Săptămâna într-o oră din 12 aprilie 2019

  • 12 Aprilie 2019 18:14
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Invitații reciproce și … doar discuții

Săptămâna aceasta, la Chișinău au continuat tatonările între principale trei grupuri politice din Parlament – PSRM, PDM și Blocul ACUM – în vederea formării unei alianțe de guvernare și se pare că negocierile, cel puțin la nivel oficial, au intrat în impas. Concluzia se bazează pe bazează pe următoarea constatare: și socialiștii și democrații, fiecare în parte, spun că vor să discute și să formeze coaliții, doar cu Blocul ACUM, însă formațiunea condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase nu vrea alianțe cu cele două partide și insistă pe pachetul său legislativ ce ar permite așa-numita ”dezoligarhizare” a țării. Între timp, șeful statului Igor Dodon a mers în vizită la Minsk și din nou la Moscova după ce a vizitat capitala rusă și săptămâna trecută. Acestea sunt elemente de suprafață ale săptămânii politice în Rep. Moldova.

**

ACUM invită PSRM la discuții

Săptămâna a început cu o invitație lansată luni, 8 aprilie a.c., de Blocul ACUM socialiștilor să vină a doua zi la Parlament pentru a discuta proiectele de legi privind anularea sistemului mixt de vot și demiterea conducătorilor mai multor instituții de stat. Într-un comunicat difuzat presei, Blocul își exprimă îngrijorarea față de faptul că Parlamentul rămâne nefuncțional, iar procesul de constituire a organelor de lucru este tergiversat. În același timp, socialiștii au anunțat, la fel printr-un comunicat, că trebuie să se întrunească într-o ședință în dimineața zilei de marți, 9 aprilie a.c., pentru a decide ce fac în continuare. Blocul ACUM a făcut acest apel pentru a nu mai fi acuzat că blochează procesul de discuții în privința unei alianței, susțin analiștii.

**

Prioritățile PDM și PSRM pentru o alianță

Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor și-au prezentat marți, 9 aprilie a.c., prioritățile care ar sta la bazele unei coaliții majoritare. Democrații s-au referit, în particular, la unele inițiative de ordin social noi și mai vechi, precum continuarea proiectelor ”Drumuri bune” și ”Prima Casă”, în timp ce socialiștii au înaintat o serie de condiții politice, solicitând inclusiv funcțiile de miniștri la apărare și la externe. Amintim că socialiștii și democrații au avut la începutul acestei luni primele consultări oficiale, mediate de președintele Igor Dodon, în vederea creării unei alianțe, iar liderii PSRM și PDM au vorbit despre viziuni comune pe anumite domenii, dar și de unele divergențe.

**

PSRM invită Blocul ACUM la discuții

Miercuri, 10 aprilie a.c., Partidul Socialiștilor a invitat Blocul ACUM la discuții după ce a formulat în ajun o serie de condiții. Blocul ACUM a reafirmat că este gata să discute cu socialiștii, dar pe baza proiectelor sale privind așa-numita ”dezoligarhizare” a Rep. Moldova, pentru care nu este necesară formarea unei coaliții. Socialiștii au mai spus că s-ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate dacă Blocul ACUM refuză în continuare discuțiile. Între timp, președintele Igor Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune că ar putea dizolva Parlamentul dacă nu adoptă legi timp de tei luni.

**

Discuții între PSRM și ACUM

Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au avut joi, 11 aprilie a.c., o primă rundă de discuții, care, însă, s-a desfășurat în contradictoriu și nu s-a soldat cu vreun rezultat, fiecare dintre cele două părți insistând pe inițiativele sale. Socialiști au anunțat că vor să fie creată o majoritate parlamentară și o coaliție care să formeze un nou guvern. Propunerea a fost însă respinsă de Blocul ACUM, care optează pentru adoptarea legilor care ar asigura așa-numita ”dezoligarhizare” a Republicii Moldova. Șefa socialiștilor Zinaida Greceanîi s-a retras de la discuții când a aflat că la întâlnire nu au venit liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase.

**

Alianța PSRM-PDM, preferată

O alianță PSRM-PDM este preferată de cetățenii Rep. Moldova în defavoarea unei coaliții PSRM-ACUM, relevă datele unui sondaj realizat și prezentat săptămâna aceasta de compania IMAS, la comanda Partidului Democrat. Astfel, aproape o treime dintre respondenți ar agrea o coaliție PSRM-PDM, în timp ce o alianță a socialiștilor cu ACUM este susținută de aproximativ 20 la sută dintre cei intervievați. O alianță PDM-ACUM este cotată cu doar 10 la sută.

**

Igor Dodon, din nou la Moscova

Săptămâna aceasta a fost marcată și de o serie de controverse legate de o presupusă nouă vizită a președintelui Igor Dodon la Moscova, la doar câteva zile de precedenta, și pe care nu a anunțat-o din timp. Despre această vizită a vorbit președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, după ce s-a întâlnit, miercuri, 10 aprilie a.c., cu Igor Dodon la Minsk, dar președinția de la Chișinău nici nu a confirmat-o, nici nu a infirmat-o. Abia, vineri, 12 aprilie a.c., prezent la consiliul republican al PSRM, Igor Dodon a spus că doar trecut pe la Moscova și că președintele belarus nu l-ar fi înțeles corect. Experții cred că desele vizite ale lui Igor Dodon la Moscova din ultima vreme ar avea legătură cu discuțiile pentru crearea unei majorități în Parlament.  

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău