Săptămâna într-o oră din 14 aprilie 2017

  • 14 Aprilie 2017 17:37
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Noi detalii privind tentativa de asasinare a liderului PDM

În centrul atenției opiniei publice la începutul acestei săptămâni s-au aflat, după cum era de așteptat, informațiile legate de încercarea de asasinare a liderului PD, Vlad Plahotniuc, dejucată de forțele de ordine din R. Moldova și Ucraina, care au reținut pe 7 aprilie a.c. 17 suspecți,  opt la Chișinău și nouă la Kiev. Luni, 10 aprilie a.c., la Chișinău a fost reținut un al nouălea suspect, iar ceilalți opt au fost plasați în arest. Astfel, avem un total de 18 persoane reținute sub acuzația că ar fi pus la cale tentativa de omor, câte 9 la Kiev și Chișinău. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă 20 de ani de închisoare, potrivit procurorilor. Totodată, instituțiile de forță din Ucraina, dar și unii analiști de la noi susțin că în această tentativă ar fi fost implicați reprezentanți ai serviciilor speciale ruse. Alți analiști, pe de altă parte, vorbesc despre scenarii și improvizații pentru a sustrage atenția publicului de la lucrurile cu adevărat importante.

***

Un nou raport Kroll arată implicarea în furtul miliardului a unor firme asociate lui IlanȘor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat joi, 13 aprilie a.c., câteva informații dintr-un nou raport prezentat de compania Kroll care demonstrează implicarea în furtul miliardului a unui grup de 75 de firme asociate primarului de Orhei IlanȘor. Potrivit raportului, care prezintă schema prin care în perioada anilor 2012-2014 au avut loc tranzacții bancare fictive estimate la aproximativ 600 de milioane de dolari, a fost descoperită și implicarea în această mega-fraudă a cel puțin 40 de persoane. Dată fiind complexitatea acestor operațiuni și a fraudei în general, etapa de recuperare a banilor furați, potrivit companiei Kroll, va dura până la doi ani. A doua zi, principalul figurant în raportul Kroll, primarul de OrheiIlanȘora venit cu o reacție și cu o amenințare la adresa companiei americane anunțând că o va da în judecată.

***

Fracțiunea parlamentară a PDM a ajuns la un număr de 40 de deputați

 

Câteva regrupări de forțe au avut loc săptămâna aceasta în Parlament, în principal din contul transfugilor PLDM care s-au alăturat actualei majorități parlamentare în frunte cu PDM și au votat guvernul condus de Pavel Filip la începutul anului trecut. Șase dintre aceștia – Nae-Simion Pleșca, Ion Balan, Vladimir Hotineanu, Nicolae Juravschi, Petru Știrbate și  Angel Agache – au decis să adere la fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat, conform anunțului făcut încă de luni, 10 aprilie a.c., la un briefing de președintele Parlamentului AndrianCandu. Cu cei 14 foști deputați comuniști și unul socialist PDM dispune acum în Parlament de 40 de mandate, deși în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014 obținuse doar 19.

***

AndrianCandu: ”În Parlament există numărul necesar de voturi pentru schimbarea sistemului electoral”

La aceeași conferință de presă de luni, 10 aprilie 2017, AndrianCandu a anunțat că în Parlament ar exista numărul necesar de voturi pentru modificarea sistemului electoral. AndrianCandu a ținut să precizeze că Parlamentul nu va proceda la examinarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal decât după ce vor fi cunoscute rezultatele expertizei Comisiei de la Veneția.El a mai declarat că Partidul Democrat a colectat până acum peste 800 mii de semnături în susținerea votului uninominal. Totodată, vineri, 14 aprilie a.c., în Parlament a fost organizată a treia rundă de dezbateri publice pe marginea inițiativei legislative a democraților.

***

Grupul Popular European din Parlament, împotriva votului uninominal

Între timp, 9 deputați neafiliați, foști liberal-democrați, au format în Parlament Grupul Popular European care va fi condus de Valeriu Ghilețchi. Anunțul a fost făcut miercuri,12 aprilie a.c., de către deputații Iurie Leancă și Valeriu Ghilețchi. În afara celor doi, printre membrii acestui grup parlamentar se mai numără Eugen Carpov, AlionaGoța, Octavian Grama, Ștefan Creangă, Simion Grișciuc, George Mocanu și Mihaela Spătaru. Contrar previziunilor analiștilor că această platformă a fost creată în sprijinul inițiativei democraților de modificare a sistemului electoral, vineri, 14 aprilie a.c., în cadrul unor dezbateri publice pe marginea proiectului de lege, liderul grupului PPE Valeriu Ghilețchi a declarat că cei nouă deputați nu susțin introducerea votului uninominal.

***

Deputații PLDM, predispuși să renunțe la mandate

Liberal-democratul Victor Roșca și-a depus joi, 13 aprilie a.c., mandatul de deputat, oficial din motive de sănătate urmând să-și dea demisia și din funcția de secretar general al PLDM. Cel care ar putea ocupa locul lui Victor Roșca în Parlament, este Iurie Chiorescu, fost deputat PLDM în legislatura precedentă. Amintim că săptămâna trecută și Alexandru Barbăroșie, intrat în Parlament în locul lui Chiril Lucinschi și care a participat la o singură ședință în plen, a renunțat la mandatul de deputat în favoarea funcției de președinte al raionului Anenii-Noi. El va fi înlocuit de Eugen Bodarev, director al unei firme de încălțăminte, și care, chiar dacă încă nu are mandatul validat, și-a anunțat adeziunea la grupul PPE din Parlament.

***

CEC a stabilit: referendumul lui Igor Dodon va costa 75 mil. lei

Comisia Electorală Centrală a aprobat marți, 11 aprilie a.c., devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 septembrie 2017 în sumă de 74,7 milioane de lei. Deocamdată nu este clar cine va da bani pentru plebiscit deoarece premierul Pavel Filip a declarat anterior că Guvernul nu are de gând să finanțeze organizarea acestui referendum. În aceeași zi de marți, Comisia Electorală Centrală a organizat o dezbatere publică privind procedura de înregistrare a alegătorilor de peste hotare la alegerile din Republica Moldova. Această procedură este una viciată și nu trebuie luată ca bază la deschiderea secțiilor de votare în afara țării, consideră experți și reprezentanți ai diasporei. Pe de altă parte CEC susține că vrea să îmbunătățească sistemul actual.

Emisarul rus Serghei Gubarev, în vizită la Chișinău și Tiraspol

Emisarul special al ministerului rus de externe, Serghei Gubarev, s-a aflat la începutul acestei săptămâni, într-o vizită în R. Moldova. Acesta a stat mai mult la Tiraspol, dar a avut miercuri, 12 aprilie a.c., o întrevedere și la Chișinău cu președintele Republicii Moldova Igor Dodon. Potrivit comunicatului difuzat de președinție, oficialul rus a pledat pentru o reglementare pașnică a problemei transnistrene și pentru atribuirea unui statut special regiunii transnistrene. Șeful statului a reiterat că administrația de la Chișinău depune toate eforturile necesare pentru a exclude riscurile financiare sau economice pentru persoanele fizice și juridice din stânga Nistrului în procesul de realizare a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk. Potrivit analiștilor, vizita lui Serghei Gubarev în R. Moldova, este determinată de intenția Chișinăului de a realiza controale vamale comune cu autoritățile din Ucraina, precum și de decizia de a renunța la energia electrică furnizată de centrala de la Cuciurgan. Analistul Vlad Țurcanu este de părere că acum se vor exercita presiuni asupra autorităților Republicii Moldova în contextul celor două acțiuni ale Chișinăului care au pus în dificultate atât administrația transnistreană, cât și partea rusă.

***

  1. Moldova acceptată cu un statut inexistent în Uniunea Eurasiatică

Igor Dodon s-a aflat joi și vineri (13 – 14 aprilie) la Bișkek, în Kârgâzstan, unde a participat la reuniunea președinților celor cinci țări membre ale Uniunii Economice Eurasiatice. Potrivit anunțului făcut de Igor Dodon, la reuniune a fost luată o decizie de principiu pentru ca Republica Moldova să obțină statutul de observator în cadrul acestei Uniuni din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan. Comentând evenimentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a menționat că acordarea statutului de observator Republicii Moldova, nu înseamnă aderarea automată la această organizație.Mai mult decât atât, liderii țărilor membre ale Uniunii Eurasiatice au convenit să elaboreze statutul de observator, întrucât un asemenea statut, deocamdată, în această organizație nici măcar nu există, a subliniat pentru jurnaliști Dmitri Peskov, citat de rbc.ru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău