Săptămâna într-o oră din 14 decembrie 2018

  • 18 Decembrie 2018 09:18
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Numiri în funcții-cheie, aprobate de guvernare pe final de mandat

Mai multe persoane apropiate Partidului Democrat au fost instalate în funcții-cheie la instituții importante în această săptămână. Este vorba în particular de numirea a trei noi judecători la Curtea Constituțională (CCM), instanța constituțională fiind astfel remaniată în proporție de 50 la sută. La începutul săptămânii, Igor Dolea și-a prezentat demisia, cu două luni înainte de încheierea mandatului, iar în locul acestuia, CSM l-a numit marți pe fostul procuror-general Corneliu Gurin. Miercuri, Guvernul l-a numit judecător la CCM pe deputatul democrat Artur Reșetnicov, fost director al SIS, care va prelua locul devenit vacant încă în primăvară după cooptarea Victoriei Iftodi în executiv. Apoi, Victor Popa și-a dat demisia cu trei luni până la expirarea mandatului, iar în locul lui, Parlamentul a numit-o vineri pe deputata democrată Raisa Apolschi, despre care presa a scris că ar fi nașa de cununie a liderului PDM. Potrivit analiștilor, aceste numiri, înainte de alegerile parlamentare, sunt o încercare a puterii de a instala persoane loiale în funcții cheie și de a-și consolida pozițiile.

**

Opoziția a boicotat raportul Guvernului în Parlament

Premierul  Pavel Filip a prezentat vineri, 14 decembrie a.c., raportul privind activitatea Cabinetului său de miniștri în perioada 2016-2018 în plenul Parlamentului întrunit în ultima ședință a sesiunii de toamnă. Opoziția, care a acuzat faptul că audierea raportului s-ar face prea târziu și în context electoral, a părăsit sala de ședințe, astfel că Pavel Filip a vorbit despre realizările executivului doar colegilor săi din cadrul coaliției de la guvernare. El a amintit despre situația de criză politică de la începutul anului 2016, când a preluat mandatul și a vorbit despre reformele care au urmat și care au permis stabilizarea situației. Amintim că Guvernul Filip a fost învestit la 20 ianuarie 2016, pe fundalul unor ample proteste împotriva actualei guvernări.

**

Igor Dodon, suspendat pentru a 5-a oară

Curtea Constituțională a decis luni, 10 decembrie a.c., suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon pentru refuzul de a promulga cinci proiecte de legi. Este vorba de Codul Serviciilor Media Audiovizuale, proiectul privind transmiterea terenului fostului Stadion Republican Ambasadei SUA la Chișinău, un amendament la Codul Muncii privind marcarea zilei Europei la 9 mai, precum și două proiecte ce țin de reforma trupelor de carabinieri. Suspendat pentru a cincea oară, Igor Dodon a criticat decizia afirmând că cele 5 legi vor fi anulate după alegerile parlamentare de anul viitor. Tot luni, președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat în locul lui Igor Dodon decretele de promulgare a celor 5 documente, iar miercuri, 12 decembrie a.c., acestea au fost publicate în Monitorul Oficial.

**

PSRM a decis să nu se implice în referendumul inițiat de PDM

Partidul Socialiștilor nu se va înregistra în calitate de concurent la referendumul inițiat de Partidul Democrat care se va desfășura odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie anul viitor. Anunțul a fost făcut nu de fruntașii socialiști ci de președintele Igor Dodon după o reuniune a acestei formațiuni care a avut loc marți, 11 decembrie a.c. Deși nu mai este membru de partid, Igor Dodon a explicat că a participat, ca de obicei, la Consiliul Republican al PSRM, în calitate de lider neformal al acestei formațiuni. El a mai declarat că încă nu a luat o decizie finală dacă va participa sau nu pe listele acestui partid la alegeri așa cum anunțase anterior. Decizia socialiștilor convine guvernării, care va folosi acest exercițiu electoral pentru a câștiga dividende politice, consideră analiștii.

**

PAS salută decizia PLDM de a merge la alegeri cu Blocul ACUM

Partidul Liberal Democrat din Moldova a decis să meargă la alegerile parlamentare din 24 februarie împreună cu blocul ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr. Decizia PLDM, care a fost luată duminică, 9 decembrie a.c., în cadrul unei reuniuni a formațiunii, a fost salutată de Partidul Acțiune și Solidaritate într-o postare pe o rețea de socializare. Și analiștii consideră că, în condițiile în care imaginea PLDM s-a erodat în ultimii ani, decizia formațiunii de a se alătura Blocului ACUM este una rațională și ar putea ajuta opoziția în acest scrutin.

**

Valeriu Munteanu se desparte de PL

Unul din fruntașii Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a anunțat marți, 11 decembrie a.c., că părăsește această formațiune, în semn de protest față de faptul că actuala conducere a liberalilor ar fi refuzat să participe alături de Blocul ACUM la alegerile parlamentare din februarie 2019. El a criticat faptul că PL, în frunte cu Dorin Chirtoacă, nu a luat vreo decizie în privința participării pe listele Blocului ACUM la scrutin și sugerează că fostul președinte al formațiunii, Mihai Ghimpu, s-ar opune unei coaliții electorale. Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu au comentat subiectul pe o rețea de socializare calificând afirmațiile lui Valeriu Munteanu drept „false și denigratoare”.

**

Sondaj ASD: patru formațiuni acced în Parlament pe liste de partid

Patru formațiuni politice – PSRM, PDM, PAS și Platforma DA – ar intra în Parlament pe liste de partid, potrivit datelor unui sondaj făcut public joi, 13 decembrie a.c., de Asociația Sociologilor și Demografilor la comanda reprezentanței de la Chișinău a unei organizații din CSI. Socialiștii sunt creditați cu prima șansă și ar acumula cca 35% din voturi. PDM ar obține 13%, PAS – 9% și Platforma DA – 7%. Numărul celor indeciși este de aproximativ un sfert. În topul încrederii în politicieni conduce Igor Dodon, șeful statului fiind urmat de premierul Pavel Filip și de președinta PAS Maia Sandu.

**

Societatea civilă face apel la partide să respecte cota de gen la alegeri

Mai multe organizații neguvernamentale au făcut miercuri, 12 decembrie a.c., un apel către partidele politice să respecte cota de gen la viitoarele alegeri parlamentare. Reprezentanții societății civile se declară îngrijorați de modul în care în ultimii ani au fost promovate femeile în politică și în procesul decizional. Activiștii civici susțin că la alegeri femeile continuă să fie desemnate pe locuri neeligibile, la coada listelor de candidați. Reprezentanții societății civile solicită partidelor politice să aplice cota de gen de 40% la desemnarea candidaților și candidatelor pentru alegerile parlamentare atât în circumscripția națională, cât și în cele uninominale.

**

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău