Săptămâna într-o oră din 16 iunie 2017

  • 17 Iunie 2017 21:55
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Aviz critic al Comisiei de la Veneția asupra proiectului PD-PSRM privind sistemul electoral mixt

Comisia de la Veneția, care s-a întrunit vineri, 16 iunie a.c., într-o ședință în plen, a făcut evaluări critice atât în cazul proiectului PD-PSRM de modificare a legislației electorale în R.Moldova cât și în cel al inițiativei lui Igor Dodon privind sporirea împuternicirilor șefului statului. În ceea ce privește trecerea la sistemul electoral mixt, experții Comisiei au exprimat îngrijorări în privința unor riscuri legate de vulnerabilitatea deputaților care ar urma să fie aleși în circumscripții uninominale și au invocat faptul că nu au fost stabilite criterii detaliate și clare privind organizarea votului în regiunea transnistreană și în afara R.Moldova. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a participat la ședință, a declarat că autoritățile de la Chișinău și-au asumat angajamentul să respecte recomandările. În același timp, el a reiterat faptul este dreptul suveran al țării de a-și stabili sistemul electoral. Comisia de la Veneția a formulat critici și în privința unui proiect privind sporirea împuternicirilor șefului statului în cazul dizolvării Parlamentului. 

***

Undă verde din partea Consiliului UE pentru ajutorul de 100 de milioane de euro promis Chișinăului

Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi, 15 iunie a.c., un acord cu Parlamentul European privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro destinată R.Moldova,  din care 60 de milioane reprezintă împrumuturi, iar 40 de milioane sunt acordate sub formă de subvenții. Acordarea asistenței are scopul de a susține agenda de stabilizare economică și de reformă structurală, contribuind la acoperirea necesităților R. Moldova de finanțare externă. Totodată, în comunicatul oficial, transpar anumite nemulțumiri cu privire la mersul reformelor în țară: economia R. Moldova a fost afectată de instabilitatea politică în perioada cuprinsă între alegerile din noiembrie 2014 și votarea guvernului Filip în ianuarie 2016, respectivul interval fiind afectat de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică slabă și de embargoul impus de Rusia. Acordarea asistenței a fost subiect de discuție în luna mai în Parlamentul European, iar unii euro-deputați au criticat autoritățile în contextul intențiilor de a schimba sistemul electoral.

***

Diplomații ruși expulzați din Chișinău recrutau luptători pentru estul Ucrainei

Cei cinci diplomați ruși, expulzați recent din Republica Moldova ar fi agenți ai Serviciului rus de informații militare (GRU) și ar fi recrutat combatanți pentru conflictul separatist din estul Ucrainei. Informația publicată marți, 13 iunie a.c., de Reuters, nu a fost confirmată oficial de către autoritățile de la Chișinău chiar dacă agenția a făcut referire la surse guvernamentale și diplomatice moldovenești. Moscova, prin vocea Ministrului adjunct de externe Grigori Karasin a infirmat știrea, dar șeful Legislativului moldovean Andrian Candu a declarat la o televiziune de la Chișinău că decizia de expulzare a fost luată în baza unor probe bine documentate. Andrian Candu a mai declarat că președintele Igor Dodon, cel care a criticat decizia de a expulza diplomații, a primit toate probele respective. Andrian Candu a adăugat că, prin declarațiile sale, Igor Dodon nu apără interesele R. Moldova.

***

Democrații au lansat un proiect de combatere a propagandei ruse

Democrații au anunțat marți, 13 iunie a.c., în cadrul tradiționalei deja conferințe săptămânale de partid, că au înregistrat în Parlament un proiect de lege care să limiteze propaganda străină și în particular cea rusă în mass-media din Republica Moldova. Liderul PDM Vlad Plahotniuc s-a referit în mod special la pericolul propagandei ruse prin intermediul posturilor de televiziune retransmise în Republica Moldova. Totuși, proiectul nu prevede interzicerea unor posturi de televiziuni, ci doar a unor emisiuni informative prin care se desfășoară această propagandă, a declarat Vlad Plahotniuc, precizând că vor fi păstrate programele de divertisment și emisiunile îndrăgite, care sunt principala atracție a telespectatorilor la aceste televiziuni. Pe de altă parte, președintele Igor Dodon a declarat presei că nu va promulga în nici un caz un astfel de proiect de lege, chiar dacă din această cauză va fi inițiată procedura de destituire a sa din funcție.

***

Fostul procuror general Valeriu Balaban, reținut într-un dosar în care este învinuit de abuz în serviciu

Fostul procuror general Valeriu Balaban, a fost reținut luni, 12 iunie a.c., într-un dosar legat de o tranzacție imobiliară prin care ar fi prejudiciat statul cu peste 6 milioane de lei. Potrivit datelor anchetei, fostul procuror ar fi dispus în 2005 cumpărarea unei clădiri avariate pentru sediul Procuraturii contra sumei de 9 milioane de lei, pe când prețul de piață al acesteia constituia puțin peste 2,5 milioane lei. Achiziția s-a produs în lipsa unei licitații publice și a documentației de proiect, potrivit Procuraturii Generale. În același dosar pentru abuz în serviciu au mai fost reținute șase persoane. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 10 la 15 ani. Miercuri, 14 iunie a.c., șase din cei șapte suspecți au primit diferite termene de arest preventiv în izolatorul CNA, iar unul a fost eliberat de procurori.

***

Socialiștii se pregătesc să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului Filip

Fracțiunea PSRM din Parlament a inițiat miercuri, 14 iunie a.c., o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Filip și cheamă și alți deputați de opoziție să o semneze, în condițiile în care pentru înregistrarea acesteia socialiștilor nu le ajung  două semnături. Socialiștii acuză Guvernul de insuccese în domeniul economic, dar și de aprofundarea problemelor în domeniul social, pauperizarea societății și angajamente internaționale care îndatorează și mai mult Republica Moldova.

Amintim că recent și deputații PLDM au inițiat o acțiune similară împotriva cabinetului Filip, la care au aderat parlamentarii PCRM, dar ei, de asemenea, nu au suficiente semnături pentru a depune oficial moțiunea. Socialiștii, însă, nu doresc să completeze cu semnături moțiunea PLDM-PCRM și insistă ca deputații din opoziție să semneze proiectul lor de moțiune.

***

Igor Dodon a decis să înființeze un Consiliu al societății civile

Președintele Igor Dodon a anunțat marți, 13 iunie a.c., crearea Consiliului societății civile, o structură în al cărei cadru va funcționa și o comisie pentru reforma constituțională. Comisia va fi condusă de fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, iar șeful statului nu a exclus și elaborarea textului unei noi Constituții „posibil la anul în contextul reglementării transnistrene”. În opinia analistului politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial, prin crearea Consiliului societății civile, președintele ar vrea să dea mai multă pondere deciziilor sale.  Igor Dodon folosește, însă, impropriu noțiunea de “societate civilă” pentru că oamenii din componența acestui consiliu sunt în cvasitotalitate angajați politic, în slujba socialiștilor în primul rând, a afirmat  Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de vârf de la Radio Chișinău.

***

Moldovenii n-au habar nici de drepturi, nici de obligații

Cetățenii moldoveni nu-și cunosc suficient de bine drepturile, dar nici îndatoririle față de stat, nu știu cum se formează bugetele, dar nici taxele pe care le achită și sunt mai intoleranți decât vecini lor din Ucraina și Belarus, potrivit unui studiu sociologic comparativ, realizat în cele trei state și prezentat la Chișinău. Un moldovean din trei nu-și cunoaște nici măcar un drept sau o obligație. 34 la sută dintre moldoveni au dificultăți în a răspunde la întrebarea care este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității. 30% dintre respondenți au susținut că Președintele este sursa puterii și purtătorul suveranității, iar 18% au indicat Parlamentul. Totuși, în comparație cu ucrainenii și belarușii, moldovenii susțin că știu mai multe limbi străine, sunt mai interesați de politica externă și sunt mai dispuși pentru migrație.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău