Săptămâna într-o oră din 16 octombrie 2020

  • 16 Octombrie 2020 14:54
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Promo-Lex: candidații au ascuns cheltuieli de sute de mii de lei până la 09 octombrie

Candidații la funcția de președinte al Rep. Moldova nu au raportat cheltuieli de peste 800 de mii de lei, în doar prima săptămână de campanie electorală, potrivit datelor din raportul nr. 4 al Misiunii de Observare a alegerilor, prezentat joi, 15 octombrie, de Asociația Promo-Lex. Cele mai multe – peste 474 de mii, le-a avut Igor Dodon, urmat de Andrei Năstase și Violeta Ivanov, cu peste 100 de mii de lei fiecare, Maia Sandu, Renato Usatîi și Tudor Deliu cu sume între 20 și 67 de mii de lei nedeclarate. În primele 12 zile de campanie, observatorii Promo-Lex au identificat 18 cazuri de utilizare a resurselor administrative în 14 dintre care fiind vorba de Igor Dodon și în câte un caz – de Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu și Violeta Ivanov. Au fost constatate 6 cazuri de nerespectare a regulilor de sănătate publică în perioada pandemică la întrunirile organizate de Igor Dodon (3 cazuri), Maia Sandu (2) și Tudor Deliu (1 caz). Maia Sandu, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă și Tudor Deliu au utilizat cel puțin o dată, imagini cu persoane oficiale străine.

**

API: majoritatea site-urilor sunt părtinitoare în mediatizarea candidaților

În perioada 1-10 octombrie, 9 din cele 12 portaluri monitorizate de Asociația Presei Independente nu au respectat principiului echilibrului editorial, au fost părtinitoare și au favorizat sau defavorizat deschis unul sau mai mulți candidați la funcția de președinte, potrivit unui raport prezentat joi, 15 octombrie de experții Asociației. Raportul denotă că Igor Dodon este candidatul cu cea mai mare frecvență a aparițiilor, majoritatea în context pozitiv. El este urmat la mare distanță de Maia Sandu, mediatizată preponderent în context negativ. Cel mai puțin au apărut în instituțiile de presă monitorizate candidatul Blocului Electoral Unirea Dorin Chirtoacă și candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu.

**

Un nou sondaj, aceiași competitori în frunte

Igor Dodon și Maia Sandu sunt creditați cu primele două șanse în intențiile de vot la alegerile prezidențiale, potrivit unui sondaj de opinie prezentat  marți, 13 octombrie, de Asociația Sociologilor și Demografilor (ASD).  Pentru Igor Dodon și-ar da votul 41,7% dintre alegători, iar Maia Sandu ar acumula 24,5 la sută din sufragii. Cei doi sunt urmați de Andrei Năstase cu 12,2 %, Renato UsatÎi cu 8,6% și Violeta Ivanov cu 6,1 la sută. Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă ar lua fiecare câte aproximativ 2 procente. Sondajul a fost realizat în perioada 26 septembrie-8 octombrie, pe un eșantion de 1167 de respondenți și are o marjă de eroare de 3%. Autorii nu au anunțat din ce resurse au finanțat cercetarea. ASD este considerată o casă de sondare a opiniei publice care a favorizat PSRM în ultimii ani. În sondajul dinaintea alegerilor parlamentare din 2019, ASD i-a creditat pe socialiști cu 49,6%, în timp ce la alegeri PSRM a obținut doar 31,2 la sută, respectiv cu 18 procente mai puțin. În același timp, Blocul ACUM avea în același sondaj doar 16,1%, în timp ce la scrutinul din 24 februarie 2019 a luat 26,8 la sută, respectiv cu peste 10 procente mai mult.

**

UE, nemulțumită de modul în care Chișinăul implementează Acordul de asociere

Rep. Moldova a înregistrat anumite progrese în implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și a obținut beneficii importante după semnarea Acordului, potrivit unui raport al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, prezentat luni, 12 octombrie. În același timp, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că Rep. Moldova a eșuat în realizarea unor reforme importante în domeniul bancar, care nu a fost reabilitat în totalitate după frauda din 2014, iar în justiție sunt înregistrate tendințe îngrijorătoare. De asemenea, autoritățile s-au împotmolit și în realizarea unor reforme în domeniul electoral. Pandemia de COVID-19 a afectat și agenda de discuții cu Uniunea Europeană, dar în curând ar urma să fie aprobată o nouă agendă de asociere și să fie stabilite prioritățile pe termen scurt și mediu, a declarat Daniela Cujbă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

**

BNM vrea ca piața bancară din Rep. Moldova să fie atractivă pentru piețele europene

Piața bancară a Rep. Moldova va deveni mai atractivă pentru băncile europene datorită reformelor realizate care au permis semnarea unui Memorandum cu Banca Central Europeană (BCE) în domeniul supravegherii bancare, a declarat marți, 13 octombrie, într-o prelegere publică guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Octavian Armașu. Semnarea acestui Memorandum reprezintă un pas important pentru alinierea la standardele Uniunii Europene, consideră și expertul Sergiu Gaibu. El menționează că unele reforme au fost realizate, în special după frauda bancară din 2014, dar acestea trebuie să continue, în special în domeniul acționariatului băncilor. Amintim că șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a exprimat îngrijorări cu privire la unele procese care au loc în Rep. Moldova, inclusiv în domeniul bancar, fiind pusă în pericol independența BNM.

**

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău