Săptămâna într-o oră din 15 noiembrie 2019

  • 15 Noiembrie 2019 15:45
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii: *

Schimbare de Guvern la Chișinău, în doar trei zile

Rep. Moldova a cunoscut săptămâna aceasta o schimbare radicală de putere după ce, în doar trei zile, de marți, 12 noiembrie, până joi, 14 noiembrie, un guvern a căzut, cel condus de Maia Sandu, iar altul a fost învestit, cel propus de președintele Igor Dodon, format din oameni din anturajul său și care formal va fi condus de Ion Chicu, fost consilier prezidențial.

Totul a început marți, 12 noiembrie, când Guvernul Sandu a căzut, fiind demis în Parlament prin moțiune de cenzură cu 63 de voturi ale deputaților socialiști și democrați. Moțiunea fusese depusă în ajun de socialiști, partenerii de coaliție ai Blocului ACUM, drept pretext servind faptul că Maia Sandu și-a asumat răspunderea pentru o lege de reformă a procuraturii.

Miercuri seara, Igor Dodon l-a desemnat pe consilierul său Ion Chicu pentru funcția de prim-ministru, după ce deputații socialiști au decis să susțină propunerea sa de formare a unui guvern tehnocrat, iar  negocierile cu blocul ACUM au eșuat. Înainte de anunț, Igor Dodon a avut pe parcursul zilei consultări cu grupurile parlamentare, însă reprezentații Blocului ACUM au afirmat că acestea au fost o simplă formalitate. 

Guvernul în frunte cu Ion Chicu, a primit joi, 14 noiembrie, votul de încredere din partea Parlamentului. Programul și componența cabinetului de miniștri au fost votate de 62 de deputați de la PSRM și PDM. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședințe înainte să înceapă procedura de votare, iar deputații Partidului “SOR” s-au abținut de la vot. Tot joi, imediat după votul de învestitură al Parlamentului, membrii cabinetului Chicu au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon.

Noul guvern propus de Igor Dodon nu este unul tehnocrat, ci unul instalat pe criterii de loialitate personală, consideră analiștii politici. Majoritatea peroanelor din echipa lui Ion Chicu, vin din anturajul șefului statului. Nu mai puțin de șapte dintre miniștrii noului Guvern sunt foști consilieri ai lui Igor Dodon, care se declară lider informal al Partidului Socialiștilor.

**

CSP-ul nu a mai examinat proiectul de regulament pentru desemnarea procurorului general

Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit luni, 11 noiembrie a.c., în ședință, dar a decis să amâne examinarea proiectului regulamentului privind desemnarea procurorului general. Membrii CSP și-au motivat decizia print faptul că nu este clară soarta noilor prevederi ale legii procuraturii care se referă la procedura de selectare a candidaților la funcția de procuror-șef. Președinta CSP, Angela Motuzoc, spune că regulamentul nu poate fi aprobat, deocamdată, pentru că legea a fost modificată. Amintim că procedura de desemnare a procurorului general a fost modificată de două ori în ultimele luni și ambele inițiative au venit din partea guvernului. La fel, concursul pentru această funcție a fost întrerupt în 2 cazuri.

**

CMC s-a întrunit în prima sa ședință

Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit vineri, 15 noiembrie, în prima sa ședință la care au fost constituite fracțiunile de consilieri municipali. Blocul ACUM a mers pe aceeași strategie ca și în Parlament, și s-a împărțit în două fracțiuni, cu 10 consilieri la Platforma Demnitate și Adevăr și 9 la Partidul Acțiune și Solidaritate. Prima ședință nu s-a lăsat fără replici dure între consilieri, iar ”mărul discordiei” l-a constituit repartizarea comisiilor. Cea mai numeroasă fracțiune în Consiliul Municipal este a socialiștilor, cu 22 de consilieri, blocul ACUM are 19, PL – 3, PDM și Partidul ȘOR – câte doi consilieri, iar PUN, PCRM și Mișcarea Forța Nouă – câte unul. Tot, vineri, consilierul Victor Chironda de la Forța Nouă a anunțat că a acceptat oferta primarului Ion Ceban pentru postul de viceprimar.

**

Moldova Business Week, la Chișinău

Peste 84 la sută din investițiile străine directe în economia Republicii Moldova revin țărilor din Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate în cadrul celei de-a VI-a ediții a forumului „Moldova Business Week”, ce s-a desfășurat săptămâna aceasta la Chișinău. Investitorii străini consideră Rep. Moldova atractivă din punct de vedere investițional, dar își doresc mai multă stabilitate politică și economică. În anul 2018 volumul investițiilor străine directe a constituit peste 180 de milioane de dolari, a anunțat directorul Agenției de Investiții din Rep. Moldova, Rodica Verbeniuc. Directorul executiv al Asociației Businessului European, Mariana Rufa, spune că investitorii străini au nevoie, în primul rând, de stabilitate și de reforme eficiente care să sprijine mediul de afaceri. 

**

Start pentru turul doi la alegerile președintelui României

Vineri, 15 noiembrie, a început campania electorală pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, în care președintele în exercițiu Klaus Iohannis, susținut de PNL, se va confrunta cu fostul premier social-democrat Viorica Dăncilă. În primul tur, Klaus Iohhanis a obținut 37,82 la sută din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26 la sută. Cetățenii români din Rep. Moldova au mers în număr mare la vot în primul tur. Peste 43 de mii de alegători și-au exercitat dreptul la vot în cele 37 de secții de votare deschise în Rep. Moldova. Analiștii de la Chișinău remarcă faptul că această campanie electorală a fost una mai puțin dramatică, iar politicienii nu au prezentat prea multe programe pentru Rep. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău