Săptămâna într-o oră din 23 octombrie 2020
-
23 Octombrie 2020 17:41
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
CEC: transportarea organizată a alegătorilor nu este permisă
Comisia Electorală Centrală a cerut în această săptămână aplicarea mai multor restricții, în special în privința circulației transportului în ziua alegerilor, pentru a împiedica transportarea organizată a alegătorilor. Măsura nu va putea fi aplicată, însă, în stânga Nistrului, în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale. În plus, experții atrag atenția asupra faptului că legislația nu prevede sancțiuni pentru încălcarea acestei hotărâri. Autoritățile de la Chișinău și-au manifestat în ultimele zile îngrijorarea că alegătorii din regiunea transnistreană ar putea să fie împiedicați să participe la alegerile prezidențiale de către regimul separatist de la Tiraspol.
**
Investigație despre colaborarea unor politicieni moldoveni cu Moscova
Jurnaliștii de la Rise Moldova și Dossier Center au publicat la începutul săptămânii o investigație despre o presupusă implicare a administrației prezidențiale a Federației Ruse în politica internă a Rep. Moldova și influența pe care o are asupra unor politicieni moldoveni. Investigația se întitulează ”Kremlinovici” – după numele de cod pe care l-ar fi utilizat actualul președinte, Igor Dodon, într-un chat secret, în care discuta cu politicieni, funcționari și angajați ai securității din Rep. Moldova. Din investigație reiese că Igor Dodon ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești. Președinția a infirmat, însă, aceste acuzații.
**
Kremlinul se implică în alegerile din Rep. Moldova
Președintele rus Vladimir Putin și-a afișat săptămâna aceasta susținerea pentru Igor Dodon care țintește un nou mandat de șef al statului la scrutinul din 1 noiembrie. Liderul de la Kremlin s-a referit la alegerile din R. Moldova, joi seara, la un club internațional de discuții, iar analiștii cred că această declarație este demonstrația implicării Moscovei în alegerile din alt stat. Analistul politic Nicolae Negru remarcă faptul că este deja o obișnuință ca Rusia să se amestece în alegerile din Republica Moldova, însă de această dată, implicarea este mult mai activă. Vladimir Putin a mai spus că Rep. Moldova este dependentă economic de Federația Rusă, afirmație contrazisă de datele statistice care arată că exporturile moldovenești pe piața rusă au căzut sub 8 la sută, comparativ cu 65 la sută cât constituie ponderea comerțului cu țările Un. Europene.
**
Declarații controversate ale unii deputat au stârnit replici din partea societății civile
Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea și-a prezentat miercuri, 21 octombrie, o carte despre societatea civilă din Rep. Moldova în care aduce critici organizațiilor neguvernamentale. Declarațiile deputatului socialist fac parte dintr-o campanie a Federației Ruse, ce are scopul de a discredita partenerii care sprijină financiar și politic Republica Moldova. De această părere sunt analiștii care menționează rolul ONG-urilor în procesul de democratizare a țării. Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, și-a exprimat indignarea, subliniind că este consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate lansate la adresa societății civile din Rep. Moldova.
**
Raport privind aplicarea acordului de asociere UE-RM, discutat în Parlamentul european
Lipsa rezultatelor în investigarea fraudei bancare și în reformarea justiției se numără printre restanțele Chișinăului la implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, potrivit raportului de progres discutat marți, 20 octombrie, în ședința Parlamentului European. Raportorul Parlamentului European pentru Rep. Moldova, Dragoș Tudorache a subliniat că mai multe reforme nu au fost implementate, fie din lipsa voinței politice, fie a capacității administrative. A doua zi, raportul de evaluare a fost adoptat cu majoritate de voturi de către Legislativul comunitar, iar unii eurodeputați au subliniat că viitoarele alegeri prezidențiale din Rep. Moldova vor fi un test pentru democrație.