Săptămâna într-o oră din 22 noiembrie 2019

  • 25 Noiembrie 2019 10:21
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Promisiunile premierului Ion Chicu după vizita de la Moscova

Premierul Ion Chicu a efectuat miercuri, 20 noiembrie a.c., o vizită oficială la Moscova, prima peste hotare de la învestirea în funcție, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Dmitri Medvedev și cu șeful concernului Gazprom Alexei Miller. Reducerea prețului la gaze, liberalizarea comerțului și deschiderea unei linii de creditare de 500 de milioane de dolari sunt câteva dintre înțelegerile convenite cu Moscova, potrivit declarațiilor făcute de noul premier de la Chișinău la revenirea acasă. Realizările prezentate de Ion Chicu sunt deocamdată doar promisiuni, unele dintre care ar putea îndatora și mai mult Rep. Moldova și să-i crească dependența față de Rusia, consideră analiștii. Este prima dată, din 2009 și până în prezent, când șeful guvernului de la Chișinău alege să meargă în prima sa vizită peste hotare nu într-o capitală occidentală, ci la Moscova, destinația aleasă indicând asupra intereselor geopolitice ale acestuia, potrivit analiștilor.

**

Igor Dodon preia modelul lui Vlad Plahotniuc în relația cu presa

După modelul democraților, pus în aplicare de fostul lider al formațiunii Vlad Plahotniuc, președintele Igor Dodon a instituit organizarea de ședințe săptămânale ale factorilor de decizie din Guvern și Parlament cu prezentarea de declarații de presă la final. Igor Dodon a anunțat luni, 18 noiembrie a.c., după o ședință comună cu șefa legislativului Zinaida Greceanîi și cu premierul Ion Chicu că până la finele anului Parlamentul și Guvernul vor aproba un pachet social. Un mecanism nou de colaborare între instituții, așa a numit Igor Dodon ceea ce analiștii politici consideră a fi preluarea controlului total asupra Rep. Moldova. Igor Dodon este noul coordonator, după cum afirmă editorialistul Nicolae Negru.

**

ACUM – pas, PSRM – da!

Noul Ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat luni, 18 noiembrie a.c., că a decis să dea curs concursului pentru funcția de procuror general, anulat de predecesoarea sa, Olesea Stamate și să transmită la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) lista cu cei patru candidați selectați: Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crâșmaru și Veaceslav Soltan. CSP a examinat a doua zi dosarele candidaților, iar miercuri, a informat că toți cei patru sunt admiși la proba interviului care va avea loc săptămâna viitoare. Chiar dacă există patru contestații în legătură cu concursul, Fadei Nagacevschi, susține că procesul de desemnare a procurorului general poate merge înainte atât timp cât nu există decizia unei instanțe privind contestațiile depuse.

**

Andrei Năstase cere redeschiderea dosarului privind finanțarea externă a PSRM

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a făcut marți, 19 noiembrie a.c., un demers public adresat Procuraturii Generale, solicitându-i să redeschidă dosarul penal privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor cu bani care ar proveni din Federația Rusă. Andrei Năstase a denunțat și faptul că a fost stopată fără temei ancheta privind uzurparea puterii de stat în luna iunie de către fosta guvernare PDM. Liderul PPDA a mai spus că Igor Dodon s-ar fi înțeles cu Vlad Plahotniuc să împiedice urmărirea unuia sau altuia în cele două cauze. Cei doi nu au răspuns la acuzațiile lui Andrei Năstase În schimb, deputatul socialist Grigore Novac i-a cerut liderului Platformei DA să înceteze șantajul politic asupra PSRM și asupra instituțiilor de drept. La rândul său, el i-a acuzat pe Maia Sandu și Andrei Năstase, că au vrut să aibă un procuror general apropiat intereselor lor.

**

Vlad Plahotniuc ”rupe tăcerea” după învestirea noului guvern

Fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, a postat luni, 18 noiembrie a.c., un comentariu pe Facebook în care susține că nu a participat la producerea ultimelor evenimente din politica moldovenească, precum au încercat unii să speculeze (aluzie la votul dat de deputații PDM pentru învestirea Guvernului Chicu). Pe aceeași rețea socială și în aceeași zi, președintele PDM Pavel Filip precizează că Vlad Plahotniuc nu mai are nicio implicare în deciziile Partidului Democrat și nu a existat nici o discuție sau consultare cu el pe tema votului din parlament. În mesajul său, Vlad Plahotniuc mai scrie că „Igor Dodon va aduce Moscova stăpână peste politica moldovenească și va face tot posibilul să concentreze principalele pârghii politice în mâinile sale și să reorienteze vectorul geopolitic al țării dinspre Occident spre Rusia”. 

**

Rep. Moldova și Ucraina, în fața provocării de a ieși de sub influența Moscovei

Rep. Moldova și Ucraina, care se confruntă cu o agresiune a Rusiei în teritoriile lor, în primul caz, deja de 27 de ani, iar în cel de-al doilea, de 5 ani, sunt puse în fața provocării de a ieși de sub influența Moscovei. Opinia a fost exprimată de analiști la conferința regională „Ucraina și Republica Moldova – realități, perspective și provocări”, desfășurata săptămâna aceasta la Chișinău. În timp ce Rusia folosește exportul de gaz drept o pârghie de șantaj geopolitic și își păstrează trupele militare în stânga Nistrului, la Chișinău, doar în ultimul an s-au schimbat 3 guverne, ceea ce demonstrează că tranziția este departe de finalitate, consideră experții. Ucraina este al treilea partener comercial al Republicii Moldova, după România și Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău