Săptămâna într-o oră din 19 aprilie 2019

  • 19 Aprilie 2019 16:24
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Deputații PSRM, în vizită la Moscova

Toți deputații socialiștii au mers în această săptămână într-o deplasare la Moscova, după ce anterior și președintele Igor Dodon, dar și liderul formațiunii Zinaida Greceanîi au mai efectuat vizite în capitala Rusiei. Zinaida Greceanîi a avut la Moscova mai multe întrevederi, inclusiv cu președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, unde, conform comunicatului oficial, a vorbit despre discriminarea limbii și a presei ruse în Rep. Moldova și s-a pronunțat pentru participarea țării la proiectele integraționiste eurasiatice. Experții consideră că deplasările tot mai dese în Rusia ale socialiștilor au legătură cu negocierile politice de la Chișinău privind formarea unei majorități parlamentare.

**

ACUM îi propune PSRM un grup de lucru comun

Blocul ACUM a propus marți, 16 aprilie a.c., după o ședință a Consiliului Politic al formațiunii,  constituirea unui grup de lucru împreună cu Partidul Socialiștilor care să discute inițiativele legislative privind așa-numita ”dezoligarhizare” a Rep. Moldova. Blocul ACUM le propune socialiștilor să voteze anularea sistemului mixt de vot și alte câteva proiecte noi care să contribuie la ”scoaterea instituțiilor statului de sub controlul Partidului Democrat”. Totodată, liderii Blocului, Maia Sandu și Andrei Năstase, au reiterat că nu sunt interesați de propunerea lansată de socialiști privind crearea unei alianțe de guvernare.

**

Reacția PDM la discuțiile dintre ACUM și PSRM

Între timp, Partidul Democrat a venit cu o reacție la ultimele evoluții de pe scena politică din Rep. Moldova acuzând între altele Blocul ACUM de încălcare a angajamentelor electorale prin faptul că s-a angajat în discuții cu PSRM. Democrații îndeamnă partidele parlamentare „să revină cu picioarele pe pământ și să se conecteze la agenda reală a cetățenilor”, potrivit unei declarații pe Facebook a purtătorului de cuvânt al democraților, Vitalie Gămurari, difuzată după ședința Consiliului Politic al Blocului ACUM. Analiștii cred însă că, cel mai probabil, în Parlament va fi creată o coaliție dintre socialiști și democrați sau se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate.

**

Raport CJI: fenomenul manipulării tot mai prezent în mass-media

Fenomenul manipulării și abaterilor de la normele deontologice în mass-media din Rep. Moldova s-a amplificat în primele trei luni ale acestui an. Instituțiile mediatice continuă să reflecte evenimentele publice prin prisma intereselor politice și această tendință s-a manifestat în special în perioada campaniei electorale la alegerile parlamentare din 24 februarie, potrivit unui raport prezentat marți, 16 aprilie a.c., de Centrul pentru Jurnalism Independent.

**

Expert-Grup: sistemul financiar se prezintă mai bine decât acum câțiva ani

Sistemul financiar din Republica Moldova este în prezent într-o situație mai bună decât acum câțiva ani, datorită unor reforme și în urma fortificării băncilor. Însă, există o serie de dificultăți care ar trebui înlăturate. Printre acestea sunt excesul de lichidități pe piața financiară sau riscul de supra-îndatorare a populației față de instituțiile nebancare, potrivit publicației Monitorul financiar, prezentat marți, 16 aprilie a.c., de Centrul Expert-Grup.

**

Raport ANI: peste o mie de demnitari nu și-au depus declarațiile de avere

Peste o mie de funcționari publici și demnitarii din Republica Moldova nu au depus declarațiile de avere pentru anul trecut, potrivit unui raport prezentat luni, 15 aprilie a.c., de conducerea Autorității Naționale de Integritate. Potrivit legislației, funcționarii și demnitarii respectivi ar putea fi demiși din această cauză, însă ANI urmează să decidă dacă aceștia vor fi sancționați. Presa de la Chișinău a denunțat mai multe cazuri de nedeclarare a averilor și intereselor mai multor funcționari.

**

Conferință dedicată NATO la 70 de ani, organizată la Chișinău

Mai puțin de 30 la sută din populația Rep. Moldova își dorește aderarea țării la Alianța Nord – Atlantică, potrivit celor mai recente sondaje. Subiectul a revenit în discuție la Conferința „NATO la 70 de ani: între realizări, provocări și oportunități” desfășurată marți, 17 aprilie, la Chișinău. Participanții la eveniment, între care politicieni, reprezentanți ai corpului diplomatic și oficiali, au subliniat importanța acestui pact pentru promovarea democrației, stabilității și păcii în lume, precum și beneficiile colaborării Rep.  Moldova cu NATO.

**

Miza alegerilor din Ucraina pentru Rep. Moldova

În Ucraina, duminică are loc turul doi al scrutinului prezidențial, în care președintele în exercițiu Petro Poroșenko se confruntă cu actorul de comedie Volodimir Zelenski. Potrivit analiștilor de la Chișinău, actualul lider de la Kiev este mai conectat la realitățile moldovene, mai ales că Petro Poroșenko este originar din sudul Basarabiei. Pe de altă parte, o eventuală victorie în alegeri a lui Volodimir Zelenski ar putea duce la o schimbare a atitudinii Kievului față de reglementarea conflictului transnistrean, care în ultimii ani a fost destul de favorabilă Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău