Săptămâna într-o oră din 17 iulie 2020

  • 17 Iulie 2020 15:43
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii

*

Platforma DA și PAS au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului

Deputații de la Platforma DA și PAS au depus joi, 16 iulie, în Parlament proiectul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu. Înainte de ședința Parlamentului, moțiunea a fost semnată și de deputații PAS chiar dacă anterior s-a anunțat că o decizie în această privință ar urma să fie luată la sfârșitul acestei săptămâni. Autorii moțiunii au acuzat guvernul că a gestionat prost criza provocată de pandemia de COVID și a sabotat relația cu Uniunea Europeană, precum și de tentativă de delapidare a bunurilor publice prin acordul de împrumut cu Federația Rusă. Moțiunea urmează a fi examinată la ședința în plen de săptămâna viitoare. Opoziția se poate baza în momentul de față pe 49 de deputați, incluzându-i aici și pe cei de la Pro Moldova și Partidul Șor care s-au pronunțat în mai multe rânduri că vor susține orice demers pentru demiterea actualului Guvern, însă, pentru ca moțiunea să treacă ar fi nevoie de cel puțin 51 de voturi.

**

Reacțiile liderilor politici după depunerea moțiunii de cenzură

Președinta PAS, Maia Sandu, a venit în Parlament, în ziua ședinței plenare, pentru a anunța că deputații care reprezintă formațiunea sa vor semna moțiunea pregătită de colegii de la Platforma DA. Ea a mai spus că acest guvern trebuie să cadă și a lăsat să se înțeleagă că decizia de a semna mai repede moțiunea ar fi legată de intenția PSRM de a închide sesiunea parlamentară mai devreme. Tot joi, într-un mesaj pe Facebook, liderul Platformei DA Andrei Năstase le-a mulțumit colegilor de la PAS că au semnat moțiunea chiar dacă erau inițial dispuși să se decidă mai târziu. Liderul PDM Pavel Filip și-a exprimat regretul că opoziția veritabilă (PAS și Platforma DA) a ales să se așeze la masa de discuții cu autorii fraudei bancare, reprezentați de Pro Moldova și Partidul Șor. În emisiunea sa video de pe Facebook de vineri, 17 iulie,  președintele Igor Dodon a învinuit opoziția de încercare de destabilizare a situației și a numit formațiunile politice aflate în discuție pentru demiterea Guvernului drept ”alianța haosului”.

**

Veteranii de război cer eliminarea posturilor ilegale instalate de separatiști la Nistru

Veteranii războiului de la Nistru au cerut  marți, 14 iulie, eliminarea posturilor de control instalate ilegal de administrația separatistă de la Tiraspol și au amenințat cu blocarea traseului pe segmentul transnistrean dacă barierele nu vor fi înlăturate. Veteranii au denunțat lipsa de acțiune a autorităților în legătură cu posturile ilegale instalate de regimul separatist în zona de securitate și l-au acuzat pe Igor Dodon că acționează în detrimentul intereselor Rep. Moldova. Tot marți, Mișcarea Politică Unirea a protestat la Varnița în fața unui post de control ilegal, iar Platforma DA a depus în Parlament o inițiativă privind adoptarea unei declarații referitoare la ilegalitățile regimului separatist. De altfel, veteranii au protestat joi, 16 iulie, în fața Parlamentului solicitând ca revendicările lor să fie examinate de către deputați. Cerințele veteranilor au fost exprimate în Parlament de deputații Chiril Moțpan de la Platforma DA și Oazu Nantoi de la PAS, dar propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. După aceasta protestatarii au blocat circulația transportului pe bulevardul Ștefan cel Mare.

**

Primul lot din ajutorul umanitar oferit de UE în lupta cu pandemia a ajuns la Chișinău

Ajutoarele medicale oferite de Uniunea Europeană au ajuns marți, 14 iulie, în Rep. Moldova. Primul lot de asistență în valoare de 2,8 mil. de euro conține 1 milion 200 de mii de măști de protecție, câteva sute mii de respiratoare, ochelari de protecție și alte echipamente pentru medicii care luptă din prima linie cu pandemia. Ajutorul este oferit de UE în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Achizițiile au fost făcute de OMS, care a verificat calitatea și siguranța medicamentelor, în timp  ce banii au fost oferiți de Uniunea Europeană. Pentru Rep. Moldova, Uniunea Europeană a acordat un ajutor de urgență nerambursabil de 87 de milioane de euro și alte 100 de milioane de euro asistență macrofinanciară anticriză pentru a atenua consecințele pandemiei. Acest ajutor este  doar o parte din asistența umanitară pe care UE a decis să o aloce țărilor din Parteneriatul Estic.

**

Campanie UE pentru Moldova rurală

O campanie menită să reflecte schimbările realizate în zonele rurale din Republica Moldova cu sprijinul Uniunii Europene a fost lansată joi cu genericul ”UE pentru Moldova rurală”. Până acum, grație suportului financiar oferit de Uniunea Europeană, în localitățile rurale din Rep. Moldova au fost implementate proiecte în valoare de peste 13 mil. de euro. Unul dintre proiecte urmărește scopul de a crește competitivitatea sectorului agroalimentar și consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale. Un alt proiect prevede acordarea suportului pentru întreprinderile mici și mijlocii în zonele rurale.  Acestea au avut drept scop modernizarea zonelor rurale din stânga Prutului și îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a informat că Uniunea Europeană a aprobat recent decizia de a finanța cu 16 milioane de euro Programul „EU for Moldova”.

**

25 de ani de la aderarea Rep. Moldova la Consiliul Europei

Pe 13 iulie 2020 s-au împlinit 25 de ani de la aderarea Rep. Moldova la Consiliul Europei. La un sfert de secol de la acel eveniment, Rep. Moldova rămâne singura țară monitorizată pentru o perioadă atât de îndelungată de structurile acestei organizații. În momentul aderării la Consiliului Europei, Rep. Moldova și-a asumat o serie de angajamente, iar unele, precum reforma procuraturii, nu au fost îndeplinite nici până astăzi. Probleme se atestă și în ceea ce privește justiția moldovenească și respectarea drepturilor omului. Aderarea la Consiliul Europei a fost un eveniment care a marcat evoluția Rep. Moldova în acești 25 de ani, a subliniat premierul Ion Chicu. El a menționat că acest statut a contribuit la europenizarea țării, dar, în același timp, a recunoscut că progresul în realizarea reformelor este nesemnificativ.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău