Săptămâna într-o oră din 21 octombrie 2016

  • 22 Octombrie 2016 11:51
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Comisia Electorală Centrală a decis vineri să dea curs cererii depuse de liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase privind retragerea sa din cursa prezidențială în favoarea candidatei PAS Maia Sandu. Astfel în buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 30 octombrie vor figura 11 concurenți electorali, în următoarea ordine: Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Iurie Leancă, Dumitru Ciubașenco, Inna Popenco, Maia Sandu, Igor Dodon, Silvia Radu, Maia Laguta, Ana Guțu și Valeriu Ghilețchi.

Numărul concurenților s-ar mai putea reduce până în ziua scrutinului după ce vineri Curtea de Apel Chișinău a admis solicitarea Comisiei Electorale Centrale privind excluderea candidatului partidului „Ravnopravie”, Inna Popenco, din campania electorală. Decizia a fost atacată de avocații Innei Popenco la Curtea Supremă de Justiție, conform procedurilor stabilite de lege.

***

Între timp, în cursul acestei săptămâni au fost făcute publice nu mai puțin de trei sondaje de opinie în context electoral și în toate principalul favorit este candidatul socialiștilor Igor Dodon. Pe următoarele trei locuri se situează în ordini diferite, în funcție de autorii sondajelor, Maia Sandu, Andrei Năstase și Maria Lupu, în condițiile în care cercetările au fost efectuate înainte de anunțul privind retragerea din cursă a candidatului Platformei DA.

BOP: Igor Dodon – 27%; Maia Sandu – 9,3%; Andrei Năstase – 8%; Marian Lupu – 7,5%.

”Intellect Group”: Igor Dodon – 31,4%; Maia Sandu – 14,8%; Marian Lupu – 13,9%;  Andrei Năstase – 9,3%; Iurie Leancă – 6,7%; Dumitru Ciubașenco – 5,4%.

ASDM: Igor Dodon – 40%; Marian Lupu – 13%; Maia Sandu – 13%; Andrei Năstase – 8%; Iurie Leancă – 5%.

***

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aplicat luni primele sancțiuni televiziunilor, pentru reflectarea părtinitoare a campaniei electorale. Posturile Prime, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Accent TV și NTV au primit avertizare publică, pentru favorizarea unor candidați. Postul Jurnal TV a fost, de asemenea, pasibil de sancțiune, dar a cerut o amânare pentru a veni cu unele completări la raport. 

***

Majoritatea posturilor TV și portalurilor de știri online din Republica Moldova nu reflectă echidistant și imparțial campania electorală pentru alegerea șefului statului, sunt concluziile celui de-al treilea raport de monitorizare a mass-media, realizat de Asociația Presei Independente și Centrul Pentru Jurnalism Independent. Potrivit raportului, o bună parte dintre instituțiile de presă continuă să facă partizanat politic, transmit informații tendențioase și nu respectă principiul pluralismului de opinie.

***

Republica Moldova ar putea rata semnarea unui nou Acord cu Fondul Monetar Internațional până la finele lunii octombrie, termen pe care și l-a propus Chișinăul. Potrivit unui comunicat al reprezentanței FMI în țara noastră, Consiliul Director al Fondului va lua în dezbatere o posibilă reluare a finanțării doar după implementarea de către guvernarea de la Chișinău a tuturor acțiunilor prioritare, convenite cu FMI.

***

Câteva sute de mici întreprinzători, deținători de patentă au pichetat joi sediile Guvernului și Parlamentului. Ei au protestat împotriva inițiativei guvernanților de a anula activitatea în bază de patentă de întreprinzător de la 1 ianuarie 2017. Micii comercianți sunt nemulțumiți că statul ar bloca reformele cu privire la activitatea de întreprinzător, iar noul proiect de lege cu privire la activitatea IMM-urilor ar ignora principiile elementare ale micului business.

***

La doi ani și jumătate de la desfășurarea recensământului populației și locuințelor în Republica Moldova, rezultatele acestuia nu sunt cunoscute nici până în prezent. Între timp, autoritățile au recunoscut că au existat nereguli la cheltuirea banilor alocați pentru recenzare. Premierul Pavel Filip a efectuat joi o vizită la Biroul Național de Statistică pentru a inspecta mersul procesării datelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău