Săptămâna într-o oră din 20 martie 2020
-
20 Martie 2020 16:08
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
*
Parlamentul a declarat stare de urgență în Rep. Moldova
Parlamentul de la Chișinău a aprobat marți, 17 martie, într-o ședință specială, declararea stării de urgență pe teritoriul Rep. Moldova, pe un termen de 60 de zile, ca urmare a epidemiei de Coronavirus. S-a întâmplat la exact 10 zile de la primul caz confirmat de COVID-19 în Rep. Moldova la o femeie revenită acasă din Italia. Inițiativa Guvernului a provocat, însă, dezbateri îndelungate în plenul Legislativului mai ales din cauza termenului prea mare cerut de autorități pentru aplicarea acestei măsuri speciale. Premierul Ion Chicu a explicat că măsura este necesară pentru eventuale acțiuni extreme ale autorităților în contextul răspândirii coronavirusului. El a avertizat că ar putea fi luate măsuri și mai radicale, mai ales dacă situația din regiune se va agrava. În opinia reprezentanților opoziției, termenul prea mare al acestei perioade ar putea conduce la abuzuri din partea autorităților, dar și la revolte populare
**
Primul deces din cauza coronaviruslui pe teritoriul Rep. Moldova
A doua zi după decretarea stării de urgență, pe 18 martie, în Rep. Moldova s-a înregistrat primul caz de deces de pe urma Coronavirusului de tip nou. Este vorba de o femeie de 61 de ani, sosită acasă din Italia și care fusese internată la Spitalul Clinic Republican. Directorul Spitalului, Anatol Ciubotaru, a precizat că decesul bolnavei a survenit în urma unui stop cardiac. Tot miercuri, 18 martie, președintele Igor Dodon a avertizat presa după o ședință organizată la Centrul Unic de Comandă că cei care vor difuza informații false cu privire la răspândirea coronavirusului riscă dosare penale. Experții salută intenția autorităților de a lupta cu fenomenul știrilor false, numit și ”fake-news”, dar atenționează că în actuala situație, guvernarea ar putea comite abuzuri și penaliza instituțiile de presă neconvenabile.
**
Organizarea alegerilor din 15 martie, dictată de interese politice, spun analiștii
La scrutinul din 15 martie, de la Hâncești, câștigat de socialistul Ștefan Gațcan și desfășurat în condițiile alertei de ”Cod roșu” la nivel național din cauza epidemiei de coronavirus, rata de participare a fost extrem de redusă, de doar 23 la sută. Ministerul Sănătății și Comisia Electorală Centrală ar fi sugerat amânarea alegerilor, însă președintele Igor Dodon a fost împotrivă. Între timp, luni, 16 martie, în satele Bălceana și Sofia din raionul Hâncești, unde au avut loc alegeri, a fost instituită carantină după ce în cele două localități au fost confirmate noi cazuri de COVID-19. Analiștii critică decizia autorităților de a organiza alegerile parlamentare noi în Hâncești, în pofida faptului că existau mai multe cazuri suspecte și cel puțin un caz confirmat în una din localitățile incluse în circumscripția uninominală. Analistul politic Ion Tăbârță consideră că în acest caz au prevalat interesele politice.
**
Acord de creare a alianței PD-PSRM
Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au semnat luni, 16 martie, acordul de creare a unei noi majorități parlamentare, iar democrații s-au ales cu cinci posturi de miniștri in Guvernul Chicu remaniat. Actul de constituire a fost redactat după modelul acordului dintre PSRM și Blocul ACUM, iar noua coaliție s-a declarat de orientare social-democrată. Analiștii politici critică graba cu care a fost legiferată noua majoritate și califică noua alianță drept una favorabilă Rusiei. După formarea alianței PD-PSRM și reconfigurările produse în Guvernul Chicu, prima reacție internațională a venit în aceeași zi, de la București. Ministerul român de externe apreciază într-un comunicat de presă că, în ultimele patru luni, în Rep. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european.