Săptămâna într-o oră din 20 decembrie 2019

  • 20 Decembrie 2019 16:39
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Legea bugetului de stat pentru anul 2020, adoptată în lectura finală

Parlamentul a aprobat joi, 19 decembrie, în lectură finală, după câteva ore de discuții în contradictoriu, proiectul politicii bugetar-fiscale și cel al legii bugetului de stat pentru anul viitor care prevede venituri de 44 de miliarde de lei și cheltuieli de 51,5 miliarde. Deputații Blocului ACUM au propus mai multe amendamente, inclusiv un moratoriu la achitarea din bugetul de stat a creditelor de urgență acordate celor trei bănci implicate în frauda bancară din 2014, însă inițiativele opoziției au fost respinse de parlamentarii socialiști și cei democrați. Acoperirea deficitului bugetar de peste 3 la sută din Produsul Intern Brut și capacitatea scăzută de implementare a investițiilor publice cu finanțare externă în anul viitor sunt principalele provocări economice pentru autorități, potrivit experților Centrului Analitic Independent “Expert-Grup”.

**

Rep. Moldova vrea să importe gaze rusești în sens invers prin coridorul transbalcanic

Moldovagaz a anunțat marți, 17 decembrie, că este pregătită să importe gaze rusești în sens invers prin coridorul transbalcanic pe un traseu ce va cuprinde Turcia, Bulgaria, România și Ucraina. Totodată, Executivul a înaintat Parlamentului spre ratificare acordul semnat cu BERD de 50 de milioane de euro pentru cumpărarea necesarului de gaze de la Naftogaz, dacă prima opțiune nu va putea fi utilizată. Opoziția se declară nemulțumită de faptul că nu a putut lua cunoștință în timp util de textul acordului semnat cu BERD. Deputații Blocului ACUM au declarat în ședința de miercuri, 18 decembrie, a comisiei juridice a Parlamentului, că în cazul în care nu se va ajunge în situația de urgență, Rep. Moldova oricum va trebui să plătească jumătate de milion de euro Băncii europene.

**

Igor Dodon, cu o nouă vizită în Federația Rusă

Președintele Igor Dodon a întreprins în această săptămână o nouă vizită în Federația Rusă. Joi, în prima zi a vizitei, Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu Patriarhul rus Kirill, iar vineri a participat la Sankt Petersburg la o reuniune informală a Uniunii Economice Eurasiatice și la summit-ul CSI unde s-a văzut din nou cu liderul rus Vladimir Putin. Fostul premier Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău că Igor Dodon, ar promova interesele Rusiei în Republica Moldova. Totodată ea a acuzat regimul oligarhic de faptul că a vulnerabilizat instituțiile statului în fața pericolelor externe.

**

Eșec în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, pe subiectul protocolului rundei de negocieri de la Bratislava

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului au purtat discuții, luni, 16 decembrie, în cadrul unei întâlniri mediate de Misiunea OSCE, pentru a conveni asupra semnării protocolului negocierilor în formatul 5+2 din luna octombrie de la Bratislava, însă, acestea nu s-au soldat cu vreun rezultat. După întrevedere, într-un mesaj pe o rețea socială, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, l-a acuzat de eșecul discuțiilor pe reprezentantul regimului separatist de la Tiraspol, Vitali Ignatiev care l-a rândul lui a declarat în presa transnistreană că reprezentantul Chișinăului a refuzat semnarea documentului. Lipsa unui compromis în vederea semnării protocolului de la Bratislava după negocierile în formatul 5+2 este încă o dovadă a faptului că în prezent nu există premise pentru soluționarea de durată și cu respectarea intereselor Republicii Moldova a diferendului transnistrean, concluzionează experții.

**

Comitetul Parlamentar de Asociere UE-RM, întrunit la Strasbourg

Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a adoptat o declarație privind situația din Rep. Moldova la finalul celei de-a șaptea reuniuni care s-a încheiat joi, 19 decembrie, la Strasbourg. Declarația recomandă noilor autorități moldovene continuarea agendei de reforme inițiate în luna iunie de guvernul condus de Maia Sandu, în special reformarea justiției și a procuraturii, combaterea corupției, recuperarea banilor furați din sistemul bancar, reformarea audiovizualului și asigurarea independenței presei. Toate acestea vor apropia Rep. Moldova de Uniunea Europeană, susține eurodeputatul român Siegfried Mureșan, copreședinte al Comitetului.

**

Președintele Comisiei de la Veneția, surprins de modul în care se adoptă legile în RM

Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio a întreprins joi și vineri o vizită în Rep. Moldova unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali de la Chișinău. La conferința de presă  ținută vineri, 20 decembrie, alături de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, Gianni Buquicchio s-a arătat surprins că în aceeași zi în plenul Parlamentului de la Chișinău a fost examinat un amendament la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără să existe avizul Comisiei, solicitat de autoritățile moldovene și care urmează a fi pronunțat abia în ianuarie 2020. El a cerut ca reforma în acest domeniu să fie una coerentă și a recomandat autorităților moldovene să nu facă legi în justiție pe bucăți. La rândul său, ministrul Fadei Nagacevschi, a declarat că pentru a face o reformă credibilă în justiție, este nevoie de un consens politic foarte clar și puterea judecătorească trebuie să înțeleagă necesitatea acestei reforme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău