Săptămâna într-o oră din 10 aprilie 2020

  • 11 Aprilie 2020 14:39
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

COVID-19: Rep. Moldova a intrat în scenariul IV de evoluție

Rep. Moldova a intrat săptămâna aceasta în cel de-al patrulea scenariu de evoluție a epidemiei de COVID-19 după ce marți, de 7 aprilie, numărul persoanelor infectate a depășit cifra de 1000. În aceeași zi, președintele Igor Dodon a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate că perioada de vârf a răspândirii noului coronavirus în Rep. Moldova va fi în săptămânile care urmează. Șeful statului a mai spus că nu există premise pentru creșterea prețurilor și nici pentru un deficit de alimente. În același timp, Igor Dodon a declarat că pandemia de coronavirus va avea repercusiuni asupra economiei R. Moldova, așteptându-se o contractare a Produsului Intern Brut cu 3%, conform scenariului optimist. În aceste condiții, prioritare vor fi cheltuielile pentru salarii și plățile sociale, sistemul medical, iar celelalte cheltuieli urmează a fi reduse la minimum.

**

După o zi la muncă, din nou acasă

După o săptămână de repaos, salariații din sectorul bugetar au revenit luni, 6 aprilie, la muncă, însă doar pentru o zi, deoarece Comisia pentru Situații Excepționale a decis, tot luni, chiar în prima parte a zilei, prelungirea zilelor libere până pe 17 aprilie. Premierul Ion Chicu a declarat că după ridicarea stării de urgență salariații din sectorul public vor nevoiți să recupereze aceste zile libere. Pentru a recupera aceste zile libere, precum și pierderile pe care le suportă statul, Ion Chicu a propus ca să se introducă un regim de muncă de șase zile pe săptămână după ce se va termina criza. Șeful Guvernului a mai spus că loturile de alcool nu vor mai fi scutite de accize, deoarece pe piață este cantitatea necesară de dezinfectanți.

**

Măsuri mai dure la Soroca, dar și în alte localități

Situația epidemiologică de la Soroca s-a înrăutățit săptămâna aceasta, iar Comisia pentru Situații Excepționale a impus, miercuri, 8 aprilie, o serie de măsuri în acest municipiu, mult mai dure, pentru a combate epidemia de COVID-19. În particular, s-a decis să fie restricționată și mai mult circulația în oraș, din cauza creșterii numărului celor infectați. Și la Chișinău, Comisia municipală pentru Situații Excepționale a stabilit o serie de reguli pentru magazinele alimentare mari. Astfel, clienții și angajații magazinelor trebuie să fie verificați la intrare dacă au febră, iar persoanele cu temperatură de peste 37 grade să nu fie lăsate să intre în incinta acestora, potrivit unei decizii a comisiei. La ședința operativă de luni a serviciilor municipale, organizată prin teleconferință, s-a invocat însă faptul că nu toate centrele comerciale dispun de termometre cu scanare de la distanță.

**

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19, tratați la domiciliu

Autoritățile au anunțat săptămâna aceasta că începând de vineri, 10 aprilie, bolnavii cu forme ușoare de COVID-19, vor fi tratați la domiciliu în baza unui protocol clinic standardizat. Excepție fac persoanele de peste 60 de ani, cele care suferă de maladii cronice, femeile gravide și copii. Ministerul Sănătății susține că bolnavii vor fi supravegheați și monitorizați telefonic de către medicul de familie. Potrivit șefei de direcție din cadrul ministerului Sănătății, Tatiana Zatîc, medicii de familie urmează să identifice pacienții și să-i informeze despre măsurile obligatorii de tratament, despre măsurile de autoizolare și acțiuni în caz de agravare a stării de sănătate. Pacienților li se va pune la dispoziție un film despre cum trebuie corect să-și măsoare temperatură și frecvența respirației.

**

Numărul lucrătorilor medicali infectați, în creștere

Peste un sfert din persoanele bolnave de COVID-19 în Rep. Moldova sunt medici și angajați ai sistemului medical. Cifrele au variat în cursul săptămânii, potrivit datelor afișate de Ministerul Sănătății de la 240 de lucrători medicali infectați la data de luni, 6 aprilie, până la 348 de cadre medicale contaminate, conform situației de vineri, 10 aprilie. Cele mai multe îmbolnăviri în rândul medicilor sunt la Spitalul Clinic Republican din Chișinău, la spitalul din Soroca și la cel din Ștefan Vodă. De altfel, avocatul poporului Mihail Cotorobai a făcut săptămâna aceasta un nou apel către autorități să aibă mai multă grijă pentru angajații din sistemul medical, în special pentru cei din prima linie.

**

Legea asumată de Guvern, suspendată de Curtea Constituțională până luni, 13 aprilie

Curtea Constituțională a suspendat joi, 09 aprilie, acțiunea legii adoptate de Guvern prin asumare de răspundere privind măsurile legate de criza provocată de pandemia de COVID-19. până la examinarea în fond a cauzei. Instanța a admis cererea deputatului Platformei DA, Dinu Plângău și a conexat într-un singur dosar toate sesizările depuse de deputații din opoziție. Suspendarea este valabilă până, luni, 13 aprilie, când magistrații constituționali vor examina cauza. Imediat, premierul Ion Chicu a dat vina pe opoziție pentru că nu vor putea fi aplicate măsurile asumate de Guvern. Pe de altă parte, reprezentanții opoziției acuză guvernarea de minciună și de manipulare, deoarece nu au contestat legea ci doar unele prevederi  ale acesteia care n-au nicio legătură cu starea de urgență. Între timp vineri, șeful Guvernului a declarat după o nouă ședință a CSE că s-a decis ca măsurile de sprijin prevăzute de legea suspendată să fie aplicate pe perioada stării de urgență.

**

Experți: ne vom confrunta cu o criză economică dublă

Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o criză economică dublă din cauza pandemiei mondiale de COVID-19. Primul val al crizei este resimțit imediat, în momentul de față, iar cel de-al doilea val, pe termen mediu, va fi resimțit după ce se va încheia sau după ce situația se va ameliora, atenționează experții economici. Economia Republicii Moldova va fi afectată, din cauza pandemiei mondiale, atât de factorii interni, cât și de situația economică din țările partenere, consideră expertul Dumitru Pîntea, de la Expert Grup. El se notează că ar putea crește numărul creditelor neperformante, iar criza arată că cetățenii Rep. Moldova nu prea dispun de economii, dar au mai multe datorii.

**

Raportul BNM privind creditele de urgență din 2014, calificat superficial de opoziție

Creditele de urgență oferite celor trei bănci devalizate în anul 2014 au fost acordate în conformitate cu legislația și ținând cont de situația la moment, potrivit unui raport  al Băncii Naționale transmis Comisiei parlamentare de anchetă. Raportul încearcă mai degrabă să prezinte în lumină pozitivă Banca Națională, după ce Comisia parlamentară de anchetă a constatat că poartă o responsabilitate mare pentru frauda bancară, a comentat pentru Radio Chișinău președintele Comisiei, Alexandru Slusari. Informațiile prezentate sunt irelevante, care pot fi găsite și în surse deschise, iar scopul este mai degrabă de a acoperi frauda, decât a face lumină, potrivit lui Alexandru Slusari. De asemenea, analistul Dumitru Pintea de la Expert-Grup consideră că documentul nu oferă informații relevante.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău