Săptămâna într-o oră din 20 noiembrie 2020

  • 20 Noiembrie 2020 16:18
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

CEC a confirmat rezultatele scrutinului din 15 noiembrie

Comisia Electorală Centrală a totalizat în ședința sa de vineri, 2o noiembrie, rezultatele turului doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a declarat-o învingătoare în scrutin pe Maia Sandu. Astfel, potrivit datelor CEC, Maia Sandu a acumulat 943.006 voturi (57,72%), iar Igor Dodon – 690.615 voturi (42,28%). Hotărârea CEC poate fi contestată în termen de 3 zile la Curtea de Apel Chișinău și este transmisă Curții Constituționale pentru validarea alegerilor. Maia Sandu a câștigat cel de-al patrulea scrutin prezidențial direct din istoria Rep. Moldova și și-a luat revanșa în fața lui Igor Dodon pentru înfrângerea din 2016.

**

Mesaje din București, Kiev și Moscova pentru Maia Sandu, în prima zi de după alegeri

Președintele ales al Rep. Moldova, Maia Sandu, a primit, luni, felicitări de la București, Kiev, Moscova, dar și de la Uniunea Europeană și ambasada Statelor Unite la Chișinău. Președintele român Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegeri, iar aceasta i-a mulțumit liderului de la Cotroceni pentru sprijinul frățesc și necondiționat acordat de către România cetățenilor moldoveni. Klaus Iohannis și Maia Sandu au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În acest scop, Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația Maiei Sandu, după preluarea mandatului.

**

ENEMO: campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană

Turul II al alegerilor prezidențiale a fost gestionat eficient în pofida lipsei unei abordări pro-active a Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale. Este una dintre concluziile experților Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, susține șeful misiunii, Dritan Taulla. Experții și-au arătat îngrijorarea în legătură cu polarizarea mass-media și pasivitatea Consiliului Audiovizualului în asigurarea condițiilor pentru informarea corecta a alegătorilor în conformitate cu standardele internaționale. În același timp, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte consideră că alegerile au fost parțial libere și parțial corecte.

**

Partidele parlamentare refuză să discute cu Igor Dodon

PAS, Platforma DA, PDM și Pro Moldova au anunțat marți, 17 noiembrie, că refuză să meargă la consultările lansate de Igor Dodon. Platforma „Pentru Moldova” a evitat să ia o decizie în privința invitației lansate și califică drept „speculații” comentariile precum că ar fi gata să coalizeze cu socialiștii. Tot marți, Igor a declarat după o reuniune de partid a socialiștilor la care i s-a propus să revină la cârma PSRM, că de fapt aceasta a fost o capcană pentru a afla cum se poziționează partidele. După ce democrații s-au retras, socialiștii au rămas singuri la guvernare, iar analiștii anticipează crearea unei noi majorități în Parlament între Partidul Socialiștilor și Platforma „Pentru Moldova”, chiar dacă înainte de alegeri Igor Dodon excludea o asemenea posibilitate.

**

Deputații au revenit la ședințe în plen, după o pauză de două luni

După o pauză de mai bine de două luni, Parlamentul și-a reluat săptămâna aceasta activitatea în ședințe plenare. Joi, în prima ședință, Partidul Democrat a anunțat oficial că se retrage de la guvernare, iar deputații Partidului Șor și cei care au părăsit grupul Pro Moldova, au anunțat despre crearea platformei parlamentare ”Pentru Moldova”. În prima parte a ședinței plenare, deputații celor două grupuri au votat unele propuneri ale opoziției, iar un proiect de lege depus de Guvern a fost susținut unanim.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:61 %
Vint:6,17 m/s
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău