Săptămâna într-o oră din 12 mai 2017
-
12 Mai 2017 12:03
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Democrații propun o reformă cu 9 ministere în loc de 16
Partidul Democrat a lansat miercuri, 10 mai a.c., o amplă reformă a administrației publice care prevede, între altele, reducerea numărului de ministere de la 16 la 9 și comasarea mai multor agenții subordonate Guvernului. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat în același timp că posturile de conducere nu vor mai fi partajate politic. Experții menționează însă că de fapt funcțiile vor fi acaparate de o singură forță politică – Partidul Democrat. Liberalii, care se află la putere împreună cu democrații, au anunțat că susțin reforma pe care o vor însă la pachet cu cea administrativ-teritorială și a administrației publice locale. Liderul PL Mihai Ghimpu nu este de acord cu renunțarea la partajarea politică a posturilor de conducere și a lăsat să se înțeleagă că liberalii ar putea să nu mai vrea să fie la guvernare.
***
Delegația Comisiei de la Veneția, în vizită la Chișinău
O delegație comună de experți ai Comisiei de la Veneția și OSCE s-a aflat săptămâna aceasta la Chișinău într-o vizită de documentare în contextul proiectelor PDM și PSRM de modificare a sistemului electoral, ambele transmise Comisiei spre expertizare. Delegația a avut întrevederi cu șeful legislativului Andrian Candu și cu grupurile parlamentare, cu președintele Igor Dodon, dar s-a întâlnit și cu reprezentanți ai opoziției și societății civile care de la 5 mai a.c., din data adoptării în prima lectură a controversatelor proiecte de lege, organizează proteste în fiecare zi la Parlament. Reprezentanții majorității parlamentare dau asigurări că în lectura finală documentele vor fi aprobate doar după avizul Comisiei de la Veneția.
***
Societatea civilă reclamă schimbarea regulilor de joc în condiții netransparente
Reprezentanții societății civile au organizat luni, 8 mai a.c., o conferință de presă la care au îndemnat cetățenii să participe la acțiuni zilnice de protest împotriva modificării sistemului electoral aprobată în prima lectură de deputații din majoritatea parlamentară precum și de cei socialiști. Reprezentanții mai multor ONG-uri care au semnat și o declarație împotriva modului în care a fost votate inițiativele legislative ale PDM și PSRM au prezentat mai multe încălcări de procedură, dar au atras atenția și la pericolul pe care îl comportă pentru democrația din Republica Moldova modificarea regulilor de joc în condiții netransparente. În replică, PDM acuză societatea civilă că ar fi politizată și menționează că peste 850 de mii de persoane ar fi semnat în favoarea modificării sistemului electoral.
***
De 9 mai la Chișinău s-a sărbătorit și Ziua Europei și Ziua Victoriei
La Chișinău, de 9 mai, s-a sărbătorit și Ziua Victoriei, dar și Ziua Europei. Tradițional, principalele acțiuni de Ziua Victoriei au avut loc la Complexul Memorial Eternitate din Capitală, dar în acest an de la eveniment au lipsit unii dintre oficialii de prim rang. Cu excepția șefului Legislativului Andrian Candu, primele persoane în stat nu s-au aflat în țară pe 9 mai. Președintele Igor Dodon a participat la parada militară de la Moscova, iar premierul Pavel Filip a avut o vizită oficială în Cehia. În aceste condiții, ziua de 9 mai a fost marcată în mod diferit la Chișinău, la îndemnurile unor politicieni care au încercat să contabilizeze electoral și la acest eveniment care dezbină și mai mult societatea, remarcă analiștii politici. Parlamentul a decis recent ca la 9 mai să fie sărbătorită oficial Ziua Europei, concomitent cu Ziua Victoriei, însă legea nu a fost promulgată de președintele Igor Dodon.
***
Chișinăul condamnă participarea militarilor ruși la parada de la Tiraspol
Militari din grupul Operațional de Trupe Ruse din regiunea transnistreană au participat la parada de la Tiraspol, din data de 9 mai, în ciuda avertismentelor autorităților de la Chișinău. Soldați și ofițeri ruși au mărșăluit alături de trupele militare cu destinație specială, unități ale miliției și ale KGB-ului autoproclamatei republici nistrene. În ajun, Ministerul de Externe de la Chișinău a avertizat Rusia să se abțină de la participarea militarilor săi la parada de la Tiraspol. Chișinăul s-a arătat îngrijorat și de faptul că Tiraspolul a „adoptat” recent drapelul Federației Ruse. Este pentru al doilea an consecutiv când militarii ruși ignoră avertismentele Ministerului de Externe de la Chișinău pentru a participa la defilarea organizată pe 9 mai de către administrația separatistă de la Tiraspol.
***
Socialiștii au început campania de semnături pentru referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă
Partidul Socialiștilor a început joi, 11 mai a.c., colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum privind revocarea primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă iar primul care a semnat în listă a fost președintele Igor Dodon. Socialiștii trebuie să colecteze aproximativ 65 de mii de semnături în decurs de 60 de zile. Plebiscitul va putea fi organizat în aceeași zi cu referendumul consultativ inițiat de președintele Igor Dodon sau la 6 luni de la acesta, adică cel mai devreme în primăvara anului viitor. Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă îi acuză pe socialiști că nu fac altceva decât să împiedice buna funcționare a administrației municipale și se declară convins că referendumul va eșua.
***
Acord de înfrățire între două sectoare din București și Chișinău
Pretura sectorului Centru din Chișinău și Primăria sectorului 1 din București au semnat la 9 mai un acord de colaborare ce prevede finanțări pe proiecte de infrastructură. Acordul a fost semnat de către primarul Sectorului 1 București, Dan Tudorache, și pretorul Sectorului Centru din Chișinău, Oleg Poiată. La Ceremonia de semnare a participat și Primarul general al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, la eveniment fiind prezent și ambasadorul R. Moldova în România Mihai Gribincea. Invitat în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV de la București, Dorin Chirtoacă a reafirmat că România trebuie să fie pentru R. Moldova, ceea ce a fost Germania de Vest pentru Germania de Est. El și-a exprimat speranța că reîntregirea celor două state va avea loc pe parcursul acestui secol și a subliniat că acest ideal poate fi realizat prin proiecte concrete.