Săptămâna într-o oră din 23 iunie 2017

  • 23 Iunie 2017 15:50
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea sistemului de vot

Comisia de la Veneția și-a făcut public luni avizul pe marginea proiectului de modificare a legislației electorale în R. Moldova. Documentul prezintă evaluările critice pe marginea inițiativei PD-PSRM de trecere la sistemul mixt de vot, subliniază unele riscuri în cazul alegerii deputaților în circumscripții uninominale și lipsa unor criterii clare în privința organizării votului în regiunea transnistreană și în diaspora. De asemenea, avizul Comisiei atrage atenția la faptul că nu există în consens larg în societate privind sistemul electoral preferat.

***

UE cere Chișinăului să respecte recomandările Comisiei de la Veneția

Uniunea Europeană a transmis marți un mesaj tranșant Chișinăului să respecte opinia Comisiei de la Veneția care susține că în actuala situație politică din Republica Moldova schimbarea sistemului electoral nu este recomandabilă. Liderii Partidului Democrat și președintele Igor Dodon, susținător al Partidului Socialiștilor, insistă că documentul oricum va fi supus votului. Experții le recomandă autorităților să țină cont de recomandările partenerilor externi pentru a nu afecta relațiile cu Uniunea Europeană.

***

Premierul Pavel Filip, în vizită la Bruxelles

Premierul Pavel Filip s-a aflat marți și miercuri la Bruxelles unde a încercat să-i convingă pe oficialii europeni să nu condiționeze acordarea ajutorului de 100 de milioane de euro de modul de realizare a reformei electorale. El s-a întâlnit cu președintele Consiliului European Donald Tusk și cu Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, iar oficialii europeni au spus foarte clar că R. Moldova trebuie să respecte în totalitate avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral. Mai mult, Johannes Hahn a declarat miercuri, într-o conferință de presă comună cu Pavel Filip, că de acest lucru depinde și acordarea asistenței financiare de 100 de milioane de euro. Pe de altă parte, șeful Guvernului declară că se va ține cont de majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneția și sugerează că proiectul de modificare a sistemului electoral va fi adoptat.

***

Toți liderii democraților, la Bruxelles pentru a promova reforma electorală

Săptămâna aceasta la Bruxelles a mers de fapt întreaga conducere a Partidului Democrat, începând cu liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, și continuând cu fostul președinte Marian Lupu, premierul Pavel Filip și șeful legislativului Andrian Candu care au avut întrevederi cu oficiali și politicieni europeni, inclusiv pe marginea reformei electorale. Vizitele reprezentanților guvernării de la Chișinău la Bruxelles au avut loc în contextul în care Comisia de la Veneția a criticat mai multe prevederi al proiectului PD-PSRM pe care îl consideră inoportun. Mobilizarea conducerii Partidului Democrat demonstrează că formațiunea este îngrijorată de avizul Comisiei de la Veneția și încearcă să-i convingă pe europeni în privința justeței acestui proiect, a comentat pentru Radio Chișinău observatorul politic Nicolae Negru.

***

Maia Sandu a participat la summit-ul PPE

În capitala Uniunii Europene s-a aflat zilele trecute și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu care a participat la summit-ul Partidul Popular European care a avut loc joi la Bruxelles. Cancelarul german Angela Merkel a vorbit în timpul summit-ului Partidului Popular European de la Bruxelles despre situația din R. Moldova și a spus că aceasta trebuie urmărită cu atenție de către instituțiile europene. La summit-ul popularilor europeni a participat și liderul PAS Maia Sandu care a avut o discuție cu Angela Merkel și cu mai mulți oficiali europeni. Totodată, PPE a lansat o declarație în care îndeamnă Guvernul R. Moldova să respecte recomandările Comisiei de la Veneția în privința reformei electorale.

***

Igor Dodon vine cu patru condiții pentru a vota sistemul mixt propus chiar de PSRM

Între timp, în cadrul unei emisiuni la o televiziune apropiată socialiștilor, Igor Dodon a formulat patru condiții pentru susținerea proiectului sistemului mixt de vot: să fie menținut pragul de 6%, deputații în circumscripții uninominale să fie aleși în urma unui singur tur de scrutin; să fie rezervate mandate pentru regiunea transnistreană și să fie deschise mai multe secții de votare peste hotare, în special în Federația Rusă.

***

Moțiunea simplă a PSRM împotriva lui Andrei Galbur, respinsă

Moțiunea simplă împotriva activității ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, a fost respinsă joi de Parlament, după ce majoritatea deputaților a părăsit ședința în semn de protest. Doar deputații PSRM și-au exprimat punctul de vedere pe marginea moțiunii, în timp ce alte fracțiuni și grupuri parlamentare au considerat că aceasta este una nefondată. Din lipsă de cvorum ședința în plen a fost declarată închisă, iar moțiunea se consideră în acest fel respinsă. Socialiști au depus moțiunea după ce Chișinăul a expulzat cinci diplomați ruși.

***

Ilan Șor, condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare

Primarul de Orhei, Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, a fost condamnat miercuri, 21 iunie a.c., la 7 ani și 6 luni de închisoare, într-un penitenciar de timp semiînchis. El a fost eliberat din sala de judecată, până la pronunțarea sentinței definitive. Procurorii au cerut 19 ani de închisoare și au anunțat că vor contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel. Pe de altă parte, și avocații lui Ilan Șor nu sunt mulțumiți de verdictul magistraților și spun că dosarul ar fi motivat politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău