Săptămâna într-o oră din 10 martie 2017
-
12 Martie 2017 13:22
Cele mai importante evenimente ale săptămânii:
Partidul Democrat a propus luni, 6 martie a.c., introducerea votului uninominal la alegeri parlamentare, astfel încât deputații să nu mai fie aleși pe liste de partid ci în circumscripții uninominale. Liderul PDM Vlad Plahotniuc a declarat că acest sistem ar rezolva mai multe probleme, inclusiv traseismul politic al deputaților. De asemenea, inițiativa îi acordă diasporei dreptul de a-și alege propriii deputați în Parlament. Reforma electorală propusă democrați mai prevede posibilitatea revocării înainte de termen a mandatului deputaților în cazul în care aceștia nu-și respectă promisiunile electorale.
***
Inițiativa privind votul uninominal nu este însă susținută de alte partide parlamentare, inclusiv de partenerii democraților de la guvernare, Partidul Liberal, precum și de Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal-Democrat și nici de președintele Igor Dodon. Într-o primă reacție pe o rețea de socializare șeful statului a menționat că se va opune acestei reforme pe care o consideră nedemocratică și a precizat că aceasta nu ava fi susținută de deputații socialiști. Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că liberalii vor vota împotriva schimbării sistemului și că salvarea Republicii Moldova nu este în circumscripții uninominale, ci în Unire cu România. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, susține că votul uninominal promovat de PD comportă riscuri de corupere atât a alegătorilor, cât și a celor aleși.
***
Votul uninominal nu este agreat nici de partide din opoziția extraparlamentară. Președinta PAS, Maia Sandu consideră că inițiativa de a schimba sistemul electoral reprezintă ultima șansă a lui Vlad Plahotniuc de a intra în Parlament ”prin coruperea deputaților aleși în circumscripțiile uninominale”. În același, timp liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a chemat societatea civilă să se opună votului uninominal, pe care îl consideră în interesul personal al liderului PD Vlad Plahotniuc și al actualei guvernări.
***
Și societatea civilă a avut o reacție la votul uninominal. Mai multe ONG-uri au organizat marți, 7 martie a.c., o conferință de presă în care au anunțat că vor participa în grupul de lucru care va elabora modificările la legislația electorală, dar nu susțin inițiativa PDM. Reprezentanții societății civile consideră acest exercițiu drept unul periculos pentru Republica Moldova, cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare. Directorul de program din cadrul organizației Promo-Lex, Pavel Postică. opinează că întâi trebuie elaborat un proiect de modificare a legislației electorale pentru a înlătura carențele existente, iar subiectul privind schimbarea sistemului electoral să fie abordat abia după scrutinul din 2018.
***
Relansarea dialogului politic și reformele implementate de Republica Moldova pentru consolidarea instituțiilor și dezvoltarea țării au fost printre temele prioritare discutate de președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul vizitei de lucru întreprinse la Berlin în perioada 7 – 9 martie 2017. Andrian Candu s-a întâlnit cu președintele Bundestagului, Norbert Lammert, și cu vicepreședinta acestei instituții, Ulla Schmidt, cu deputați și cu șefii unor comisii parlamentare, precum și cu ministrul german de stat pentru afaceri europene, Michael Roth. Andrian Candu i-a asigurat pe partenerii germani că guvernarea de la Chișinău este hotărâtă să continue parcursul de integrare europeană, în pofida unor declarații ale opoziției.
***
Chișinăul a transmis joi, 9 martie a.c., o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele coaliției de guvernare din R. Moldova. În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. Ambasadorul rus Farit Muhametșin a fost anunțat că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.
***
În aceeași zi de joi, 9 martie a.c., președintele Igor Dodon a reacționat la respectiva notă, considerând deplasată decizia autorităților moldovene de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federația Rusă. El susține că va neglija această decizie și că se va deplasa la Moscova chiar săptămâna viitoare, în perioada 17-18 martie 2017. El a adăugat că nu cunoaște detalii despre cazurile menționate în comunicatul emis de Parlament și crede că ar fi vorba de unele disfuncționalități, care nu ar justifica o decizie care, în opinia lui Igor Dodon, riscă să blocheze ”bunele relații pe care am început să le construim cu Federația Rusă”.
***
Vineri, 10 martie a.c., a venit și prima reacție oficială a Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat într-o conferință de presă că Moscova este gata să conlucreze cu autoritățile din Moldova privind cazurile de intimidare a oficialilor moldoveni în Federația Rusă. Ea a confirmat că instituția a primit nota de protest din partea Chișinăului și a dat asigurări că aceasta este analizată. Conținutul notei adresate de autoritățile de la Chișinău Federației Ruse „ridică multe semne de întrebare”, declară viceministrul rus de externe Grigori Karasin, citat de TASS.
***
Ministerul Apărării a difuzat marți, 7 martie a.c, un comunicat în care se declară nedumerit în legătură cu participarea atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, colonelul Igor Dovbnea, la 2 martie, ziua declanșării războiului de pe Nistru la o ceremonie organizată de administrația separatistă transnistreană la Dubăsari. Atașatul militar fusese convocat la Ministerul Apărării, în noiembrie 2016, unde i s-a solicitat să se abțină de la a participa la orice fel de activități realizate de regimul de la Tiraspol și Grupul Operativ al Trupelor Ruse în regiunea transnistreană, în caz contrar urmând să-i fie retras mandatul de activitate.
***
Cei 14 foști deputați comuniști care fac parte din coaliția de guvernare au aderat vineri, 10 martie a.c., la fracțiunea Partidului Democrat care va deține acum 34 de mandate, a anunțat președintele fracțiunii PDM Marian Lupu. Liderul grupului foștilor deputați comuniști, Violeta Ivanov, a reiterat sprijinul pentru actuala majoritate. În același timp președintele PCRM Vladimir Voronin a calificat drept ”prostituție politică” decizia celor 14 foști deputați comuniști de a adera la fracțiunea PDM. Amintim că cei 14 deputați aleși pe lista PCRM, au părăsit formațiunea la sfârșitul anului 2015 și au votat Guvernul Filip, în ianuarie 2016.
***
Parlamentul a respins vineri, 10 martie a.c., inițiativa legislativă a președintelui Igor Dodon privind abrogarea legii prin care creditele de urgență acordate sistemului bancar, după tranzacțiile frauduloase din 2014, au fost transformate în datorie de stat. Anterior și Guvernul a respins această inițiativă. Amintim că în septembrie anul trecut Guvernul și-a asumat răspunderea asupra acestui proiect, prin care creditele de aproximativ 13,5 miliarde de lei au fost transformate în datorie de stat care va fi achitată în decurs de 25 de ani cu dobândă. Astfel, suma finală ar putea depăși 20 de miliarde de lei.