin. Astfel PSRM va avea 178 de candidați, PDM – 176, iar Blocul ACUM – 169. Urmează PLDM cu 45 de candidați, PPȘ – cu 37, PN – cu 20 și PCRM – cu 16. În turul doi vor concura și 85 de candidați independenți, iar 42 de pretendenți reprezintă alte partide.

*

Ce alianțe se prefigurează în CMC?

Socialiștii au obținut cele mai multe voturi în Chișinău, 37,6%, însă nu vor deține majoritatea în Consiliul Municipal pentru că vor avea doar 22 de mandate din totalul de 51. Blocul ACUM a luat cu aproximativ patru puncte procentuale mai puțin decât PSRM, respectiv, 33,3 la sută din sufragii (19 mandate). Liberalii au adunat 6,35 la sută (3 mandate), iar 5 formațiuni – PDM (3,97%, 2 mandate), Partidul Șor (3,85%, 2 mandate), Partidul Unității Naționale (2,78%, 1 mandat), Mișcarea Forța Nouă (2,13, 1 mandat) și PCRM (1,69%, 1 mandat) au acumulat procentaje sub 4 la sută. Potrivit analiștilor, cele mai probabile scenarii par a fi o alianță PSRM-ACUM, similară celei la nivel central, sau o coaliție neformalizată cum s-a întâmplat în ultimii ani.

*

Votul politic sau cum s-a votat pentru consiliile municipale și raionale.

Principalele trei formațiuni politice parlamentare – PSRM, Blocul ACUM și PDM – au obținut rezultate importante la alegerile pentru consiliile raionale și municipale. Partidul Socialiștilor a obținut 27,11%, Blocul ACUM – 23,5%, iar  Partidul Democrat – 16,54 la sută. Socialiștii au luat cele mai multe voturi în 14 din cele 32 de raioane, preponderent în regiunea de nord, Blocul ACUM – în 11, majoritatea din zona centrală, iar democrații s-au impus în 6 raioane. Partidul Șor a obținut 6,75%, Partidul Liberal Democrat – 5,12%, Partidul Nostru – 4,52%, Partidul Comuniștilor – 3,77%, Partidul Liberal – 2,03% și Partidul Unității Naționale – 1,50 la sută. Celelalte 16 formațiuni politice care au participat la aceste alegeri, fiecare cu rezultate sub un procent, au acumulat, în ansamblu, 3,42 la sută din voturi, iar independenții au adunat împreună 5,74%.

*

PSRM s-a ales cu un deputat în plus în Parlament

Alegerile parlamentare noi în cele patru circumscripții electorale uninominale în care deputații au renunțat la mandatele obținute la scrutinul legislativ din februarie nu vor aduce schimbări esențiale în structura Parlamentului. Astfel, în circumscripția nr. 33 Chișinău, în locul lui Andrei Năstase, deputat a fost ales fratele său, Vasile Năstase, iar în diaspora (nr.50) mandatul lăsat liber de Maia Sandu va fi ocupat de Galina Sajin de la Blocul ACUM. Democrații își vor păstra locul obținut în Parlament de Vlad Plahotniuc la Nisporeni (nr. 17) unde a câștigat candidatul PDM Ghenadie Verdeș. Doar socialiștii vor putea adăuga un loc în grupul lor parlamentar după ce candidatul PSRM Vitali Evtodiev s-a impus în circumscripția nr.48 stânga Nistrului. Comisia Electorală Centrală a totalizat în ședința sa de vineri, 25 octombrie, rezultatele alegerilor noi și a transmis raportul Curții Constituționale pentru validarea mandatelor.

*

16 candidați admiși la concursul pentru funcția de procuror-șef

20 de candidați și-au depus dosarele la concursul anunțat de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror general, însă doar 16 dintre aceștia, au fost admiși, pentru etapa de testare psihologică și la proba de interviu. Premierul Maia Sandu consideră că noul concurs pentru funcția de procuror-șef va fi unul reușit, în condițiile în care Curtea Constituțională a cerut opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor făcute la legea procuraturii, contestate de către democrați. Comisia ar putea să-și facă publică opinia în luna decembrie, însă acest lucru nu împiedică desfășurarea concursului, susține fostul judecător constituțional, Nicolae Osmochescu.

*

Trei deputați cer procuraturii să cerceteze finanțarea PSRM în 2016

Trei deputați din cadrul Blocului ACUM, Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu, i-au solicitat miercuri, 23 octombrie a.c., procurorului general interimar Dumitru Robu să reexamineze un raport al CNA din 2016 din care ar reieși că Partidul Socialiștilor a utilizat bani de peste hotare, de o proveniență necunoscută, pentru finanțarea campaniei lui Igor Dodon la alegerile prezidențialele. Potrivit deputatului Iurie Reniță, dosarul respectiv a fost clasat în 2016, deoarece guvernarea PDM de atunci ar fi decis să-l susțină pe Igor Dodon în campania electorală. Solicitat de Radio Chișinău, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrâncea a declarat că formațiunea va examina acuzațiile și le va comenta ulterior. În 2016 și jurnaliștii de investigație de la Rise Moldova au scris despre aceeași schemă, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău